home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
„A vers néma. Adj neki hangot!”
Bús Viola
2023.06.28.
LXXVIII. évf. 26. szám
„A vers néma. Adj neki hangot!”

A magyarkanizsai versmondó szakkör tagjai a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény otthonában évadzárót tartottak. Az elmúlt egy évben megtanult versekből állították össze a műsort.

— Egy darabot készítettünk, melyet mi raktunk össze, közben felhasználtuk a foglalkozások alatt elsajátított technikákat, verseket, ritmus- és improvizációs gyakorlatokat. A gyerekek kérték tőlem, hogy mindig egy Hogy vagy? kérdéssel indítsuk az órát — mondta Ábrahám Gréta, a szakosztály csoportvezetője. — A Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény szavaló szakköre lassan egy éve alakult, és együtt dolgozunk az általános iskola felső osztályos tanulóival. Nagyon változó volt a korosztály, végül hat felső tagozatos diákkal és egy alsós gyerekkel dolgoztunk a legtöbbet. Rengeteg mindent elsajátítottak. Azt el kell hogy mondjam, hogy a foglalkozások három nagy részre tagolódtak, ezek pedig a személyiségfejlesztő, az önismereti gyakorlatok, illetve a készségfejlesztő feladatok. A beszédtechnikát is próbáltuk elsajátítani, s mindez után tértünk rá a versek elemzésére, elsajátítására, a színpadi jelenlétnek a megtanulására. Akkor tud egy gyerek önazonos lenni, ha ismeri önmagát, és tudja, hogy milyen a szavalási stílusa, milyen versek állnak jól neki.

A Cnesa színjátszó tábort szervez július 3-a és 14-e között, a felső tagozatos diákok számára, hétköznapokon 9 órától 13 óráig. Rókus Zoltán és jómagam csoportvezetésével a színészmesterség alapjait tanulhatják meg a gyerekek, és improvizációs gyakorlatokat is végzünk majd. A tábort először szervezzük meg, és minden kedves diákot várunk — emelte ki Gréta, a szakkör vezetője. 

A gyerekek véleményeikről, tapasztalataikról, élményeikről is beszámoltak.

— Sokat nyelvtörőztünk, beszéd- és légzéstechnikákat gyakoroltunk, sok verset tanultunk meg egy év alatt. A kedvenceim ezek közül a nyelvtörők voltak. Nagyon megszerettem ezt a társaságot, ahova hétről hétre jártam, és velük együtt azt a sok verset, amelyet megtanultam. Kedvenc verset nem tudnék kiemelni, a komolyabb hangvételűeket szeretem — mondta a magyarkanizsai Perpauer Dániel.

Holló Lara, aki szintén kanizsai, elmondta: — Nagyon sokat köszönhetek Grétának, nem tudnék kiemelni egy dolgot, de nekem is a nyelvtörők tetszettek legjobban. Elég sokszor megbotlott a nyelvem, de ezen már szerencsére sikerült javítanom. Közel nőtt a szívemhez ez a társaság, minden kedden itt voltam, és mindig felvidították a kedvem. Én nagyon szeretem az embereknek átadni, amit előadok a színpadon, és remélem, ők is átérzik azt, amit én.  

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..