home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A régmúlt és a csend
(—)
2013.09.11.
LXVIII. évf. 37. szám
A régmúlt és a csend

Bár a nyár sem volt klasszikus értelemben vett uborkaszezon, a kormányátalakítással még inkább felpörögtek az események. Ezenkívül volt koalíciós partnerek támadják egymást a már megszokott balkáni hangnemben, megkezdődött a polgároknak a bekövetkező megszorításokra való felkészítése, s tovább zajlik a térség etnikai térképének átalakulása.

Dinkić Dačićot, Dačić pedig Dinkićet támadja
A hatalomból kiebrudalt Mlađan Dinkić indulatos támadást intézett volt koalíciós partnere, Ivica Dačić miniszterelnök ellen. A hét elején közzétett nyilatkozata szerint miután Dačić minden politikust átvert az országban, most Szerbia polgárait kívánja megtéveszteni. Minderre azután került sor, hogy a miniszterelnök a parlamentben élénk vitát folytatott Dinkićtyel, s a szóváltás hevében többek között az alábbi kijelentést tette: „A legjobb, amit a kormányátalakításkor tehettem, az volt, hogy javasoltam a számlák tisztázását.” (B92, Beta, Tanjug)

Rendkívüli választások várhatóak Belgrádban
Több cikk, illetve hír is arról szólt a múlt héten, hogy a kormányátalakítás után vélhetőleg átrendeződik a belgrádi helyi hatalom. A Večernje novosti Aleksandar Vučićot idézve arról írt, hogy a szeptember 8-ai brüsszeli tárgyalások, valamint a nagy beruházások után fognak erre a kérdésre visszatérni. Dačić miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott, hogy Đilas (Belgrád polgármestere, valamint a Demokrata Párt elnöke) rátért arra az útra, amely visszavezet a régmúltba. Ezek után a demokrata pártelnök a hétvégén azt javasolta, hogy ha a hatalom úgy véli: ő (mármint Đilas) nem dolgozott jól, akkor nyugodtan írja ki a belgrádi választásokat. Vučićra utalva azt is kijelentette, hogy nem normális és nem demokratikus az az ország, amelyben a hatalom egy ember kezében összpontosul, főleg ha ez a személy egyben az összes titkosszolgálat felett is ellenőrzést gyakorol. Mindez az egypártrendszer irányába sodorja Szerbiát. (Večernje novosti, Beta, Tanjug)

Megszorítások lesznek — Vučić siettetné őket
Szerbia átfogó reformok előtt áll. Az átalakulás fájdalmas lesz, ezért kevesen fogják támogatni ezeket a lépéseket — nyilatkozta múlt pénteken Aleksandar Vučić első miniszterelnök-helyettes. Szerinte prioritást élvez az egészséges és fenntartható gazdaság megteremtése, valamint a nyugdíjrendszer átalakítása, s bejelentette, hogy ez utóbbit a tél végéig véghez is viszik. Hozzátette, hogy felelősséget érez az ország és a polgárok iránt, s ezért minél többet szeretne a céljaiból megvalósítani, mivel tudja, mi lesz a sorsa. Arra nem adott választ, hogy ez a patetikus kijelentés pontosan mit takar. (Tanjug)

A kormány kész a népszerűtlen intézkedések megtételére
Saša Radulović gazdasági miniszter a belgrádi közszolgálati televíziónak azt nyilatkozta, hogy a kormány kész megtenni a népszerűtlen intézkedéseket. A miniszter szerint először az adópolitikán fognak változtatni. Azt is kijelentette, eljött annak az ideje, hogy a közvállalatok a piaci feltételeknek megfelelően, hatékonyan működjenek, s ezeknek a cégeknek az esetében meg kell szüntetni a pártalapon történő elhelyezkedés lehetőségét is. (RTS)

Csak szépen, csendesen...
Akár a fenti címet is adhatnánk a Nišben zajló etnikai folyamatoknak, amelyekről a Večernje novosti közölt tényfeltáró cikket. A jól értesült belgrádi napilap úgy tudja, hogy az elmúlt három évben, vagyis 2010 óta mintegy háromszáz niši lakást vásároltak meg a koszovói albánok. Az ingatlanok megvásárlása szerb közvetítőkön keresztül zajlik. A legtöbb esetben úgy, hogy egy szerb nemzetiségű polgár a saját nevére megvásárol egy ingatlant albán pénzen, ezután pedig kölcsönszerződést köt a pénz valódi tulajdonosával, amely összeg megegyezik az adott ingatlan értékével. A szerződés értelmében a felvett hitel visszafizetésére a megvett ingatlan jelzálogosítása a garancia. Egy idő után a „lakástulajdonos” nem tudja fizetni a törlesztőrészletet, így a lakás jogilag is az (eredeti) albán tulajdonoshoz kerül. (Večernje novosti)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..