home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A nevető ember
AGÁRDI Gábor
2013.06.06.
LXVIII. évf. 23. szám
A nevető ember

Kazal László az iskolapéldája annak, hogy hogyan lesz egy legendásan rossz tanulóból remek színész. Az általános iskola második osztályában tizenkét tantárgyból bukott meg — csupán énekből és testnevelésből engedték át. Anyja ezután már nem tudta és nem is akarta fizetni tanulmányait. Újságkihordó, majd kifutófiú lett, és pincérként is dolgozott.

Sok nehézségen túljutva az elektromos művekhez került, de már akkor feltett szándéka volt, hogy színésznek tanul. Tervét siker koronázta: elvégezte Rákosi Szidi színészképző iskoláját. Ahogyan ő fogalmazott: azért lett művész, mert egyetlen más pályán nem tudott „megragadni”. Vagy ő ment el, vagy kidobták. Anyja ezzel a mondattal íratta be a színiiskolába: „Nem vagy te való semmire. Akkor legyél színész!” Az egyik évfolyamtársa Muráti Lili volt, az a majdani színészbálvány, aki már fiatalon primadonnának tettette magát, s akit ezért gyakran kinevettek. Fehérre festett arccal és erősen rúzsozott szájjal lépett a deszkákra — még a statisztaszerepeiben is. Egykettőre azonban jelentős szerepeket kap, őt választották meg például a Tűzmadár című sikerfilm főszerepére, miután a rendező látogatást tett az osztályukban.

Kazal a család szégyenének tartotta magát, hiszen felmenői vasutasok voltak, csak ő „siklott ki”, és lett színész. Mindent végigcsinált, amit ezen a pályán lehet. Kezdetben még parkett-táncos is volt a Kék Egér nevű szórakozóhelyen. Zenés-műsoros esteken tánczenét énekelt, itatólánykákkal ropta, így buzdítva a vendégeket a mulatásra. Akkoriban egy-egy dal úgy vált ismertté, hogy a zeneszerzők megkeresték a lokálénekeseket, ők pedig csúszópénz fejében — egyszeri próba után — előadták a szerzeményeket. Sokáig jól kereső szabadúszó volt, ám a felszabadulás után újra kellett építenie karrierjét. Volt olyan időszak, amelyben szinte minden táncdalt ő és Karády Katalin szólaltatott meg. Ha bánatos, szomorú melódiáról volt szó, akkor Karádyt, ha vígról, akkor őt hívták. 1950-ben került a Vidám Színpadhoz, és ott is maradt élete alkonyáig. Élete legnagyobb tragédiájának azt élte meg, hogy álomszerepeit mindig másra osztották. Legjobban a Hegedűs a háztetőn címszerepét várta, de hiába. Kezdő korában még Ádámként is feltűnt Az ember tragédiájában a kiskunhalasi színigazgató jóvoltából. Időskorában azzal heccelte nemzeti színházbeli kollégáit, hogy énekeljék el utána a telefonkönyvet, ha tudják! Egyik legkedvesebb partnere Kabos László volt. Megesett, hogy rögtönzött komédiázásaik miatt a Vidám Színpad igazgatósága levélben felszólította őket, hagyják abba ezt a szövegkönyvön kívüli bohóckodást.  

Önálló estjein a megannyi kacagó néző boldoggá tette. Persze mindig kiszúrta, ha csak egyetlen személy akadt is a sok közül, aki nem nevetett, és addig nem nyugodott, amíg nevetésre nem bírta. Soha nem adta fel. 1967 de-cemberében családjával Kertész Sándor meghívására Kanadába utazott, és fellépett a Torontói Művész Színház tizedik születésnapi gálaestjén. 1969 decemberében ismét visszatért Kanadába, és feleségével zsúfolt nézőtér előtt játszott a torontói Ryerson Színházban. Aztán 1972-ben nagyapám, Agárdi Gyula meghívására még a szabadkai Népkörbe is ellátogatott, és előadta Tudományos borkóstolás című feledhetetlen jelenetét. Óriási sikert aratott. Az esten készült fotót féltve őrzöm. A hátlapjára a következő szöveget írta: „Gyuszi barátomnak. Köszönettel, és szeretettel, Kazal Laci, 972.” Nagyapám akkoriban könnyen meggyőzte Kazalt, hogy vállalja el a fellépést, hiszen Thalia szentélyén kívül a kávéházat is szerette, hát még az ott kapható körömpörköltet, leöblítve egy pohárka jó hideg fröccsel.

Kazal László egész életében kazalszámra szórta a viccet. Jól mulatott, miközben mulattathatott. „Aki vidám, azé az élet” — szólt a létfilozófiája. Huszonévesen kupléénekesként futott be, majd végigkomédiázta az életét — az 1983-ban bekövetkezett haláláig eltelt több mint ötven esztendőt. Persze, játszott volna komolyabb darabokban is, de mindig a komikus szerepkör találta meg. Budapesten, a Kruspér utca 5. szám alatt lakott, itt is született. Folyton azzal viccelődött, hogy a ház falán már márványtábla is van — „Fogorvos” felirattal. Dunaalmáson volt egy nyaralója is, hatalmas szőlőskerttel. Borászattal is foglalkozott. Nagyon fontos volt neki ez a kis házacska, hiszen itt volt igazán boldog, itt tudta kipihenni magát. Amikor öregapám, azaz Gyuszi, a régi időkről mesélt, gyakran emlegette színművész cimboráját. Egy alkalommal, elcsukló hangon idézte fel kettejük utolsó találkozásának megható emlékét: „Kazal Laci, a vén komédiás még egyszer visszanézett, és aztán jó éjt kívánt. Így volt ez,  Gabikám, valahogy így...”
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..