home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A nemzetért élni és meghalni egyaránt dicsőség
2022.10.06.
LXXVII. évf. 40. szám
A nemzetért élni és meghalni egyaránt dicsőség

Magyarkanizsán a Nagytemetőben tartottak megemlékezést az aradi vértanúk emléknapja alkalmából. A hagyományokhoz híven a Himnusz eléneklésével kezdődött az esemény, majd Palatinus István plébános megáldotta a faragott emléktáblát.

Az aradi tizenhármak mártírhalála jelképpé vált, és 173 évvel később is parancsoló erővel bír, hiszen dicsőséges dolog a nemzetért meghalni, de dicsőséges dolog élni is érte – hangzott el az alkalmi rendezvényen.  

A korábbi évekhez hasonlóan az idei megemlékezésen is egy aradi vértanú életútján keresztül próbálta közelebb hozni az egybegyűltekhez ezt a meghatározó történelmi eseményt Kávai Szabolcs történész, aki ezúttal Dessewffy Arisztid életéről, illetve a szabadságharc csatáiban tanúsított hősiességéről beszélt. Elöljáróban kiemelte: „A mártírok előtti tisztelgésünk rólunk és az utánunk következő nemzedékekről is szól. Az összetartozásunkról, a szabadságunkról és a hazaszeretetünkről.”

Dessewffy Arisztidet a fegyverletétel után az osztrák hadbíróság először kötél általi halálra ítélte, de mivel az osztrák csapatok előtt tette le a fegyvert, ezért Haynau kegyelemből golyó általi halálbüntetésre változtatta az ítéletet.

Kivégzése előtti utolsó mondatában benne van az elmúlt évszázadok magyar tragédiája: „Tegnap hősök kellettek, ma mártírok… Így parancsolja hazám szolgálata.”

Az emlékezés koszorúit többek között a magyarkanizsai önkormányzat, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői helyezték el.

(Forrás: Magyarkanizsa Község Önkormányzata)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..