home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A matematika szerelmese
Koncz Erzsébet
2014.06.11.
LXIX. évf. 24. szám
A matematika szerelmese

Az óbecsei Petőfi Sándor iskola Pitagorasz matematikai szakköre részt vett az országos szintű Misliša, 2014 matematikaversenyen, melyet a belgrádi Arkhimédész Matematikai Társaság szervezett. Szerbiából összesen 4532 ötödikes tanuló mérte össze tudását. Közülük Szabó Beatrix, az óbecsei iskola tanulója második helyezést ért el.

A matematikateremben éppen osztályfőnöki órája van az 5. c-nek. Bea osztályfőnöke, Nacsa Erika — aki egyúttal az iskola matematika-tanárnője is — büszkén beszél Beáról, a versenyről, az azelőtti hónapokról.

— Már szeptember óta készültünk a megmérettetésre. Ez egy köztársasági verseny volt, amelyre az egész országból neveztek be tanulók. Ugyanabban az időben ugyanazokat a példákat kellett megoldaniuk a versenyzőknek. Mi is megkaptuk a feladatokat, s itt, az iskolában a gyerekek felügyelettel oldották meg őket, majd borítékoltuk a teszteket, és elküldtük Belgrádba. Ott egy bizottság átnézte őket, és értesítette a legjobb tanulókat. Valójában ennek a versenynek az volt a célja, hogy motiválja a gyerekeket a matematika gyakorlására. Nálunk már a gyöngébb diákok is érdeklődnek e verseny iránt, hallják ugyanis, hogy milyen érdekes feladatokat oldunk meg. Bea nagyon szorgalmas, rendszeresen gyakorol. Kitartó és érdeklődő. Ha valamit nem ért, megkérdezi. Otthon is sokat gyakorol, mivel jól tudja, hogy szorgalommal sok mindent el lehet érni — hallottuk a tanárnőtől.

Hogy milyen érzés egy ilyen kimagasló eredményt elérni, arról Beatrix beszél:

— Nagyon jó, nem is számítottam rá, hogy második helyezett leszek. Az elérhető 100 pontból 95-öt sikerült összegyűjtenem. Elismerő oklevelet kaptam, meg egy „könyvecskét”, amely által ismét részt vehetek ezen a versenyen.

Noha sokan nehéz és unalmas tantárgynak tartják a matematikát, Beatrix nagyon is szereti.

— Szerintem nem is olyan nehéz. Ha kellőképpen odafigyelünk órán, még a nehezebb, összetettebb feladatokat is meg lehet érteni. Anyuval már egészen kiskorom óta számítógépes, játékos fela-datokat oldunk meg, ezért a matematika az egyik kedvenc tantárgyam lett, mire iskolába iratkoztam. Különben apukámtól örököltem a matematika iránti szeretetemet, mivel diákkorában ő is részt vett versenyeken, és bizony nagyon szép eredményeket ért el.

Hogyan készültetek a tanárnővel a versenyre?

— Szeptember óta minden kedden tartottunk gyakorlóórát. Nekem a tanárnő mindig több feladatot adott, mert előbb megoldottam őket, mint a többiek. Szeretek gyakorolni, de ez nem jelenti azt, hogy állandóan matekpéldákat oldok meg. Szeretek rollerezni is a barátnőmmel, meg szavalni. Nagyon szeretem a verseket. Részt vettem az idei ÁMV–n is, és első lettem!

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..