home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
A népzene és a néptánc ünnepnapja
Bacsik Lőrinc Natália
2023.04.20.
LXXVIII. évf. 16. szám
A népzene és a néptánc ünnepnapja

A kis települések számára mindig nagy öröm és mérhetetlen megtiszteltetés, ha egy tömegeket megmozgató rendezvényt szervezhetnek meg. A különben csendes falucskában ilyenkor nagy zsongás, zsibongás övezi az előkészületeket. A szervező kis csapat szívét-lelkét beleteszi a munkába, de a falu apraja-nagyja is részese lesz a történéseknek.

Június 3-án és 4-én Magyarcsernye lesz a házigazdája a Gyöngyösbokrétának és a Durindónak. Hódi Juditot, a helyi Ady Endre Művelődési Egyesület elnök asszonyát kérdeztem a fesztivállal kapcsolatban.

* Milyen érzés neked mint a művelődési egyesület elnökének, hogy az idén Magyarcsernye lesz a Gyöngyösbokréta és a Durindó helyszíne?

— Nagyon örültünk a fesztiváltanács döntésének, és felemelő érzés számomra, hogy éppen mi lehetünk 2023-ban a szervezői a vajdasági magyar népzenei és néptáncmozgalom legnagyobb, legtömegesebb közösségépítő rendezvényének, a Gyöngyösbokrétának és a Durindónak. Településünk első ízben nyerte meg a fesztivál házigazdájának jogát, és ezzel a művelődési egyesület egy régóta dédelgetett álma valósulhatott meg. Egy jó közösség vagyunk, megvannak a helyszínek a fesztivál megrendezéséhez, és ismerve a magyarcsernyeieket és a csernyei vendégszeretetet, biztos vagyok benne, hogy jó vendéglátói leszünk ennek a rangos eseménynek.


A magyarcsernyei táncosok Tordán

* Milyen adatokat (időpont, helyszínek, fellépő csoportok száma, vendégelőadók…) lehet már tudni a rendezvénnyel kapcsolatban?

— Az 59. Gyöngyösbokréta és a 46. Durindó június első hétvégéjén, azaz június 3-án és 4-én lesz megrendezve, ez egybeesik a nemzeti összetartozás napjával. A Gyöngyösbokréta a falu központjában felállított nagyszínpadon bonyolódik le, vasárnap pedig a Durindónak két helyszíne is lesz: az egyesület színházterme, valamint a Szent Ágota katolikus templom. A Petőfi Sándor Általános Iskolát is igénybe vesszük, ahol átöltözhetnek a fellépő csoportok, a tűzoltóotthon udvara és hátsó terme pedig az étkeztetés helyszíne lesz. Mindkét nap szentmisével kezdődik. Az első napon a fesztivál zászlójának megáldása után a templomból kijövet a tánccsoportok népviseletes felvonulásával, illetve menettáncával indul a rendezvény, majd ezt követi az ünnepi műsor. A résztvevők pontos számát még nem tudjuk, de az előző évekhez hasonlóan 2000-2500 főre számítunk a két nap alatt. Vendégfellépőnk a testvértelepülési, erdélyi Kalangya néptánccsoport lesz, valamint egy szomszédos falu szerb folklóregyüttese, mely a Gyöngyösbokréta szünetében mutatkozik be. Szombat este gálaműsorral zárjuk a napot, fellépnek a Magyar Állami Népi Együttes táncosai, valamint a Magos zenekar Budapestről. Utána hajnalig tartó táncház, valamint folkkocsma várja a szórakozni vágyókat az egyesület udvarában. Fontos még megemlíteni, hogy mindkét nap kirakodóvásárok és kézművesek várják a Csernyére látogatókat.


A magyarcsernyei táncosok Palicson

* Milyen kísérő rendezvényeket szerveztek?

— A fesztivál a 0. nappal kezdődik, amikor kiállításokat nyitunk meg, melyeket mindkét nap megtekinthet a közönség. Az érdeklődők láthatják a magyarcsernyei kézimunkaszakkör kiállítását, Szilágyi Mária és Németh Ferenc Bánáti sorsok az első világháborúban — Fábián Ernő és Bayer Irén hagyatéka nyomán kiállítását, Hoffmann Delilla képtárát és nem utolsósorban az Ady Endre Művelődési Egyesület régi képekből összeállított tárlatát is. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy felhívást intézzek a csernyeiekhez, Csernyéről elszármazottakhoz. Ha bárkinek van régi fényképe a művelődési egyesületről, előadásokról, vendégszereplésekről, szeretnénk, ha kölcsönadná egy kiállítás erejéig. A fényképeket megőrzött állapotban juttatjuk vissza a tulajdonosnak. Rajzpályázatot is hirdetünk majd a gyerekek számára, melyen a fesztiválhoz kapcsolódó témákat örökíthetnek meg. A beérkezett alkotások tárlatmegnyitója, valamint a rajzpályázat eredményhirdetése is ezen a napon lesz. A kiállítások több helyszínen tekinthetőek majd meg.

* Hogyan készül a falu az eseményre?

— Most nagyon fontos, hogy a falu összefogjon. Szükségünk lesz a település aprajára-nagyjára, fiatalokra, idősekre, mivel sok önkéntest be kell vonnunk a szervezésbe. A faluban több civil szervezet is működik, ezeknek az összefogásával, együttműködésével tudjuk megmutatni a közösségi összetartásunkat, és megélhetjük a fesztivál összekovácsoló erejét. Minden segítséget elfogadunk, aki nem tagja egy civil szervezetnek sem, de úgy érzi, hogy segítene a fesztivál lebonyolításában, az bátran jelezze, mindenkinek találunk feladatot. Bízunk benne, hogy több, külföldön élő, Csernyéről elszármazott erre az időszakra hazautazik a szabadságára, hogy részese legyen a fesztiválsorozatnak akár nézőként, akár önkéntesként is.

* Magyarcsernyének néptánccsoportja és énekkara is fellép a fesztiválon.

— A művelődési egyesület felnőttnéptánccsoportja tavaly kibővült. Visszajöttek a régi táncosok, így most 12-en vannak, és bodrogközi tánccal mutatkoznak be a Gyöngyösbokrétán. Koreográfusuk az óbecsei Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs. Az Őszirózsa asszonykórus az idén újraalakult, a régi tagok mellett újak is jöttek. Ők is 12-en vannak. Bánáti népdalokat énekelnek a Durindón. Felkészítő tanáruk a muzslyai Rontó Márta, citerán kíséri őket a Csernyéről elszármazott, most Muzslyán élő id. Lele József. Június 3-án a Gyöngyösbokréta nyitóünnepségén bemutatkozik az egyesület középső tánccsoportja, a Pitypang néptánccsoport, melyet 28 általános iskolás gyerek képvisel. Őket az óbecsei Palotás Lengyel Anna készíti fel, valamint az egyesület citeracsoportja is színpadra lép a törökbecsei Micsik Béla vezetésével. A magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesületet támogatva, a szervezésben és a megvalósításban jelentős szerepet vállal Magyarcsernye Helyi Közössége, Magyarcsernye Község Önkormányzata, de különösen a fesztivál két háttérintézménye, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség. Biztos vagyok benne, hogy jó kis indítója lesz ez az idei nyárnak. Reméljük, hogy sokan ellátogatnak Magyarcsernyére, erre a népzenei szemlére.

(Forrás: Csernyei Újság)

A kiállításra szánt régi fotókat a felajánlók minden hétköznap 8-tól 14 óráig vihetik be a helyi közösség irodájába, vagy postázhatják a következő címre: Ady Endre M. E., JNA. 113., 23218 Nova Crnja/Magyarcsernye.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..