home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A szülőföldön maradás és boldogulás segítése
Tomek Viktor
2016.11.27.
LXXI. évf. 47. szám
A szülőföldön maradás és boldogulás segítése

Megtartotta XXI. rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács

Megtartotta huszonegyedik rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács. A képviselők összesen hetvenegy napirendi pontot tárgyaltak meg.

Az egyik kiemelt téma az elvándorlás volt. Hajnal Jenő, az MNT elnöke elmondta, hogy az elmúlt két év munkáját a tanács decemberi ülésén vitatják meg a képviselők, viszont ennek egy részletét — a vajdasági magyarok emigrációs terveiről és hazatérési hajlandóságáról szóló, folyamatban levő kutatások részeredményeiről — most napirendre tűzte. Mint mondta, Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkárságának megbízásából a 2015 a külhoni magyar szakképzés éve és a 2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve programok keretében a Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Hétfa Kutatóintézet végezte a munkát vajdasági kutatók és a Magyar Nemzeti Tanács segítő közreműködésével.

— A felmérés célja a szülőföldön maradás és boldogulás segítéséhez szükséges információk összegyűjtése volt. A kutatás még 2015 elején megkezdődött, és célja nem az elvándorlás kutatása, hanem a fiatalok szülőföldön való boldogulásának és hazahívásának ösztönzése volt — emelte ki az elnök.

A Magyar Tudományos Akadémia Domus Kuratóriumának támogatásával, valamint Papp Z. Attilának, az MTA TK Kisebbségkutató Intézete igazgatójának segítségével Ágyas Réka szabadkai okleveles szociológus vezetésével folynak a kutatások Vajdaságban. A tervek szerint a munka végső eredményeit a kutatás utáni három hónapon belül a Nemzetpolitikai Kutatóintézet, a Hétfa Kutatóintézet és a Nézőpont Intézet közreműködésével szervezett konferencián mutatják majd be. A konferencia célja a már rendelkezésre álló adatok összegezése, továbbá egy beszámoló összeállítása a kutatási eredményekről javaslatokkal. Ezt a dokumentumot a Magyar Nemzeti Tanács legkésőbb 2017 májusáig megvitatja, és hatáskörével összhangban — a rendelkezésére álló intézményrendszert segítségül hívva — javaslatokat fogalmaz meg.

— A kutatás két csoportot vizsgál: a Szerbiában élő magyarokat — vannak-e, és ha vannak, milyenek az emigrációs terveik, továbbá ezek a tervek milyen tényezők hatására változtathatóak meg —, illetve a külföldön (ideiglenesen) élő vajdasági magyarokat — mondta Hajnal.

A beszámolóra a többi közt azért most került sor, mert nyolc képviselő külön beadványban fordult a nemzeti tanácshoz, és egy hasonló objektív felmérésre szólította fel a testületet. 

Joó-Horti Lívia, a Magyar Mozgalom képviselője elmondta, nem volt tudomásuk róla, hogy az MNT részt vesz az elvándorlásról szóló felmérésekben. Szerinte nagyon kevés az objektív adat az elvándorlással kapcsolatban, szubjektív benyomások alapján értékelnek.

— Ezek a benyomások meglehetősen lesújtóak, hiszen nap mint nap azzal találkozhatunk, hogy családok mennek el. Úgy látszik, a kivándorlás intenzitása nem csökken, sőt az ellenkezőjét tapasztaljuk — mondta Joó-Horti, majd hozzátette, hogy a szakmai felmérés elkészítését — melyet végül nem fogadott el a tanácstagok többsége — a nyolc képviselő ezért is javasolta.

A témával kapcsolatban a Magyar Összefogás listájáról Mihók Kucora Eszter, Paskó Csaba, Dudás Károly és Krizsán Vilmos is felszólalt. Valamennyien egyetértettek abban, hogy szükség van a kutatásra, és elsősorban azt kell vizsgálni, hogy miért maradnak itthon a fiatalok, miért nem külföldön kezdenek vállalkozni. Az MNT-nek pedig az otthonteremtés a legfontosabb feladata, ehhez kell a feltételeket és a lehetőséget megteremteni. A tanács végül megszavazta a javaslatot.

Az ülés folytatásában elfogadták a Forum Könyvkiadó 2016. évi pénzügyi és kiadói tervének módosítását, az Európa Kollégium munkahelyi és szervezeti módosításait. Az MNT oktatásügyi kérdésekről is döntött. Támogatták dr. Lepeš Josip, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának megbízott dékánná való kinevezését is, illetve több igazgatói és igazgatóbizottsági kinevezés jóváhagyását is megszavazták.

Az ülés végén Joó-Horti Lívia képviselői kérdéssel fordult a tanácshoz. A Magyar Szó nyolc kirúgott dolgozója után az elmúlt egy hónapban további öt újságíró hagyta ott önként a céget, és szerinte ezek a folyamatok hatással voltak a lapeladásra, ezért az MNT-től az újság példányszámának alakulásáról kért adatokat.


A nyitókép Szabó Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..