home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A méhnyakrák gyógyítható
(re)
2015.03.04.
LXX. évf. 9. szám
A méhnyakrák gyógyítható

A méhnyakrák az egyik legelterjedtebb és a legrettegettebb betegség a hölgyek körében. Ez a szörnyű kór évente 2000-3000 áldozatot követel Szerbiában, kortól függetlenül. Egészséges életmóddal és rendszeres szűrővizsgálatokkal azonban megelőzhető.

Nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni!

Noha a méhnyakrák tünetei igen ijesztőek, korántsem egyértelműek egy laikus számára. Közülük ugyanis sok megegyezik a hormonháztartás felborulásának a tüneteivel, ezért nem szabad azonnal a legrosszabbra gondolni. Ami azonban mindenképp intő jel lehet: a hüvelyből vér távozik nemi aktus után, fájdalom érezhető a méhszáj területén aktus közben, rendszertelen (kevés vagy feltűnően bőséges és sokáig elhúzódó) a menstruáció, alhasi panaszok lépnek fel, vagy ismeretlen eredetű hüvelyi folyás tapasztalható. Hasonló tünetekkel találkozhatunk a pajzsmirigyproblémákkal, az endometriózissal, illetve az agyalapimirigy-daganattal küzdő hölgyeknél. Éppen ezért érdemes évente részt venni egy szűrővizsgálaton, melyen kiderül, kell-e a legrosszabbtól tartanunk.

Kik az érintettek?

Ez a betegség sajnos kortól függetlenül bármelyik szexuálisan aktív nőben kialakulhat, noha előfordulása gyakoribb idősebbeknél, a menopauza beállta után. Természetesen fokozott veszélynek vannak kitéve azok, akik rendszeres nemi életet folytattak már a 18. életévük előtt, a dohányosok, az egészségtelenül táplálkozók, és akik gyakran váltogatják a partnereiket. A betegség okozója ugyanis a HPV, mely vírus nemi úton terjed, és a méhnyak hámfalát károsítja. Itt alakulnak ki a rákos sejtek.

Hogyan kezelhető?

Manapság már — a korai felismerésnek köszönhetően — a méhnyakrák gyógyítható. Ha a szűrővizsgálaton kiderül, hogy a ráksejtek kimutathatóak a hámszövetben, kemoterápiával próbálják megsemmisíteni a rosszindulatú sejteket, vagy műtéttel távolítják el az érintett területet. Ám ha nem behatárolható, és fennáll annak a veszélye, hogy a kór átterjedt a környező szövetekre, illetve a nyirokrendszerbe, akkor egy igen nagy, többórás operációra van szükség. Ennek során eltávolítják az összes érintett belső nemi szervet (a méhet és a petevezetékeket a petefészkekkel). Ez a drasztikus beavatkozás a legtöbb nőnél lelki gondokat okoz, akárcsak a műtétet követő sugárterápia. Ilyenkor érdemes pszichológushoz fordulni. Vannak esetek, amikor elég csupán a műtétet elvégezni, semmilyen egyéb terápiára nincs szükség. A méhnyakrákkal kezelt beteget öt tünetmentes év elteltével nyilvánítják gyógyulttá.

Ismerjük fel idejében!

A megelőzés tehát mindennél fontosabb. Figyeljünk oda testünk jelzéseire, mert a tünetek már a betegség előrehaladott stádiumában fellépnek. Ha tehetjük, járjunk el rendszeresen szűrővizsgálatokra, mert lehet, hogy az életünket mentjük meg. A rákszűrés fontosságára a szakemberek nem győzik elégszer felhívni a figyelmet, ezért már az iskolai szexuális oktatással is igyekeznek meggyőzni a fiatal lányokat a vizsgálatok szükségességéről. Nem elhanyagolható a szexuális kultúra magasabb szintre emelése sem: ne váltogassunk gyakran partnert, vagy ha mégis, minden alkalommal használjunk óvszert, mely nem csupán a nem kívánt terhességtől véd meg bennünket, hanem a HPV-től is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..