home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A szecesszió világnapja Szabadkán
Tancsik Richárd
2022.06.08.
LXXVII. évf. 23. szám
A szecesszió világnapja Szabadkán

A városháza médiaközpontjában szerdán sajtótájékoztató keretében jelentették be a szecesszió világnapjához kapcsolódó, Szabadkán megvalósuló programokat.

A sajtótájékoztatót Milanka Kostić, a Városi Tanács oktatásért és kultúráért felelős tagja, Matin Hajnalka oktatási, szociális ügyi és egészségvédelmi kérdésekkel megbízott polgármesteri tanácsos, Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója és Illés Hajnalka, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány koordinátora tartotta.

Matin Hajnalka tájékoztatta a média képviselőit, hogy 2013 óta június 10-én ünnepeljük a szecesszió világnapját, és ennek az építészeti stílusnak köszönhetően vált Szabadka ismertté a világ minden táján. Az évforduló Antoni Gaudí és Lechner Ödön építészek halálának dátumához kapcsolódik (mindketten június 10-én hunytak el). Matin Hajnalka kiemelte, hogy utóbbi tervezte a szabadkai Leovits-palotát — ez az első épület, melyet az idelátogató turista meglát, ha vonattal érkezik Szabadkára. A szecesszióról elmondta, hogy egy európai mozgalom, mely a századfordulón alakult ki, és ötvözi az esztétikai eszmék sajátos halmazát a modernitás iránti lelkesedéssel. Hozzátette továbbá, hogy Szabadkán a városháza, a zsinagóga és a Raichle-palota mellett több más épület is magán viseli a színpompás szecessziós stílus jegyeit, mely Szabadkát Európa legjelentősebb szecessziós városává tette. Ezért fontos, hogy ezeket az épületeket megóvjuk és örökül hagyjuk utódainknak, az önkormányzat pedig ezen folyamatosan dolgozik.   

Milanka Kostić, a Városi Tanács tagja szintén kiemelte, hogy a szecessziós stílus az, ami Szabadkát Európában is híressé tetté. Röviden felvezette, hogy csütörtökön, június 9-én, valamint 10-én is több helyszínen változatos programokkal várják a szecessziós stílus iránt érdeklődőket.    

Szabadkán a szecesszió világnapjához kapcsolódó programok június 9-én, 17 órakor kezdődnek a Szabadkai Városi Múzeumban, erről Mihájlovity Anikó, az intézmény igazgatója tartott ismertetőt. A programok között az előadások mellett kiállítások is megtalálhatóak lesznek, illetve külön kiemelte, hogy június 10-én a városháza átadásának 110. évfordulója alkalmából ingyenes látogatást szerveznek a toronyban lévő kilátóba. A csoport a városháza díszbejárata elől indul.

A részletes programról ITT  találnak meg minden információt.

Illés Hajnalka elmondta, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány 2019 óta minden év június 10-én megszervezi a Szecesszió Éjszakája elnevezésű rendezvényét.

— A szakralitás tisztelete mellett évről évre arra törekszünk, hogy látogatóinkhoz közelebb hozzuk a szecesszió szépségét, előadások, zenei pillanatok, filmvetítések és más tartalmak által. Az idén arra az elhatározásra jutottunk, hogy világvárosok példája alapján elindítjuk Szabadkán az Orgona Éjszakája elnevezésű rendezvényt, és mint ismeretes, tavaly újjáépült a zsinagóga Wegenstein orgonája, mely egész városunk kincsévé vált. A Szabadkai Zsinagóga Alapítvány ezzel a rendezvénnyel hagyományt szeretne teremteni, bízva abban, hogy az előttünk álló években azon szakrális épületek is csatlakoznak hozzánk, amelyekben szintén van orgona. Reméljük, hogy az est műsorában mindenki talál kedvére való tartalmat.

A részletes programról ITT találnak meg minden információt.

Fényképezte: Tancsik Richárd

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..