home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
A néptánc és a népzene csodája
Lőrinc Natália
2016.06.07.
LXXI. évf. 22. szám
A néptánc és a népzene csodája

Május 28-án Magyarcsernyén harmadik alkalommal rendezték meg a népzene- és néptáncestet. Az eseményen az Ady Endre Művelődési Egyesület terme megtelt közönséggel. Kicsik és idősek egyaránt jól szórakoztak, s a fellépőket vastapssal jutalmazták.

Hódi Judit szervező, a tánccsoportok művészeti vezetője és az est műsorvezetője elmondta, mivel az előző években nagy sikere volt ennek a programnak, és csakis pozitív visszajelzéseket kaptak, nem volt kérdéses, hogy az idén is sor kerüljön-e a rendezvényre. Bízik benne, hogy egy-egy ilyen műsor alkalmával a hétköznapok nyomasztó gondolatai háttérbe szorulnak, helyettük jókedv és öröm érvényesül. Hozzátette, Korom Izabellával (aki szintén művészeti vezető) büszkék a táncosaikra, tánccsoportjaikra.

— Örülünk, hogy a szülők is fontosnak tartják, hogy gyermekeik a néptánc által megismerkedjenek saját nemzeti és kulturális hagyományaikkal. A fiatalok sok élménnyel gazdagodhatnak, népdalokat tanulhatnak, régi szokásokat, mesterségeket, helyeket és embereket ismerhetnek meg. Egy-egy táncfajta elsajátítása nem merül ki csupán a mozdulatok megtanulásában, a gyakorlással és fellépésekkel eltöltött hetek, hónapok nem csak tánclépésekkel és koreográfiákkal gazdagítják az embert. A fegyelem, a zene és a tánc iránti elkötelezettség, a közösség és a társaság szeretete szinte kivétel nélkül jellemző minden táncosra. Mivel önerőből nem tudjuk felújítani viseletünket, folyamatosan pályázunk. Ennek köszönhetően némiképp tudtuk pótolni hiányos öltözékünket, de e téren még van tennivalónk, és a jövőben is a pályázatok pozitív elbírálásában reménykedünk. Az ősztől új koreográfia megtanulását tervezzük, és persze minden felkérésnek eleget kívánunk tenni, mert egy-egy jól sikerült szereplés nemcsak a közönségnek, de magának a táncosnak is hatalmas élmény. Hogy a kultúrának ez az ága továbbra is megmaradjon, abban az idősebb és a fiatalabb korosztálynak egyaránt nagy szerepe van. Előbbi a tanításban és az értékek átadásában, utóbbi pedig a tanulásban és az értékek megőrzésében kell hogy helytálljon — hangsúlyozták a művészeti vezetők.

A három tánccsoport tavaly szeptembertől megkezdte az új koreográfia elsajátítását. A Pitypang néptánccsoport dél-alföldi, a Tulipán bagi, a Százszorszép pedig rábaközi táncot tanult, és közben Muzslyán, Tordán, Törökbecsén, Töröktopolyán, a romániai Óteleken és természetesen a helyi rendezvényeken is felléptek. A Százszorszép leánykórus benevezett a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjére, melyen a zsűri megdicsérte a lányok énektudását, a Tulipán néptánccsoport részt vett az Óbecsén megrendezett XX. Kőketáncon, emellett a Százszorszép néptánccsoport a Gyöngyösbokrétára is készül.

A szervezők köszönetet mondtak koreográfusaiknak, Cseszák Korcsik Anikónak és Cseszák Balázsnak, a művészeti vezetőknek és mindazoknak, akik bármely módon segítették munkájukat, működésüket. Hálájukat fejezték ki a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának is, mely nélkül ez az est nem jöhetett volna létre.

Az eseményen vendégszerepelt a törökbecsei Apróka és a Hajdina csoport, a nagykikindai Róna táncegyüttes, a magyarittabéi Hevesi Tibor operaénekes, a csernyei Őszirózsa asszonykórus, valamint a nagykikindai Virradó zenekar.


A nyitókép Korom József felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..