home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A tornyosi kukoricacsata
Tóth Lívia
2012.09.26.
LXVII. évf. 39. szám
A tornyosi kukoricacsata

Szeptember 15-én, szombaton, este nyolc óra körül két idegen kombájn jelent meg Bilicki Imre tornyosi gazda bérelt szántóföldjén, és megkezdte a kukorica betakarítását. A gyanús tevékenységet egy juhász észlelte, aki éppen akkor hajtotta haza a nyájat a járásról. Hamarosan csengett Bilicki Imre telefonja, és az ismerőse arról érdeklődött, ő fogott-e hozzá a kukoricaszedéshez.

Éjjeli szóváltás a kukoricaföldön

— Gyorsan kimentünk megnézni, mi történik, és láttuk, hogy az ókéri illetőségű Dragan Srećkov vállalkozó — aki nem ismeretlen számunkra — emberei csépelik a kukoricámat — idézte fel a történteket a tornyosi termelő. — Azonnal értesítettük a rendőrséget, de a kiszállt tagjai ezen az estén nem végeztek túl hatékony munkát. Mire egy óra múlva megérkeztek, addigra a tolvajok már egy teljes kamionnyi kukoricát eltulajdonítottak. Egyszerűen elvitték, nyoma veszett. Szombaton volt egy kis hajsza is, szerettük volna megállítani a kombájnokat, de nem sikerült. Csak akkor álltak le, amikor az egyik autónak megnyomták a hátsó részét. Egyébként a két mezőgépben is volt kukorica, az is náluk maradt.
• Kinek az autóját ütötték meg?
— Az enyémet. Ha pár méterrel arrébb jönnek, lehet, hogy ma már nem beszélgetnénk. A kombájn 15 tonnás, minden bizonnyal volt benne pár tonna kukorica is, s ha keresztülmegy az autón, palacsintát csinál belőle.
• Az akciófilmbe illő történet vasárnap, szeptember 16-án reggel folytatódott...
— Igen, csakhogy addigra mi is megszerveztük a csapatot, és öt kombájnnal kivonultunk. Ők ott folytatták a munkát, ahol előző este abbahagyták, mi pedig a parcella másik végén kezdtünk el dolgozni, vagyis szépen haladtunk egymással szembe. Ekkor már a rendőrség is nagyobb erőket vezényelt ki, majd megérkezett a mezőgazdasági felügyelőnő, s a rendőrség segítségével leállíttatta a betakarítást. Minket is arra kértek, hagyjuk abba a munkát, de később folytathattuk. A lecsépelt kukoricát Csantavéren letétbe helyezték, majd másnap értesítettek, hogy a termés engem illet meg. Sajnos, még ekkor is megloptak, mert senki sem ellenőrizte, hogy a kombájnok bunkereiből mennyi kukoricát ürítettek ki. A számításaink szerint bőven hagytak benne maguknak.
• Mekkora a kár?
— Szombat este 45-50 tonna kukorica ment el, vasárnap is maradt valamennyi a két kombájn bunkerében, de ha csak 50 tonnát számolunk is 27,5 dináros árral, az is egymillió dináron felül van. A földbérlet viszont, amit januárban előre ki kellett fizetni az idei évre, 3,3 millió dinárba került.
• Miért gondolta azt az említett vállalkozó, hogy neki joga van a termésre?
— Mert valakik korábban őneki ígérték ezt a parcellát is, decemberben fel is szántotta. Úgy tudjuk, a tavalyi év végén volt egy megbeszélés bizonyos személyek között, s ekkor szétosztották maguk között a földeket. Nekem azt mondták, ezen az egyeztetésen jelen volt az előző önkormányzat mezőgazdasági felelőse is, de ennek állítólag nincs nyoma a jegyzőkönyvben. Mi már korábban is kértük, legyen árverés, de csak az idén januárban szervezték meg. Hivatalos döntésem van róla, hogy ezen én nyertem meg a földet, majd a szerződés is megérkezett Belgrádból. Ennek ellenére tavasszal Dragan Srećkov akarta bevetni.
• Ez azt jelenti, hogy ő csak a szántást végezte el?
— Igen, a vetés már a miénk volt. Én a pályázat jelentkezési ívébe is beleírattam, hogy az a parcella, amit ki szeretnék bérelni, már fel van szántva.
• Hogyan tovább, mi lesz a következő lépése?
— Beszéltem az ügyvédemmel, várjuk, hogy az összes jegyzőkönyv a kezünkben legyen, a mezőőrség, a rendőrség és a felügyelő által írt is, aztán megtesszük a feljelentést. Mivel szombaton este sötétben, szökve szállították el a kukoricát, nem tudjuk bizonyítani, hova vihették, de sejtem. Ha az ügy bíróságra kerül, és nyoma van az átadásnak, akkor előbb-utóbb elő kellene kerülnie. Persze azt is tudom, hogy az eljárás évekig elhúzódhat.
Az sem volt valami fényes ,,élmény’’, amikor szombaton megláttuk a verőlegényeket. Mi is sokan összeszaladtunk, de ők Magyarkanizsáról, Zentáról és Csantavérről még 25-30 személyt odarendeltek, mert nem érezték biztonságban magukat. Pedig mi nem akartunk balhét, csak a kukoricát szerettük volna visszakapni. Van még pár személy, akik szintén bérelnek földet, ők is nagyon idegesek, mert úgy látszik, ebben az országban egyesek azt tesznek, amit akarnak. Dragan Srećkovnak is van itt még 300-400 hektár földje, amit már három éve használ, azt a területet ugyanis nem írták ki az árverésre. A történtek után arról lecsépelték a kukoricát, és a két kombájn hétfőn délután elhagyta Tornyos környékét.
Bilicki Imrével kimentünk a helyszínre, ahol a hirtelen lehűlés és eső ellenére szorgalmasan folyt a cukorrépa szedése. A gazda megjegyezte, szeretné minél előbb betakarítani a termést, mert már kérdezték tőle, jöjjenek-e a cukorrépa körül is segédkezni. Lehet, hogy csak tréfa volt, de nem árt résen lenni. Annál inkább, mert kapcsolataik révén az átadott mennyiségről is pontos adatokkal rendelkeznek — mondta a tornyosi termelő.   

A lopás klasszikus példája

Varga Viktor, a zentai községi vezetőség gazdasággal, mezőgazdasággal és környezetvédelemmel megbízott tanácstagja az események zajlása közepette a helyszínen is nyilatkozott az újságíróknak, és a szokásos önkormányzati sajtótájékoztatón is visszatért a történtekre.
— Szeptember 15-én, szombaton este nyolc óra felé értesítették az önkormányzatot, hogy valakik jogtalanul kombájnozzák a kukoricát a 7-es birtoknál, Bilicki Imre bérelt parcelláján. A polgármester úrral azonnal kimentünk a helyszínre, valamint értesítettük a mezőőrszolgálatot és a rendőrséget.
A tolvaj pontosan tudta, hogy hétvégén nehezebb riasztani az illetékeseket, mi sem tudtuk elérni sem a rendőrfőnököt, sem a mezőgazdasági felügyelőt. Így történhetett meg, hogy Dragan Srećkov elszállíttatott egy teherautónyi kukoricát azzal együtt, ami a kombájnokban maradt. Vasárnapra sikerült kihívni a köztársasági mezőgazdasági felügyelőt, szóltam a nagykikindai rendőrparancsnoknak és a zentai rendőrfőnöknek is, s ennek köszönhetően ezúttal a rendőrség sokkal nagyobb csoporttal vonult ki. A kukoricát elkobozták, a csantavéri Gebi vállalat silóiban letétbe helyezték, de az ügyészség már másnap döntést hozott, hogy a termény jogos tulajdonosa Bilicki Imre — vázolta az eseményeket Varga Viktor, majd hozzátette:
— Bilicki Imrének hivatalos szerződése van a mezőgazdasági minisztériummal ennek a 143 hektáros földterületnek a bérléséről, Dragan Srećkov viszont semmilyen dokumentumot sem tud felmutatni, jogtalanul lépett a parcellára, vagyis klasszikus lopás történt.
Ceglédi Rudolf polgármester és Varga Viktor az elmúlt héten Belgrádban a mezőgazdasági minisztérium illetékeseinek is beszámolt a történésekről, és remélik, hogy belátható időn belül sikerül megoldani a problémát. 
A tornyosi gazdák és a zentai önkormányzat képviselői nem először néztek farkasszemet az ókéri (Zmajevo) vállalkozóval és embereivel. Dragan Srećkov ugyanis márciusban arra utasította a munkásait, hogy egy másik tornyosi gazda által bérelt földterületet műveljenek meg, készítsék elő a vetéshez. Az akkori városvezetőség néhány tagja szintén a helyszínre sietett, és megpróbált párbeszédet kezdeményezni, de törekvésük nem járt sikerrel. A tornyosiak erre járműveikkel körülvették a munkagépeket, hogy megakadályozzák a jogtalan tevékenység folytatását. A több órán át tartó huzavonának az vetett véget, hogy a belgrádi mezőgazdasági minisztériumból megérkeztek a hivatalos bérbeadási szerződések, mert Dragan Srećkov követelte, mutassák be neki a dokumentumokat.
Az üzletember most is arra hivatkozott, hogy a kérdéses területet ő szántotta fel, ezért a termés is őt illeti meg. Arról viszont bölcsen hallgatott, hogy később a mezőgazdasági felügyelő megtiltotta neki a parcella használatát. A televíziós felvételen ország-világ láthatta, hogyan viselkedett, miként utasította el, hogy neki bárki is megmondja, mit tehet, és mit ne.  
Az önkormányzat egyébként nem tudja feljelenteni Dragan Srećkovot, mert a kérdéses szántóföld nem a község, hanem az állam tulajdona. A mezőgazdasági minisztérium természetesen megteszi a szükséges jogi lépéseket, és valószínűleg a rendőrség is bűnvádi eljárást indít ellene.

(Horváth Zsolt és Szabó Attila fotói)

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..