A szülőföld kiaknázandó értékei

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

A szülőföld kiaknázandó értékei

Tanácskozás - délutáni hangulatbanAz anyaországi Cserkeszőlőn hagyományteremtő szándékkal rendezték meg nemrégiben az I. Kárpát-medencei Médiafürdő - Magyarország gyöngyszemei a gyógyvizei elnevezésű konferenciát. Köblös Aranka ötletgazda és Szívós Mónika szervező elképzelésének megfelelően...

Tanácskozás - délutáni hangulatban

Az anyaországi Cserkeszőlőn hagyományteremtő szándékkal rendezték meg nemrégiben az I. Kárpát-medencei Médiafürdő - Magyarország gyöngyszemei a gyógyvizei elnevezésű konferenciát. Köblös Aranka ötletgazda és Szívós Mónika szervező elképzelésének megfelelően az eseményre Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, Horvátországból és Vajdaságból érkeztek a hagyományos, az elektronikus és az internetes sajtó képviselői. Mivel egykor mindkét hölgy a médiában dolgozott, úgy gondolták, ha az újságírók és a gazdasági szakemberek részt tudnak vállalni az együttgondolkodásban, a problémafeltárásban és az értékteremtésben, akkor a közös ügy csakis a közjót szolgálhatja. Ez pedig a Kárpát-medence egyik legfontosabb kincsének, a gyógyvizeknek a népszerűsítése. Az igényes gyógyfürdő-kultúrára építkezve kistérségek, régiók erősödhetnek meg, munkahelyek teremtődhetnek, fejlődhet a fürdő közvetlen és tágabb környezete egyaránt. A tanácskozás rendkívül kellemes hátterét igényes szolgáltatásaival a Bonita Apartman Hotel és Forrás Étterem biztosította, Balázs Erika Melinda ügyvezető igazgató és helyettese, Banya Gyula irányításával, azonkívül partnerként jelen volt a budapesti Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a helyi polgármesteri hivatal is.

Cserkeszőlő sikertörténete

Az útikönyvekből megtudhatjuk, Cserkeszőlő 1952 óta létezik önálló községként, előtte Tiszakürt része volt. Tíz évvel korábban a Magyar Amerikai Olajkutató Társaság találta meg az akkor 93 fokos termálvizet, mely több mint kétezer méter mélységből tör fel. A háború alatt a kút le volt zárva, 1948-ban nyitották meg újra, majd a vizsgálatok kiderítették: nemcsak egyszerű meleg vízről, hanem gyógyvízről van szó. A fürdő 1955-ben tárja ki kapuit, de fejlesztése 1998-ig nem kapott megfelelő hangsúlyt. Azóta viszont, Szokolai Lajos polgármesternek és csapatának köszönhetően, ez a község legfontosabb stratégiai feladata, és meg is van neki az eredménye: Cserkeszőlő az Észak-Alföldi Régió déli részének, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyének a legsikeresebb és legdinamikusabban fejlődő fürdőhelye. A Gyógy- és Strandfürdő komplexum területén, melynek az a legnagyobb vonzereje, hogy minden korosztálynak minőségi időtöltést kínál, kilenc medence üzemel. A teljesen felújított létesítményben eredményesen gyógyíthatók a krónikus mozgásszervi és reumatikus betegségek, valamint a nőgyógyászati bántalmak.
A Gyógy- és Strandfürdő egy részlete

Csábító víztükör a Bonita Apartman Hotel udvarán

Szokolai Lajos polgármester úr az újságírók előtt sem titkolta a sikertörténet receptjét. Például: a pénzt először meg kell keresni ahhoz, hogy el tudjuk költeni, és a vezetőnek népszerűtlen intézkedéseket is hoznia kell. A települést pedig úgy kell vezetni, mint egy vállalkozást. Ennek érdekében az önkormányzat üzemelteti nemcsak a fürdőt, hanem a hozzá tartozó szolgáltatásokat is. Ez azt is jelenti, hogy az aktív kereső lakosságnak több mint a 20 százalékát, 296 főt foglalkoztat. A magántőke bevonásával egyre több kitűnő szálláslehetőség létesült a községben, de az adóbevételeken kívül több önkormányzati vállalkozás is van, a községi kasszába befolyó összeg felét ezek biztosítják. A lakosságnak, azon belül is a fiataloknak az otthon maradásra való ösztönzése kiemelten fontos feladat. Ennek érdekében szakorvosi rendelőt építettek, felújították az iskolát, az óvodát, a könyvtárat, a nyugdíjasklubot.
A fürdőhelyi kínálaton kívül Cserkeszőlő más nevezetességekkel, természeti szépségekkel is szolgál, hiszen az úgynevezett Tiszazugban található. Tájvédelmi szempontból különleges értéket képviselnek a kunhalmok, amelyek a kutatók egybehangzó véleménye szerint emberkéz alkotta építmények. A közelben lévő Csörke-halmot mi is megtekintettük. A helyet dr. Csányi Marietta a tudomány szemszögéből fedeztette fel velünk, de nekünk tetszett az a legenda is, mely szerint egy Csörke nevű gazdag, de nagyon fukar földbirtokosról kapta a nevét, akit a népharag kincseivel együtt elevenen temetett el a halomban. Miközben romantikus módon, hintókkal tartottunk úti célunk felé, hatalmas szőlőültetvények és fóliasátrak mellett haladtunk el.

Felelősség, tudatosság, új szellemiség

A konferencia első napján Tóth István Zoltán és dr. Gazsó L. Ferenc, az MTVA kommunikációs igazgatója és alelnöke, valamint dr. Havasi János, az MTVA határon túli különmegbízottja a közmédia átalakulásáról, a közszolgálatiságáról és a nemzetmegtartó szerepéről beszélt. Felelősség, tudatosság, új szellemiség, értékek - talán ezekkel a kifejezésekkel jellemezhetnénk leginkább az elhangzottakat, valamint Einsteinnek azzal a mondásával, hogy egy problémát nem lehet ugyanazzal a gondolkodásmóddal megoldani, amely előidézte. A folytatásban a szülőföld kiaknázatlan értékeiről szólt Bartók Csaba, a felvidéki Regfilm Kft. ügyvezető igazgatója, Csinta Samu, az Erdélyi Napló főszerkesztője és Bodzsoni István, a vajdasági Pannon RTV megbízott igazgatója, majd Simon Éva, a Magyarországi Fordító Irodák Egyesületének elnöke az idegen nyelvek marketinghatását vázolta fel.
Másnap, mielőtt rátértünk volna a meghirdetett téma gazdasági vonatkozásaira, Antall Péter, az Antall József Tudásközpont tudományos igazgatója ismertette az intézet célkitűzéseit és tevékenységét, Halas Dominika pedig az I. Országimázs Konferencia tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel.
Dr. Kerécz Tamásnak, a Harkányi Gyógyfürdőkórház igazgatójának érdekfeszítő előadásából többek között az derült ki, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a gyógyvíznek mint gazdasági értéknek, a gyógyítás szelíd gyógymódjának a minősítése, illetve gyakorlati alkalmazása során. Azt sem titkolta el, hogy komoly ellenérdekek vannak a gyógyvizes kezeléssel szemben, valamint ismertette azt a psoriasis-programot, amelyet sikeresen fejlesztettek ki és alkalmaznak Harkányban.
Tasnádi Endre vállalkozó a Siklós-Harkány térséget érintő projektumról, dr. Bálint Attila, a Spa Capital ügyvezető igazgatója és dr. Kiss Ferenc, a Magyar Fürdőkultúra Kft. ügyvezető igazgatója a magyarországi fürdőkultúra értékeiről, múltjáról, jelenéről, jövőbeli fejlesztési lehetőségeiről számolt be - felvillantva azt az esélyt, hogy Magyarország Európa gyógyfürdőjévé válhatna.
Országimázs és nemzet
A hivatalos megbeszélések után jutott idő fürdésre, poharazgatásra és nótázásra is, miközben a Bonita Apartman Hotel vendégszeretetét és gasztronómiai kínálatát élveztük. A szállásunkról talán még annyit, hogy minden lakosztályba bevezették a gyógy termálvizet, így a pihenni vágyók közvetlenül élvezhetik Cserkeszőlő páratlan kincsét. A visszatérő vendégeket, akik egyelőre inkább az idősebb korosztály köréből kerülnek ki, törzsvásárlói kedvezmények várják, de különféle érdekes programokkal próbálják meg idecsábítani a családokat és a fiatalokat is.
Köblös Aranka és Szívós Mónika az összejövetel értékeléseként leszögezte: amikor országimázsról beszélünk, nemcsak az országra, hanem a nemzetre kellene gondolni. Az érték - esetünkben a gyógyvíz - megtartó erővel bír, amiről érdemes kommunikálni.
- Nekünk az a feladatunk, hogy hidat képezzünk a döntéshozók és az álmok álmodói között, és ebben segíthetnek az újságírók. Maga a konferencia elérte a célját azzal, hogy létrejött egy kapcsolati háló, amely lebontja, semmissé teszi az országhatárokat - mondták a hölgyek, majd azzal búcsúztak, ez volt ugyan az első alkalom, de máris biztosak benne, lesz folytatása.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A szülőföld kiaknázandó értékei
Szabadkai Napló
A szülőföld kiaknázandó értékei
Média
Facebook

Támogatóink