home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A virágok is nevelik a kertészt
Kónya-Kovács Otíla
2021.03.07.
LXXVI. évf. 9. szám
A virágok is nevelik a kertészt

A tavasz nagy léptekkel közeledik, az egyik korai ünnep már elmúlt, a másik kopogtat. A szerelmesek napján túl, a nőnapon innen Kamrás Szonya virágtermelőnél jártunk, akinél az üvegházakban már sorakoztak azok a cserepes virágok, amelyek igencsak felvidámítják az embert sokszínűségükkel. Emellett egy-egy kis, zöld növény már eleve reményt keltő látvány, mintha azt súgná, hogy nemsokára véget érnek a szürke mindennapok.

Hamarosan a saját otthonuk oázisát díszítő emberek is mozgolódni kezdenek, noha még elég korán van, a virágtermelő — ha ügyes — meggyőzi a vásárlót, hogy még nincs itt az idő, a teraszokon, balkonokon, virágoskertekben végzendő munkálatok egy kicsit várhatnak.

— Nálunk folyamatos a munka, az ősszel például még senki sem gondol a tavaszra, de mi már akkor kezdjük ültetni a muskátlikat, hogy majd valakinek szebbé varázsoljuk a balkonját. Most pompáznak a ciklámenek is, melyekből az idén a megszokottnál kevesebbet adtunk el, de a végén bizonyára megtalálják a gazdájukat. Leginkább szezonális virágokkal foglalkozunk, hogy megmaradjon a folytonosság. Ősszel krizantémokat kínálunk, azután termelünk mikulásvirágot és cikláment, de leginkább a tavaszra készülünk. Körülbelül ötven fajta növényt termelünk, mert én úgy vagyok vele, hogy nem szabad beszűkíteni a választékot, hiszen így is eléggé távol állunk a természettől. Inkább a természet gazdagságát kell felfedeznünk, mert még nagyon sok növény van, melyet nem ismerünk. Igény van a változásokra, mert a klímánk is változik, és arra is van példa, hogy ami néhány évvel ezelőtt bevált, ma már kevésbé bírja a nagy hőségeket, és akkor jönnek az újabb növények, melyek inkább hőségtűrők.

* Mennyire vállalják be az újdonságokat?

— Én annak a híve vagyok, hogy mindig kínáljak valami újabb növényt, de ennek megvan a maga rizikója is, mert előre sohasem lehet tudni, hogy mi válik be, mit kedvelnek meg az emberek és mit nem fogadnak el. Mindenképp jó hátterem van, itt a virágüzlet, a Darusi virágbolt, ahol sok mindent lehet értékesíteni, így ki tudom élni a kísérletezési kedvemet, mert eddig még soha nem volt akkora károm, hogy visszahökkentsen ettől a kedvteléstől. Ennek is megvan a varázsa, hogy felfedezzünk, megismerjük valami új növényt, azután azt kínálni tudjuk, és elmagyarázzuk a vevőknek, hogyan próbálják meg kialakítani a kis zöldterületüket. Nagyon sokan ellátogatnak hozzánk, s az emberek szeretik, ha gazdag a választék, és igazi kis oázisokat tudnak kialakítani otthonukban. Nagyon szép a mostani balkonstílus, változatos, szeretik, ha van valamilyen fű is benne, de lehet futó- vagy kúszónövény is a kompozíció része. Egyáltalán nem fontos, hogy túl virágos legyen, inkább a természetesség a jellemző, olyat szeretnének, mint a rét, hogy egyik héten az egyik növény virágozzon, a másik héten a másik. Szerintem ez visz bennünket közelebb a természethez.

* Milyen újdonságokat kínálnak majd a vásárlóiknak?

— Vannak érdekes növényeink, melyekről kiderült, hogy nagyon jól bírják a meleget, inkább apró virágúak, például a kanálajak (diascia), a vörösbegyvirág (nemesia). Ezek a virágok a kísérők, tehát önmagukban nem annyira látványosak, viszont nagyobb növény mellett igen szépek, mutatósak. Az egyik euforbiafajta is a kis, fehér virágjaival jól kombinálható más növényekkel. Vagy például a kerti pletyka, kerti tradeszkancia nevű virág, vagy a futók, ezek mind struktúranövények, melyek levelükkel díszítenek. Vannak hibrid díszcsalánok, anyanövények, melyek nem szaporodnak magról, hanem csak vegetatív módon. Továbbá itt a batáta, az édesburgonya, melyet manapság mint élelmet emlegetünk leginkább, de dísznövényként is nagyon értékes — ha van elég nagy gyökere, meg nem kicsi a cserepe, akkor nagyon jól bírja a meleget. Ezek azok a növények, amelyek mostanság nagyon kedveltek, mert mindig voltak meg lesznek is olyan emberek, akik kedvelik a változatosságot, viszont akadnak, akik nem szeretnek változtatni, és maradnak a megszokott muskátlinál, petúniánál. Persze mindkét iránynak megvan a maga varázsa, egyesek nem szeretnek kockáztatni, viszont akik merészebbek, azoknak a fáradozását a növények „visszafizetik” a pompájukkal.

* Érdekes kis cserepes virágok is vannak a fóliákban. Ezek közül melyeket említené meg?

— Vannak hibrid árvácskáink, futó árvácskák, melyek virágai egészen nagyra megnőnek, és sokkal szebbet mutatnak a balkonládában, mert a földön bepiszkolódnának. Például az angol muskátlik is népszerűek, ezek kora tavasszal kerülnek ki, és nagyon hálásak, mert az emberek a tél után már éheznek a sok szép virág látványára. Ezek a korai növények nagyon kapósak, talán éppen azért, mert egy kicsit a tavasz előtt járnak. Először van nálunk dupla virágú primula. Kíváncsi voltam rá, de nem mertem volna rendelni belőle, ha nincs a virágüzlet, mert magot nem is lehet kapni, csak palántát, mely borsos áron vásárolható meg, és úgy eladni, hogy még kereset is legyen rajta, nagyon nehéz.

* Mikor kezdődik meg igazán az idény?

— Mi egészen kint vagyunk a város szélén, és az év bármelyik szakában jönnek hozzánk a vásárlók, de az igazi idény, amikor mindenki ültetgetni szeretné a virágokat, április legelejére tehető. Régebben májusban indult a szezon, de az utóbbi időben az emberek már áprilisban jönnek, és néha hiába mondjuk, hogy még legyenek türelemmel, nem tudják kivárni a megfelelő időszakot. Sietnek, holott kora tavasszal még egy-egy kisebb fagy is megtizedelheti a virágokat. Van ennek egy másik oldala is, mert megtörténhet, hogy május végén igazi, nagy meleg köszönt ránk, akkor viszont jobb, ha kint már megerősödtek a dísznövények. Ez változó, évről évre mindig vannak valamilyen kihívások, melyekre nem lehet felkészülni.

* Mely növények „vándorolnak” át a Darusi virágboltba?

— Először a ciklámenek és az angol muskátlik meg a dupla primulák. Néhány fajta pozsgás növényt is kitermelek, de ezekkel úgy vagyok, hogy a saját kedvemre, a kísérletezési hajlamomat feszegetem velük, mert szeretem őket. Nagyon változatosak, és sokféle létezik belőlük, ezért újabban ilyen pozsgáskiskerteket készítünk, és úgy áruljuk őket. De van is rájuk igény, mert az emberek kényelmesek, és nem nagyon van idejük foglalkozni a növényekkel.

Kamrás Szonya a beszélgetés végén még egy nagyon érdekes megállapítást is elmondott. A növények olyanok, mint a gyerekek, akik megnevelik a szülőket, mert míg az ember nem válik szülővé, addig úgy gondolja, hogy mindent nagyon jól meg tud oldani. Aztán rájön, hogy mégsem olyan egyszerű a dolog, és sokszor a gyerek neveli meg a szülőt. Ugyanígy vannak a növények is: megnevelik a kertészt, aki minden évben tanul valami újat, mert a virágok türelemre, fegyelmezettségre okítják, hogy mindig mindenre nagyon oda kell figyelnie. Talán éppen azért olyan jó emberek a kertészek, mert a virágaik jó munkát végeznek.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..