home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
„A sport örökké része lesz az életemnek”
Bíró Tímea
2019.03.18.
LXXIV. évf. 10. szám
„A sport örökké része lesz az életemnek”

Tari Titanillát a többség jól ismeri az M1 televíziós csatorna képernyőjéről. Kevesen tudják azonban róla, hogy a mindig csinos műsorvezető valójában egy energiabomba, hiszen ő egy igazi spartangirl.

* Hogyan lett önből spartangirl? 

Mindig nagyon mozgékony voltam, a sport évek óta fontos szerepet tölt be az életemben. Mivel nagyon szeretek a szabadban mozogni, amikor bejöttek Magyarországra a spartanversenyek, nem volt kérdés, hogy ezt is kipróbálom. Az első távot Veszprémben futottam, és azonnal magával ragadott az élmény. Kint vagyok a szabadban, jókedvű, vidám emberekkel. Maga a verseny nem volt könnyű, de éppen ez a lényeg. Feszegetni és átlépni a határokat. Ezután már nem volt megállás: részt vettem több versenyen itthon és külföldön egyaránt, illetve Lengyelországban is lefutottam egy közepes távot. Iszonyú nehéz volt, ott azért elég durva emelkedők vannak, de minden percét imádtam. 

* Miből állnak a versenyek? 

— Háromféle táv van. A sprint a legrövidebb, minimum 5 km, és több mint 20 akadályt kell teljesíteni. A szuper legalább 13 km 25 akadállyal. A beast 20 km-nél is több, ezen a távon 30 akadályt kell „megugrani”. A helyeket általában úgy választják ki, hogy sok legyen az emelkedő, sokat kelljen hegynek felfelé futni. Az akadályok között vannak palánkok, melyeken csak át kell mászni vagy ugrani, de van például majomlétra is, melyen függeszkedve kell átjutni. Ezenkívül mindig van kötélmászás, dárdadobás és vizes akadály, szögesdrót alatt kúszás a sárban — szerintem ezek a legnagyobb bulik. Ha valaki nem tud teljesíteni egy akadályt, akkor 30 burpeet (négyütemű fekvőtámaszt felugrással) kell teljesítenie. 
 


(A Spartan Hungary felvétele)


* Hogyan tudja kondícióban tartani magát? 

— Hetente minél több edzéssel. A minimum, amit próbálok tartani, a heti kettő-három. Ez általában erősítő edzés konditeremben, súlyokkal, TRX-szel, és ha van időm, akkor mellette elmegyek még futni. Persze van, hogy nem sikerül, mert mindezt a munkával és a családdal összeegyeztetni nem mindig egyszerű. Van olyan is, hogy itthon edzek, vagy csak nyújtok, ha másra nincs időm. 

* A táplálkozást illetően mire kell odafigyelni?

— Nincs hatékony edzés megfelelő étkezés nélkül. Az izmoknak kell az energia, a tápanyag, mert különben azt veszi észre az ember, hogy könnyen fárad, nem bírja úgy a futást, az erősítést. Igyekszem rendszeresen enni, inkább naponta többször keveset. Nagyon sok zöldséget, rostot fogyasztok, és megfelelő mennyiségű fehérjét. Azzal azonban nem értek egyet, hogy a szénhidrát ördögtől való. Lehet enni azt is, csak megfelelő minőségű legyen. 

* Kiknek ajánlaná ezt a sportformát? 

— Bárkinek. A Spartan Race kitalálójának az volt a célja, hogy kimozdítsa az embereket a karosszékből, és megmutassa nekik, mennyi öröm rejlik a mozgásban. Egy sprintnek bátran nekivághat bárki, nem számít az sem, ha esetleg korábban nem mozgott, vagy ha súlyfeleslege van, csak legyen tisztában azzal, hogy bizony lassan fog fejlődni. De nem baj. Haladjon a saját tempójában, és élvezze a mozgást, a levegőt, a többiek társaságát. Én sem vagyok gyors, de nem is versenyzem másokkal, sosem nézem, hányadik lettem a korcsoportomban vagy a teljes mezőnyben. Mert számomra ez a saját teljesítményemről szól. Magamhoz mérem, hogy mit tudtam beletenni egy-egy futamba. Láttam már embert több tucat kilónyi súlyfelesleggel küzdeni, és olyat is, aki végtaghiányosként két mankóval ment végig a pályán. Részemről ez ugyanannyi tiszteletet érdemel, mint az, aki 45-50 perc alatt teljesít egy sprinttávot, amihez nekem 2 óra kell. Volt olyan is, aki éppen egy ilyen versenyen szerette meg a mozgást, és kezdett el utána edzeni, szépen lefogyott, formásodott, és azóta már a beast távot is teljesítette. És ez nem elsősorban azért jó, mert most szebb az alakja. Persze ez is fontos, de a sport számomra elsősorban az egészségről szól. Mert aki mozog, az ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben, nem fárad el, a mindennapok terhelését is jobban bírja.

* Tervek?

— A sport örökké része lesz az életemnek. Az idén szeretném teljesíteni a beast távot, ami nagyon nagy kihívás, nem egyszerű feladat, rengeteg felkészülést, hatalmas állóképességet igényel. Nemcsak testben, de fejben is, mert ahogy minden sportra, erre is igaz, hogy nyak fölött kezdődik, azaz a fejben dől el minden.​

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..