home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A mi kincsünk
(Készült az MTVA nyomán)
2014.03.20.
LXIX. évf. 12. szám
A mi kincsünk

A Duna Televízióban megkezdődtek a Fölszállott a páva népzenei vetélkedő elődöntői. Az adásoknak ezúttal is vannak vajdasági részvevői: Égető Emese bácsgyulafalvi népdalénekes, Németh Antal zentai néptáncos és a topolyai Cirkalom táncegyüttes. Az alábbi összeállításunkkal egyúttal sok sikert, eredményes bemutatkozást is kívánunk nekik.

A legényes megmutatja, milyen fából faragtak


Fotó: MTVA

Németh Antal, akit a zentai géppuskalábú srácként emlegetnek, a Fölszállott a páva területi válogatóján nagyecsedi cigánytáncokat adott elő óriási beleéléssel. A zsűri véleménye szerint pontosan, karakteresen és hitelesen táncolt, amit a közönség is nagy tapssal jutalmazott.

A huszonegy éves fiatalember igen korán, az általános iskola második osztályában kezdte néptáncosi pályáját. Osztálytársai, barátai, szülei, tanárai támogatták ezt a tevékenységét. Antal egyébként más területen is igyekezett kipróbálni magát, kosárlabdázott, kajakozott, atletizált.

Tanulmányait a békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola néptánc szakán folytatta. Itt találkozott az első igazi példaképével, a néptánctanárával, Szarka Zsolttal, de azt sem felejti el megemlíteni, hogy az otthoni alapokat Baji Endrétől kapta. Jelenleg a Táncművészeti Főiskola elsőéves hallgatója. Reményei szerint pedagógusként vagy tanárként gyakorolhatja választott hivatását.

„Azért jelentkeztem a Pávába, hogy a szakmabeli emberek is lássanak, és ezután ne kezeljenek teljesen ismeretlenként” — mondta Németh Antal. Sokat gondolkozott a döntésén. Az első alkalommal megrendezett „pávás” megmérettetésre még félt jelentkezni, de most már úgy gondolja, ez a műsor azok közé a kevesek közé tartozik, amelyek a televízión keresztül hitelesen mutatják be a népzenei hagyományokat.

A zentai táncos kísérőanyagában arról olvashatunk, hogy nagyon elszomorítja a mai korrupt világ. Ezzel kapcsolatban az alábbi következtetést vonta le: „Azt szoktam mondani, hogy dolgozni, csinálni kell, és eljön majd az idő, amikor nem tudnak elmenni melletted. Ennek a szakmának szerencsére sokkal több szépsége van, mint hátránya, ezért én is próbálom azokat a dolgokat keresni, amelyekben örömömet lelem.”

Az elődöntőre Németh Antal — akit március 15-én láthattunk a tévé képernyőjén — inaktelki legényessel készült. Úgy véli, a legényes olyan tánctípus, „amellyel meg lehet mutatni, milyen fából faragták az embert”. Fellépőöltözéke is tradicionális volt, csizmában, csizmanadrágban, „mellyesben” (gombokkal és díszes hímzésekkel tarkított mellényben) szerepelt.

Díjak, barátságok, szerelmek


Fotó: MTVA

1986-ban Topolyán útjára indult egy kicsi, de annál lelkesebb csapat — kamaracsoportként, mindössze hat párral. Az évek múltával a létszáma egyre gyarapodott, 1993-ban már nagy együttesnek számított. Megszületett az első siker is: a Magyar Televízió Ki mit tud? nevű vetélkedőjének elődöntőseként mutathatta meg tudását. A csoport ugyanebben az évben jutott el először a Vajdasági Zenei Szövetség tartományi versenyére, melyen aranyplakettel jutalmazták műsorát.

Az elkövetkező időszakban a Cirkalom táncegyüttesnek számos műsora, fellépése, vendégszereplése volt, mellyel gyarapodott tudása, tapasztalata, gyakorlata és ezt kamatoztatta is.

1997-ben vezették be Vajdaságban a magyarországi Martin György Néptáncszövetség új minősítési rendszerét, amely az anyaországi követelmények és szempontok alapján rangsorolja az együtteseket. A Cirkalom táncegyüttes tagjai ebben az évben elsőként érdemelték ki a Kiválóan Minősült címet, majd kétévente újra megmérettettek, és folyamatosan, mindmáig megtartották címüket. Kitartó és eredményes munkájukat a Martin György Néptáncszövetség már három alkalommal Martin-plakettel jutalmazta, a művészeti vezetőket pedig 2006-ban Művészeti Vezetői Nívódíjban részesítette. Az utóbbi tizenöt év folyamán számos díjat tudhatnak magukénak, egyebek között két alkalommal Együttesi és Zenekari Nívódíjat kaptak Szegeden, a vajdasági Kiss Lajos Néprajzi Társaság pedig Arnold György-díjjal tüntette ki az együttes tagjait a néprajz terén kifejtett népszerűsítő tevékenységükért. És így tovább, és így tovább...

Az együttesnek évente mintegy negyven fellépése van Vajdaság-szerte és külföldön: Topolyán, Szabadkán, Tordán, Zentán, Óbecsén, Újvidéken, Cservenkán, Verbászon, Rumán, Szegeden, Győrött, Kiskunmajsán, Szentesen, Budapesten, Pécsett, Bugacpusztán, Lendván, Beltinciben, Muraszombaton, Nagymegyeren, Ulmban stb.

Az évek folyamán a tánc szeretete, a sok együttlét, a közös programok szoros baráti társasággá kovácsolták össze a tagokat, szerelmek szövődtek, házasságok jöttek létre. A szabadidejüket szinte mindig együtt töltik: dolgoznak, buliznak, színpadon vannak, vagy épp házat bontanak... Számukra mindegy, mit csinálnak, ők egymás közt érzik jól magukat.

A tagság időnként felfrissül, némelyeket a sors másfelé sodor, de soha nem választja el a csoporttól. Továbbra is tagjai maradnak egy közösségnek, amelyben az emberek számíthatnak egymásra.

A topolyai Cirkalom együttest a Fölszállott a páva március 29-ei elődöntőjében láthatjuk a Duna Televízión.

Így érzi magát jól, így tud kiteljesedni


Fotó: MTVA

A bácsgyulafalvi születésű Égető Emese kilenc-tíz éves kora óta foglalkozik népzenével. Az énekléssel is akkortájt kezdett el ismerkedni. Az általános iskolával egyidejűleg a topolyai Alapfokú Zeneiskolába járt klasszikus harmonika szakra.

Népi énekléssel először a vajdasági Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn mutatott fel kimagasló eredményt. Ez kellő ösztönzés volt számára a folytatáshoz, leginkább azonban a népzene iránti érdeklődés motiválta. Első tanára a bácsgyulafalvi Pesut Andrea volt, majd a topolyai Kisimre Szerda Anna védőszárnyai alatt fejlődhetett tovább.

Az általános iskola után magától értetődően a népzenei tanulmányok mellett döntött, és a békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola diákja lett népi ének szakon. Közben a vajdasági Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén, valamint az országos szakközépiskolai versenyeken is sikeresen szerepelt. A Békéscsabán eltöltött öt év, és szakközépiskolai tanára, János Hajnalka biztatása elegendő volt ahhoz, hogy rájöjjön: az éneklés érdekli a leginkább, ezért elhatározta, hogy felvételizik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének szakára. Főtárgytanára Vakler Anna és Nyitrai Mariann volt.

Az alapképzés befejezése után egy kicsit más vizekre evezett. A mesterképzést még nem kezdte el, de biztos benne, hogy annak is eljön az ideje.

Jelenleg pedagógiai asszisztensként dolgozik egy budapesti óvodában, emellett éneket tanít, énekel, és folyamatban lévő pedagógiai asszisztensi képzését is végzi. Emese úgy gondolja, az élete akkor szép, ha hasznosnak érezheti magát, és van mit csinálnia. Így érzi jól magát, így tud kiteljesedni.

Égető Emesét a Fölszállott a páva március 29-ei elődöntőjében láthatjuk a Duna Televízión.



Fotó: MTVA - Nagy Zoltán

Németh Antal a középdöntőben

A szombati (március 15-ei) második elődöntőből — az élő műsort a Duna Televízió közvetítette — a zsűri döntése értelmében a zentai néptáncos is továbbjutott.


A népi tehetségkutató versenyben előadott műsorszámokat az érdeklődők visszanézhetik a www.mediaklikk.hu/pava oldalon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..