home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A szakma a sztár
Fehér Márta
2019.02.07.
LXXIV. évf. 5. szám
A szakma a sztár

Szabadkán és Csókán rendezték meg a magyarországi Szakma Sztár Fesztivál vajdasági elődöntőit. Ez a szakközépiskolás tanulók legnagyobb versenye az anyaországban.

Szervezője a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, célja pedig a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák — beleértve a rájuk épülő, magasabban kvalifikált szakmákat is — társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén.

Szakmai ismeret, anyagismeret, művészettörténet, hajviselet-történet, munkavédelem és marketing — egy jó fodrásznak mindezt tudnia kell. A fodrásztanulók számára kidolgozott tudásfelmérő mindegyik témakörből tartalmaz kérdéseket.


Gergely Árpád felvételei

A verseny előtt beszélgettem a bajsai Gogolák Izoldával, aki a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskolában fodrászatot tanul, harmadéves. Először vállalta be ezt a megmérettetést, és elmesélte, rengeteget készültek rá.

— Sok tesztet megoldottunk az előző évekből a Szakma Sztár Fesztivál honlapjáról. Mindent tudni kell, ami a hajjal és az emberi felépítéssel kapcsolatos. Jónak tartom az ilyen versenyeket, mert sokat lehet tanulni! Ami a jövőt illeti, a továbbtanulásban is gondolkodom, főiskolát szeretnék befejezni, és gyakorlatvezetőként dolgozni, vagy saját szalont nyitni. Itthon tervezem a jövőt, bár gondolkodtam Magyarországban, de megváltozott a véleményem, mert ott sem sokkal jobb a helyzet, mint itthon, így inkább idehaza szeretnék érvényesülni, családi körben.

A mechatronikai technikusok tavalyi versenyfeladatai között szerepelt például egy présgép elektro-hidraulikus kapcsolása működésének elemzése, egy másik kérdésben pedig a létradiagram formájú PLC-program alapján kellett megoldani a feladatokat. Mészáros Adrián, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolába jár, mechatronika szakon végzős. Szerinte a mechatronika sem nehezebb, mint bármi más.

— Azért választottam ezt a szakot, mert nagyon népszerű, és keresett a munkaerőpiacon, sok lehetőséget nyit meg. Kezdtem már azon agyalni, hogy a továbbtanulást vagy a munkavállalást válasszam-e a középiskola után. Bármelyik mellett is döntök, azt itthon szeretném csinálni. Ez a verseny szerintem azért fontos, mert meg tudjuk mutatni külföldön, Magyarországon, hogy mennyi mindent tanulunk itthon magyarul. Az iskolában nagyon sok lehetőségünk van a gyakorlatra, heti tíz óránk erről szól.

A szabadkai elődöntőn részt vevő diákokat De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja köszöntötte.

— A magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága 12. alkalommal szervezi meg a Szakma Sztár Fesztivált, a szakközépiskolák vetélkedőjét. A vajdasági elődöntők két helyszínen folynak, Szabadkán a Politechnikai Iskolában, illetve Csókán a Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskolában szervezték meg. Összesen 74 tanuló jelentkezett 10 középiskolából és 16 szakma területéről. A legjobb vajdaságiak ott lehetnek a Budapesten március 12-e és 14-e között megrendezendő döntőn. Ez egy Kárpát-medencei szintű vetélkedő, tehát a feladatsorok nagyon nehezek, hiszen országonként eltérő a tananyag, a tudásról viszont egységesen kell számot adni, tehát ugyanazt a tesztet töltik ki a gyerekek Vajdaságban, mint például a Felvidéken vagy Budapesten tanulók. Munkája során az MNT prioritásnak tartja a szakközépiskolák fejlesztését, mely egyrészt a tanterem- és épületfelújítások terén mutatkozik meg, másrészt a pedagógusok képzésére is nagy hangsúlyt helyezünk. Az elmúlt időszakban számos vajdasági középiskola nagyon szépen megújult, a tangazdaságoknak, szaktantermeknek köszönhetően hatékonyabban tudnak a pedagógusok oktatni. Azt is tudjuk, hogy nem túl népszerűek a szakmák, pedig nagyon jó példáink vannak arra, hogy akik nem olyan jól teljesítenek matematikából vagy anyanyelvből, angolból, azok a szakmát nagyon jól megtanulják, és kiváló mesterekké válnak. Az iskolák feladata, hogy minél több képességet előhívjanak a diákokból, megszerettetve velük az általuk vállalt szakmát. Itthon is szerveznek nagyon jó megmérettetéseket, minden szakiskolának megvan a saját országos versenye, ezekre rendszeresen járnak a diákjaink. Nagyon jó, hogy minél többen be tudnak kapcsolódni egy Kárpát-medencei hálózatba is, mert így a tanulók fel tudják mérni tudásukat a más országban élőkével. Fontos, hogy a gazdaság, a cégek, a vállalkozások, a kamarák is minél tömegesebben bekapcsolódjanak a szakmák népszerűsítésébe és a diákok színvonalas képzésébe. A szakmáknak mind nagyobb a jelentőségük, ezért arra biztatjuk, buzdítjuk a diákokat, hogy vállalják és válasszák a szakközépiskolákat, hiszen egy jó mesternek mindig lesz jó munkahelye.

— Iskolánkban két szakterületen képezünk hároméves oktatás keretében szakmunkásokat — mondta Arancsity Dancsa Gyöngyi, a házigazda intézmény igazgatóhelyettese. — Nagyon fontos, hogy a gyerekek olyan szakmát válasszanak, amelyet el tudnak maguknak képzelni az iskola befejezése után, és amelyből meg tudnak élni. Biztos vagyok abban, hogy ha a diák megszereti a szakmáját, akkor megfelelő munkát is fog tudni találni, akár magánvállalkozást is indíthat. Mi igyekszünk lehetővé tenni tanulóink számára iskolánk tanműhelyében, hogy a szakma minden apró részletét elsajátítsák, ezen felül azt is, hogy a meglevő építőipari vállalatokban akár egy éven át gyakorlati oktatásban vegyenek részt, konkrét feladatokat megoldva. Van diákszövetkezetünk is, mely újabb lehetőségeket kínál. Tudni kell, hogy az építő- és faiparban hiányszakmákról beszélhetünk, a kivándorlás miatt szinte rendszeresen felkeresnek bennünket, hogy tudunk-e valakit ajánlani azok közül, akik befejezték a középiskolát. Most már megfizetik ezeket a szakmákat, merem a szülőknek, diákoknak ajánlani, hogy bátran válasszák a hároméves szakokat!

A fesztivál honlapján (www.szakmasztar.hu) feltüntetett adatok szerint a 2019. évben az országos szakmai versenyekre a 65 szakképesítésben csaknem 7500 fő jelentkezett. A tavalyi Szakma Sztár Fesztiválra mintegy 15 000 látogató érkezett, a vidéki iskolákból a területi kamarák szervezésében körülbelül 200 autóbusszal több mint 9000 diák jutott el látogatóként. A versenyen részt vevőkön kívül nagyon sok a hatodikos, hetedikes diák, tehát közvetlenül a pályaválasztás előtt álló fiatal. A tanulók szakmai tárlatvezetésen vehetnek részt, valamint az egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatják tehetségüket. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..