home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A siker útján
Kónya-Kovács Otília
2018.02.01.
LXXIII. évf. 4. szám
A siker útján

A muzslyai Asztalos Leó az általános iskolát szülőfalujában fejezte be, majd a nagybecskereki gimnáziumban tanult, most pedig a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Karának hallgatója.

A fiatalember a közelmúltban rangos elismerésben részesült.

„A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány Asztalos Leó egyetemi hallgatót az orvosbiológia területén nyújtott kiemelkedő aktivitása és érdeklődése elismeréséül a Szegedi Tudós Akadémia programba befogadta és a részére a Szent-Györgyi hallgató címet adományozza” — áll az oklevélben. A kilenc kitüntetettnek a Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok X. Találkozóján Tim Hunt biokémikus professzor nyújtotta át a dokumentumot, aki 2001-ben kapta meg az orvostudományi Nobel-díjat.

Ez egy kutatási program, melynek előzményéről azt kell tudni, hogy a jelöltek háromfordulós felvételin vesznek részt. Ennek keretében az angolnyelv-tudást tesztelték, továbbá a logikai problémamegoldó képességekre helyeztek nagy hangsúlyt. Leó minden akadályt sikeresen vett, felvételt nyert, illetve lehetőséget kapott a laboratóriumi kutatómunkához, melyet tavaly novemberben kezdett meg a bőrgyógyászati klinikán, immunológia-vakcináció területen.

— Az orvosi karon megvan a lehetőség a választásra, hogy a gyógyító vagy pedig a kutató orvosi pályán szeretne haladni a hallgató — mondta Leó. — Nekem ez most jó alkalom arra, hogy ezt a kutatási irányt jobban megismerjem. Hogy ezen belül melyik szakterületet választanám, azt még nem tudom, hiszen ez még csak az első kutatási munkám. Lehet, hogy később más területeken is ki szeretném próbálni magam, most viszont erre összpontosítok. Én elsődlegesen biológusként próbáltam magam elképzelni, mert szerettem a biológiát meg a kémiát. Végül mégiscsak az orvosi karon kötöttem ki, ahol felmerült a kérdés, hogy kutató vagy gyógyító orvos szeretnék-e lenni. Még nem tudom, próbálok belekóstolni ebbe is, abba is.

Arra a kérdésre, hogy ez az oklevél milyen előnyökkel jár, a tulajdonosa a következőket mondta:

— A kutatásokhoz általában leginkább anyagiak kellenek, nekünk azonban erre nincs gondunk, minden eszközt megkapunk a munkánkhoz. Van egy kirendelt mentorunk is, akihez bármikor fordulhatunk. A laboratóriumban persze egy nagyobb közösség része leszünk, és így bármikor segítséget kaphatunk, ha valami olyan nehézség gördül elénk, amellyel egyedül nem tudnánk megbirkózni. Ezt a lehetőséget az egyetemistaéveim alatt használhatom, vagyis amíg aktívan tevékenykedem, addig dolgozhatok, kutathatok a laboratóriumokban. Természetesen a tudtunkra adták, hogy bármikor ki lehet lépni, viszont az egyetemi tanulmányok után is a programban lehet maradni. Mivel a mentorom is a professzorok egyike, nagyon megértő. Ők pontosan tudják, milyen feladataink, kötelezettségeink vannak, mennyire vagyunk leterhelve, ám a szabadidőnk jelentős részét erre kell fordítanunk. Annak érdekében, hogy eredményes munkát végezzünk, sok időt rá kell szánni, egyszersmind a kutatásainkat a Tudományos Diákköri Konferenciákon mutathatjuk be. Mivel ezekre évente be kell nevezni, szintén sok pluszmunka szükségeltetik hozzá.


A szerző felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..