home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A sógun
Brasnyó Zoltán
2024.03.28.
LXXIX.. évf. 13. szám
A sógun

James Clavell azonos című, az író valódi élményeiből is táplálkozó regényéből ugyan már készült egy legendás sorozat Richard Chamberlain és a kor japán színészóriása, Mifune Tosiró főszereplésével, ám a Disney+ kínálatába most felkerült alkotás merőben új látványt nyújt, a szó szoros értelmében.

A történet egy angolról szól, aki elsőként lépett Japán partjaira, hogy aztán soha ne akarjon eljönni onnan. Clavell bestsellere szerte a világon óriási sikert aratott, az abból készült korabeli sorozat azonban nem jöhetett volna létre, ha nincs a Gyökerek című, nagy sikerű alkotás Kunta Kintével a főszerepben. Mivel a Gyökerekkel bebizonyosodott, hogy nagy igény mutatkozik a nézők részéről az egzotikus tájakon játszódó történetekre, belevágtak A sógunba, melyet 1980-ban mutattak be. A forgatás emberpróbáló volt, mivel a természeti csapásoktól a kulturális különbségekből fakadó problémákig számos kihívással kellett szembenézniük.

A XVII. században játszódó történetben a brit John Blackthorne (akit a valóságban William Adamsnek hívtak, az új sorozatban pedig Cosmo Jarvis alakítja) egy csendes-óceáni expedíció és egyéb megpróbáltatások után ér partot Japánban, hogy aztán tengerészből és kívülállóból szamurájhoz méltó rangot szerezzen, illetve Toranaga nagyúr hatalmi és politikai üzelmeinek középpontjába kerüljön. Eszközként használják Blackthorne-t, aki tanácsadó, harcos, romantikus hős és intrikák résztvevője lesz a távoli Japánban, melynek kultúrájába bele is szeret.


Képek forrása: imdb.com

A nálunk a Disney+ kínálatában megjelenő, eredetileg az FX által gyártott A sógunt már 2018-ban bejelentették, illetve azt is többször hangsúlyozták, hogy az eddigi legnagyobb költségvetésű produkciójuk lesz. Már az előkészületek is döcögősen folytak, újra kellett írni a forgatókönyv több részét is, illetve a koronavírus is megálljt parancsolt a készítőknek. A japán nemes hölgyet, Toda Marikót a Halálos iramban-ból ismert Anna Sawai alakítja, viszont izgalmas tény, hogy a sorozat japán színészei egytől egyig sztárnak, sőt szupersztárnak számítanak jelenleg a szigetországban. A díszletek óriási munka és odaadás árán készültek el, a kosztümök, fegyverek és épületek mind-mind a korabeli Japánt idézik. A készítők a legapróbb részletekre is igyekeztek odafigyelni, a középkori japán világnak ugyanis sok igazi és amatőr szakértője van, akik mindent észrevesznek. Senki sem fog csalódni, még a ruhákat is eredeti japán textilből készítették el, a kardok is a megfelelő méreteket és díszítést kapták, azaz a készítők nem vádolhatóak azzal, hogy néhány apróságot „átemeltek” volna egy másik évszázadból — ami nagyon gyakran előfordul a szamurájos filmekben.

A sógunt többen is a Trónok harcához hasonlítják, elsősorban a merész erotikus jelenetek és az erőszak miatt. Ami az eredeti, Chamberlain főszereplésével készült sorozattól megkülönbözteti az újat, az az, hogy már nemcsak egy főszereplő történetét követhetjük nyomon, hanem sokkal nagyobb mélységet kapnak a korábbi mellékszereplők, sőt az új karakterek is. A sógun egy rendkívül lenyűgöző, látványban és minőségben is feltűnően „drága” sorozat, melynek tíz epizódja hétről hétre kerül fel a Disney+ platformra, egészen április végéig.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..