home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A sportolók „koronás” tapasztalatai
Kónya-Kovács Otília
2020.05.18.
LXXV. évf. 20. szám
A sportolók „koronás” tapasztalatai

A járvány kihozta az emberek kreativitásából a maximumot. Az idősek, amellett, hogy néha csalni is lehetett, a szükségállapot vége felé már annyira megunták a bezártságot, hogy egy könnyű kis kalappal elbújtatták az ősz hajtincseiket, felvettek egy fiatalos, rikítós maszkot, és nyugodtan jártak-keltek, vásároltak, mintha rájuk nem vonatkozna a szabály. Olyanra is volt példa, hogy nem igazán tudták kivárni a nekik szánt sétaidőt, fél órával előbb elindultak, bicikliztek, az út közepén sétáltak, holott az utolsó percekben hazaigyekvők a lakott területen is nagyon nyomták a gázpedált, mert nem lett volna kidobni való pénzük a büntetésre.

A fiatalok pedig tették a dolgukat. Akik adnak magukra, edzettek, sportoltak — otthoni körülmények között is —, közben sokszor azon idegeskedtek, hogy túl hosszú a kijárási tilalom, pontosan ki kell számolni minden percüket vagy betervezni egy gyakorlatsort, hogy ki ne essenek a már bevált rutinjukból.

A muzslyai Török Angéla az egyik legsikeresebb, legtöbb díjat kiérdemlő sportoló, atléta, aki a 130 éve létező, nagybecskereki Proleter Atlétikaklub tagjaként igazán szép eredményeket ér el. Tizenöt éve sportol, egy röpke rábeszélés után jelentkezett a klubba, de előtte már a tornatanárnője is felfigyelt adottságaira, hiszen minden évben legyőzhetetlen első helyezettje volt az iskolai futóversenynek. Két edző van a klubban, és akiben felfedezik a tehetséget, azt istápolják, terelgetik a siker felé. A klub kis sportiskolája mellett az intenzíven edzőket — ötödikes koruktól egészen a harmincas éveik felé igyekvőkig — Mladen Grujić edző készíti fel a versenyekre. Angéla vitrinjében mintegy száz érem sorakozik, a legkedvesebbek közé sorolta, amikor a junior-Európa-bajnokságon a váltóval a harmadik díjat érdemelték ki, és ekkor Ivana Španović is a futók között volt. A junior-világbajnokságon is részt vett, de említette, hogy a Balkán-bajnokságokról is van mintegy tizenkét érme, és az országosokról is számos díjjal tért haza. Egytől egyig nagyon szép sikerek ezek. Tavaly egy kis változás történt, hétpróbázni kezdett, és az országos bajnokságon első lett. Megtetszett neki ez az összetett versenyzés, és valószínűleg a jövőben is ezzel indul a megmérettetéseken. A téli versenyidényben a fedett pályán is szép sikereket ért el, második díjat érdemelt ki a többpróbában.


Török Angéla az edzőjével

A rendkívüli helyzetre való tekintettel Angéla a konditermi súlyokat felállíthatta a családi házának udvarán, és időnként a természetben is gyakorolt az edzője közreműködésével. Mint fogalmazott, nem mondhatja el magáról, hogy kiment a formájából, viszont mindenre akkor derül fény, ha már az edzések újra a régi kerékvágásba kerülnek. Ami a versenyeket illeti, az országos bajnokságok minden bizonnyal augusztusnál előbb nem fognak kezdődni, de ennek vetületében valószínűleg minden eltolódik, a versenyek befejezése is egy-két hónappal később lesz. Amit Angéla igazán hiányol, az a csoportos edzés, mert egy sportolónak jó, ha ott van a húzóerő, aki a sporttárs, a vetélytárs, a cél pedig, hogy annál jobban teljesítsen, és nem utolsósorban a szurkolás is serkentőleg hat egy atlétára. Erre minden bizonnyal már nem kell sokat várni, addig pedig marad a gyakorlás, az edzés, bármilyen körülmények között, mert a cél, hogy topon maradjon, a kevesebb mozgás mellett is megtartsa az erőnlétet, a kondíciót, és egy csöppet se veszítsen a sportkedvből. Időnként még szemlélődésre is van idő, a fiatalabb nemzedék képviselői közül kiszűrni a jó sportolópalántákat, népszerűsíteni az atlétika minden egyes ágát, hiszen ez a sportok királynője, vagy ha úgy tetszik, a királynők sportja. Ha egyszer beleszeret az ember, nincs visszaút, csak előre!


Putyora Szimóna

Két muzslyai fiatal, Putyora Szimóna és Rózsa Ervin testépítéssel foglalkozik. Részben az egészségük miatt űzik ezt a sportot, de a külsejük sem mellékes számukra. A rendkívüli helyzet idején, amikor becsuktak a konditermek, próbálták magukat feltalálni, minden jó ötletet bevetettek, hogy sikerrel tudjanak edzeni. Szereztek néhány súlyt, zsákokat töltöttek meg homokkal, Szimóna apukája állványokat hegesztett, vagyis valamelyest pótolták az edzőtermi kellékeket. Mindez persze csak ideig-óráig tudja kielégíteni az igényeket, mert például Ervinnek, aki 200 kiló feletti súlyokkal gyakorol, még a 2,5 kilós súly is fontos, hogy fokozatosan emelhesse a szintet, viszont beszerezni és több súlyból összeválogatni az edzéséhez szükségeseket nehéz lenne. Amikor újraindultak a konditermek, az első naptól járni kezdtek kedvenc helyükre. Mint fogalmaztak, az első héten szinte alig voltak néhányan, betartották a rendelkezéseket, és két embernél több nem is igényelte az eszközök használatát. Mint Szimóna mesélte, ő első alkalommal ebédidőben ment el edzeni, akkor senki sem szokott a konditeremben tartózkodni, és kedvére gyakorolhatott. Persze a maszkot mindig használni kellene, de úgy nagyon nehéz az edzés, és a kesztyűt is mellőzik, inkább gyakran fertőtlenítik a kezüket.


Rózsa Ervin

Ervin hangsúlyozta, az elmúlt másfél hónap alatt természetesen megoldották az edzést otthoni körülmények között, vagyis feltalálták magukat, viszont azt is el kell mondani, hogy itt a kényelemről van szó. Egy szakosodott edzőteremben egy helyen megtalálható minden eszköz, melyre az egyénnek szüksége van. Lehetséges utánzatokat készíteni, viszont a konditeremben más körülményekre is odafigyelnek, például a hőmérsékletet is ellenőrzik. Bizony, a tilalom bevezetésekor voltak esős napok is, amikor az udvaron összeeszkábált szerkentyűket nem lehetett használni, meg hűvös időszak is, amikor a reggeli hőmérséklet 5-6 fokra süllyedt.

Summa summarum: akik edzeni akartak, azokat nem nagyon érintette a korlátozás, mert ők mindent bevetettek, hogy ne kelljen abbahagyniuk a mozgást. Edzettek, amilyen módon tudtak, és szinte biztosra vehető, hogy a gyakorlatoknak legalább a 70 százalékát így is el tudták végezni.

A beszélgetés során Szimóna és Ervin arra is kitértek, hogy aki komolyan edz, nem viselkedhet könnyelműen, mert például ha valaki alkoholt fogyaszt, akkor már hiábavaló volt a törekvése. Emellett az alvásra is oda kell figyelni, hiszen legalább nyolcórányi nyugodt, mély alvás nélkül mit sem ér az egész. Vagyis a megterhelő, nehéz edzés után rá is fér az emberre a minőségi pihenés.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..