home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A született ötletgyártó
Zvekán Péter
2013.10.30.
LXVIII. évf. 44. szám
A született ötletgyártó

Vannak emberek, akikről azt gondoljuk, hogy soha nem fogynak ki az ötletekből. Meglepő, hogy állandóan születnek újabbnál újabb dalok, előadások és műsorok. Mindegyik műfajnak van egy különce, aki folyamatosan eredeti tud lenni. Magyarországon is akad egy fickó: sikeres előadó, zeneszerző, szinkronszínész, színész, marketinges. Ő nem más, mint: Geszti Péter.

A pályafutását gyermekszínészként kezdő Geszti Pétert a Mézga család című rajzfilmsorozat tette szélesebb körben ismertté. Az a közkedvelt sorozat, amelyből megtudjuk, hogy Kriszta tiszta gyagya, és amelyben megismerhetjük lüke Aladárt. Ez utóbbi szereplő magyar hangját a sorozat harmadik évadjában Geszti adta. Ez volt az első nagyobb munkája.

Mint minden átlagos ember, ő is járt iskolába. Felsőfokú tanulmányait az ELTE Tanárképző Főiskolai Karának magyar-történelem szakán végezte el. Már akkoriban megfogalmazódott benne, hogy behatóbban szeretne a zenével foglalkozni. A főiskolás éveiben írta meg első jelentős dalszövegeit, melyeket az Első Emelet nevű zenekar örömmel fel is használt. Nem sokkal a diplomázása után felismerte, hogy miközben a világon tombol a hiphopőrület, Magyarországon egyetlen képviselője sincs e műfajnak. Sokakkal ellentétben Geszti nem ragadt meg a felismerésnél, hanem úttörőként változtatott a helyzeten. Így alakult meg 1992-ben a Rapülők nevű csapat Berkes Gábor billentyűssel, Szentmihályi Gábor dobossal és Geszti Péterrel. Noha csak egy stúdióalbumot terveztek kiadni, a nagy érdeklődésre és népszerűségre való tekintettel kettőt hagytak az utókorra. Az évek alatt elért hatalmas sikerüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy két búcsúkoncertet is tartottak a Puskás Ferenc Stadionban. A 90-es évek végén Geszti zeneileg megújult. Kozma Orsolyával, Váczi Eszterrel és Behumi Dorottyával karöltve létrehozta a Jazz + Az nevű zenekart, melynek zenéjét az a Dés László írta, akivel 1996-ban közösen szerezték A dzsungel könyve című musicalt. A csapat az olyan slágereknek hála, mint a Mit tehet a sejt? vagy a Csepp a tengerben a toplisták élére tört, majd amikor az együttes a csúcson volt — abbahagyta a zenélést. Itt hívom fel a figyelmet emberünk profizmusára: ha érzi, hogy elég, akkor — anyagi haszon ide vagy oda — abbahagyja. Így senki sem un rá a zenekaraira és a dalaira sem. Geszti azonban nem csupán a zeneiparban jeleskedik: ő a Nemzeti Vágta ötletadója, sőt kezdetben a szervezője is; az Akció Reklámügynökség reklámszövegírója, később kreatívigazgatója; az Ász és a Megáll az ész műsorvezetője volt; újabban pedig a magyarországi X-Faktor egyetlen állandó zsűritagja. 2005-ben megírta a Magyarország című dal szövegét. A szerzeményt a Megasztár második helyezettje, Oláh Ibolya énekelte el 2005. augusztus 20-án a budapesti Lánchídon. A dal körül hatalmas botrány kerekedett. Az internet által rövidesen előkerült az eredeti verziója, a René Dupéré által írt Alegría, és mivel sokan azt hitték, hogy a zenéjét is Geszti szerezte, plágiummal vádolták. Az ügy rövid idő alatt tisztázódott, így a kalamajkából senkinek sem származott kára.

Közel az ötvenhez még mindig vannak új ötletei. A legújabb általa menedzselt zenekar, a Gringó Sztár nem áll közel a szívemhez, de állítólag ez kell a mai fiataloknak — s ha ez így van, ám legyen! Ez mit sem változtat azon, hogy sokakhoz hasonlóan én is elismerem: Geszti Péter nem mindennapi figurája a magyarországi médiavilágnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..