home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A reuma és a köszvény fogságában
(Összeállította: re)
2015.01.28.
LXX. évf. 4. szám
A reuma és a köszvény fogságában

E két, főként az ízületeket és a csontokat érintő betegséget sokszor összekeverjük. Ez nem is csoda, hiszen tüneteik nagyon hasonlóak, és hogy pontosan melyikről is van szó esetünkben, azt kizárólag szakorvos tudja megállapítani. A köszvényes és a reumás megbetegedések egyre inkább elterjedtek az utóbbi 100-150 évben.

A középkorban „úri betegségként” tartották számon, napjainkban azonban sajnos már népbetegség. És a tévhittel ellentétben nem csak az idősebbek életét nehezíti meg, egyre több fiatal szenved e két igen kellemetlen betegségben.

Hogy tisztán lássunk

Ki ne tapasztalta volna már, hogy időnként sajog a karja, lába, dereka? Sokan úgy érzik, a csontjukig hatol a fájdalom a csuklóban, térdben, vállban, nyakban, de akár még a fej bizonyos részein is.

A reuma és a köszvény nem egy betegség kétféle elnevezése. A két szó mást-mást takar, de a betegségek kialakulása hasonló okokra vezethető vissza, ezért gyógyításuk is hasonló módon történik.

Reumának nevezzük azokat a váltakozó erősségű, izom- és ízületi fájdalmakat, amelyeket helyileg nem tudunk pontosan meghatározni, esetleg körülírni. E betegség kialakulásában szerepe lehet egy valamikori fertőzésnek, de az esetek többségében inkább anyagcserezavarra vezethetőek vissza a kialakulás okai. Természetesen csak ront a helyzeten, ha a beteg mozgáshiányos életmódot folytat,  egészségtelenül táplálkozik vagy túlsúlyos. A reumás betegek általában fázósabbak egészséges társaiknál, ami a gyenge vérkeringés következménye.

A köszvényes megbetegedések oka minden esetben anyagcserezavar, mely azt jelenti, hogy a vérben lévő húgysavszint kórosan megemelkedik. Ezt a vese nem tudja kellő mértékben eltávolítani, így a visszamaradt húgysav kicsapódik az ízületekben, és ott igen heveny vagy krónikus gyulladásokat okoz. A betegség kialakulását elsősorban a magas fehérjetartalmú ételek — főként az állati eredetű fehérjék és belsőségek — túlzott fogyasztása okozza.

Fontos az életmódváltás

A hagyományos orvoslás, akár a természetgyógyászat, külsőleg és belsőleg is igyekszik kezelni mindkét betegséget. Különféle fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentő készítményeket ír fel az orvos, esetenként vízhajtót. Külsőleg gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító krémeket ajánlanak, melyek az adott esetben használnak ugyan, de a valódi gondot nem orvosolják. Egyébként a szájon át szedhető gyógyszerek is csak a tüneteket enyhítik, valódi gyógykezelését sem a reumának, sem a köszvénynek nem ismerik.

A természetgyógyászati kezelés a betegség alapokainak megszüntetését célozza meg. A betegnek gyökeresen át kell alakítania az addigi életmódját, hiszen e nélkül nincs esély a teljes gyógyulásra. A táplálkozásában egy mérsékelt laktovegetáriánus étrendet kell betartania, el kell hagynia a húsokat és húskészítményeket, tojást, tejfölt, sajtokat, tejszínt, kocsonyát, húslevest, hüvelyeseket, földimogyorót, mindenféle szójakészítményt, majonézt, fekete teát, sót, csokoládét és alkoholt. A szervezet sav-bázis háztartását bázikus irányba kell eltolni. Erre kiválóan alkalmas a nyers növényi étrend. A kúra alatt mindenféle zöldségfélét, gyümölcsöt javasolt fogyasztani, lehetőleg nyersen vagy legfeljebb párolva, aszalt formában. Az olajos magvak közül pedig diót, mogyorót, mandulát, napraforgót, mindenféle hidegen sajtolt olajat, kefirt, joghurtot, aludttejet, írót, savót, mert ezek is lúgosítják a szervezetet. A gabonafélék közül a hajdina, a köles, az árpa és a rozs fogyasztása ajánlatos.

Segíthetnek a gyógynövények

Manapság már egyre többen bíznak a gyógynövények gyógyító erejében, és mellőzik a szintetikus alapanyagokat tartalmazó orvosságokat.

E két betegség kezelésében a gyógynövények közül elsősorban a vértisztító és a vízhajtó hatású (zsurló-, bodza-, csalán-, aranyvesszőfű-, diólevél-, nyárfalevél-, kökény-, gyermekláncfű-) teák lehetnek hasznosak. Ezekből egyenlő arányú keveréket készítünk, de külön-külön is nagyon jók. A javasolt napi adag háromszor 2 dl.

A gyakran fellépő erős reumatikus fájdalmak és a köszvényes rohamok esetén a fehérfűzfa-kéreg igen hatásos. Fogyasztása ugyanis csökkenti a fájdalmakat és a rohamok gyakoriságát. A fűzfakéreg csökkenti a gyulladást és csillapítja a fájdalmat. Ebből is teát készítünk az alábbi módon: 5 g kéreghez 2 dl vizet adunk, 10 percig főzzük, majd újabb 10 percig állni hagyjuk, ezután pedig leszűrjük. A napi adag három-négyszer 2 dl. Reumások víz helyett ihatják. A feketenyárfa-rügy a fűzfakéreghez hasonló tulajdonságokkal bír, és elkészítése is hasonló.

A gyógynövénykúrát kiegészíthetjük homeopátiás szerekkel, melyeket homeopata ír fel. Ezt a gyógyítási módot önálló terápiaként is alkalmazhatjuk.

Otthoni fortélyok

Heves fájdalom esetén az érintett területet lemoshatjuk hideg vízzel, vagy akár le is zuhanyozhatunk. A közhiedelemmel ellentétben ilyenkor a hideg víz és az agyagpakolás vagy a borogatás a leghatásosabb. A betegség inaktív szakaszában elsősorban a keringést fokozó váltófürdő, hideg és meleg szénavirág-, valamint agyag- és iszappakolás ajánlatos. Hirtelen fellépő roham esetén éjszakai borogatásként segíthet a kámfor, a menta és a rozmaring keveréke vagy az ezeket a gyógynövényeket tartalmazó krémek, balzsamok. Kiváló a tigrisbalzsam vagy a sósborszesz. Ezek a készítmények keringést javító hatásuk miatt csillapítják a fájdalmat, illetve csökkentik a gyulladást. Krónikus esetben a már fent említett készítményeken kívül használhatunk még fekete nadálytőből, árbikából, körömvirágból készült krémeket, balzsamokat. Ezek a készítmények akkor a leghatásosabbak, ha dunsztkötésben alkalmazzuk őket éjszakára. A kamilla is gyulladáscsökkentő, ezért ezt a gyógynövényt is használják borogatás vagy tea formájában.

Reflexológia és köpölyözés

Sokan viszolyognak a különféle természetgyógyászati kezelésektől. Pedig ezeket külön javasolják a reumában, illetve köszvényben szenvedőknek. A reflexológia és a köpölyözés mellett ajánlott a vízgyógyászat, a masszázs, az akupunktúra, a mozgásterápia, valamint a betegség akut állapotában esetleg egy csontkovács felkeresése is.

Mindkét betegségben szenvedőknek enyhülést hozhat az életmódváltás, továbbá a fent említett gyógymódok külön-külön vagy akár együttesen történő alkalmazása, valamint a folyamatos mozgás. Ne feledjük: a legalkalmasabb gyógymód kiválasztását bízzuk szakemberre!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..