home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
A vidéken élő nők szerepének erősítése
Kőművesné Nyáry Márta
2016.10.31.
LXXI. évf. 43. szám
A vidéken élő nők szerepének erősítése

„Ahogyan az ember önmagát műveli, azzal környezetét alakítja, és ahogyan cselekszik, azzal belső lelkivilágának műveltségét tükrözi.” (Adolph Kolping)

A Szerbiai Kolping Társaság Szajánban bemutatta A vidéken élő nők szerepének az erősítése elnevezésű projektumát. Erre a rendezvényre abból az alkalomból került sor, hogy az ENSZ kezdeményezésére 2008 óta megtartják a vidéki nők nemzetközi napját.

A világszervezet felismerte, hogy ez a népcsoport megkülönböztetett figyelmet érdemel, hiszen a Föld lakosságának egynegyedét teszi ki.

Kéri Brigitta, a szajáni Szent István Kolping Család elnök asszonya örömét fejezte ki, hogy a Művelődési Házban szép számban megjelentek az érdeklődők. Az esemény részvevői a helybelieken kívül Csókáról, Padéról és Beodráról érkeztek. Az elnök köszönetet mondott Apró Kornélnak, Szaján faluelnökének a Kolping Társaság új projektumának támogatásáért. Tóth Zoltán, a társaság elnökhelyettese és Apró Kornél közös okiratot írt alá, ezzel is megerősítve az együttműködést.

Zdravko Isakov, a projektum vezetője elmondta, nagyon időszerű a vidéken élő nők helyzetének javítása. A nők 25%-a hagyományos falusi környezetben él, de csupán 2%-nak van a tulajdonában termőföld vagy más ingatlan, és mindössze 1%-uk foglalkozik a földművelésen kívül más tevékenységgel.

A Kolping programja több részből áll. Elsőként kérdőívek segítségével feltérképezték a településeken, hogy milyen szakterületek érdeklik a nőket a legjobban. Ennek alapján a fodrász, a betegápoló, a szakács, a pék, a cukrász és a szabó foglalkozások a legkedveltebbek. A második részbe tartozik a november 5-én kezdődő és karácsony előtt véget érő képzés. A tanfolyam befejeztével minden részvevő tanúsítványt kap majd az elsajátított ismeretekről.

Tóth Zoltán kiemelte, a megvalósításra váró projektum Adolph Kolping eszmeiségét tükrözi, aki az ipari forradalom után Németországban felkarolta a társadalom perifériájára szorult rétegeket, megszervezte a képzésüket, és szakmát adott a kezükbe. A mai viszonylatokban a nők szerepének az erősítése a cél, tudván, hogy a gazdasági és a szociális felzárkózásuk nehézségekbe ütközik a patriarchális nevelés és családmodell miatt.

Márki Ibolya aktív padéi Kolping-tag üdvözölte az új tervezetet, és az önképzés jelentőségét hangsúlyozta. Kiemelte, a folyamatos tanulás nem kötődik korhatárhoz.


Fotó: Kőműves Zoltán

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..