home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A magyar oktatás kérdőjelekkel
2015.10.06.
LXX. évf. 39. szám

A Magyar Mozgalom Közoktatási Szaktestületének állásfoglalása a tagozatösszevonások ügyében

A Magyar Mozgalom Közoktatási Szaktestülete október 2-ai alakuló ülésén áttekintette a 2015/2016-os iskolaév elején a vajdasági magyar közoktatást sújtó nehézségeket és problémákat. Megállapította, hogy óriási kihívások elé állította oktatásügyünket a családok elvándorlása szülőföldünkről, amely közvetlen módon és szinte kiszámíthatatlan mértékben csökkentette a magyar tagozatokon tanuló gyermekek számát.

Ugyanakkor döbbenetes, hogy kisebbségvédelmünket ellátó intézményeink, az MNT illetve a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság (továbbiakban: Titkárság), mennyire nem ismerte fel, és nem látta el érdekvédelmi feladatát, a törvényesség szempontjából is aggályos, magyar oktatásunkat érintő racionalizációs törekvésekkel szemben. Az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium (továbbiakban: Minisztérium) ésszerűsítése mentén számos magyar, a közoktatásban dolgozó ember munkahelye került közvetlen veszélybe. A szórványban magyar, eddig önálló osztályok kombinált vagy osztatlan tagozattá való átalakítása veszélyeztet bennünket. A tömbben a diáklétszám csökkenése mentén tagozat-összevonások történtek/történnek. Emiatt csökken az iskolák tagozatszáma, amely közvetlenül kihat a tanügyben dolgozó tanárok normájára, munkaviszonyára. A tagozatokok csökkenése miatt az oktatásban nem közvetlenül résztvevő szakemberek: a könyvtárosok, az iskolapszichológusok, a pedagógusok, a titkárok, az adminisztrácóban dolgozók, a rendszergazdák és mások veszítik el/veszíthetik el a munkahelyüket.

Az, hogy mindez bekövetkezik, előrelátható volt már a Minisztérium áprilisban kiadott iskolák pénzeléséről szóló szabályzatából (Pravilnik o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja „Sl. glasnik RS” 36/2015; Pravilnik o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja „ Sl. glasnik RS” 36/2015).

A Magyar Nemzeti Tanács július 3-án összehívott első Közoktatási Konzultációs Testületén erre többen, többször felhívták az MNT elnökének és VB elnökasszonyának figyelmét. Ennek ellenére az iskolákhoz július 14-én kiküldött utasítás a tagozatok szabályozásáról és az iskolák pénzeléséről (Stručno uputstvo o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2015-2016. godinu) semmilyen reakciót nem váltott ki sem az MNT-től, sem a tartományi Titkárságtól. Az utasítás, amit a szeptember 1-jén életbe lépett minisztériumi szabályzat is megerősít (Pravilnik o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja „Sl. glasnik RS” 75/2015; Pravilnik o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja „Sl.glasnik RS”  72/2015) több szempontból is aggályos: 

•      A minisztérium rendelkezéseiben három törvényt is megsért: két ágazatit, az általános iskolák és a középiskolák működését, valamint a tartományi hatásköröket szabályozót (Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju „Sl. glasnik RS” 55/2013, 12. és 102. szakasz, Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju „Sl. glasnik RS” 55/2013, 5. és 94. szakasz, Zakon o utvrđivanju nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine „Sl. glasnik RS“ 99/2009 és 67/2012, 33 szakasz).

•      Semmilyen különbséget nem tesz a többségi és nemzeti közösségek nyelvén oktató tagozatok között.

•      Bármely évfolyam, bármely osztályát racionalizáltatja, összevonatja az előírások szerint, ezáltal felrúgva az eddigi gyakorlatot és biztonságot, amit a tartományi Titkárság önálló tagozat jóváhagyása jelentett, és ami legalább a ciklus végéig, azaz négy évre érvényben volt.

Mindezen aggályos, a magyar oktatásunkat súlyosan érintő kérdések ellenére az MNT és a tartományi Titkárság nem tiltakozott, nem hívta fel a közvélemény figyelmét, nem tájékoztatta az iskolákat, hogy harcba száll a törvényesség betartása, a szerzett jogok és pozitív diszkrimináció mellett. Az MNT nem hívta össze szaktestületeit, sem a Közoktatási Konzultatív Testületet, sem az Oktatási Bizottságot, hogy velük együtt előkészítse, és az MNT-vel elfogadtassa oktatásunk védelmi kritériumrendszerét. Nem volt MNT ülés augusztusban sem közoktatási, sem más témában. Nem lett összehívva a többi vajdasági székhelyű nemzeti tanács sem, hogy egységes dokumentumot elfogadva képviseljék a kisebbségi oktatás elvárásait a Minisztérium irányába.

Az MNT szeptember 28-án megtartott 10. ülésén a VB elnökasszonya elmondta, hogy elkészült egy saját, kisebbségi oktatást szabályozó szabályzat tervezete, amit az MNT készített és tárgyalt meg a Nemzeti Tanácsok Koordinációs Testületén.

Kérdésünk: kikkel és milyen szakmai szervekkel konzultálva készítette ezt el a MNT?  

Sajnos ismét egyéni improvizáció elszenvedői vagyunk, és ismételten azt erősítették meg, hogy az MNT szakmai szervei csak és kizárólagosan paravánként szolgálnak. Ott, ahol létfontosságú lenne a szakmai tudás, a tapasztalat megosztása és a konszenzus elérése, ismételten a szakemberek véleményét nem kérték ki. Nem tájékoztatták azokat, akik közvetlenül érintettek és áldoztai az oktatáspolitikával folytatott játéknak.

Pontos információk hiányában erről a kisebbségi oktatást szabályzó tervezetről sehol sem lehet olvasni, hallani, csak bízni tudunk abban, hogy ez a javaslat valóban szakmailag megalapozott és közösségünk oktatását biztonságos és viszonylag kiszámítható keretbe tereli, amennyiben sikerül elfogadtatni a Minisztériummal.

A Magyar Mozgalom a holnapi nap folyamán beadvánnyal fordul Szerbia Alkotmánybíróságához. Kezdeményezzük, hogy az Alkotmánybíróság nyilvánítsa alkotmányellenesnek a kisebbségi nyelvű tagozatok összevonását elrendelő minisztériumi szabályzat törvénysértő rendelkezéseit. Az Általános iskolákról szóló törvény, a Középiskolákról szóló törvény és a Vajdaság hatásköreiről szóló törvény szerint a 15 főnél kisebb létszámú, kisebbségi nyelvű oktatást végző tagozatok engedélyezése Vajdaság területén a tartományi Titkárság hatáskörébe tartozik. Az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium az általa meghozott szabályzattal és utasítással magához vonta a Tartományi Oktatási Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság ezen hatáskörét. A Minisztérium tehát egy olyan szabályzat és utasítás alapján kötelezte az iskolákat a tagozatösszevonások végrehajtására, amelyekkel közvetlen módon sértette meg a hatályos törvényeket.

            Mindemellett a Magyar Mozgalom Közoktatási Szaktestülete felajánlja szakmai segítségét minden olyan kérdésben, ami a vajdasági magyar közoktatás biztonságát, fenntarthatóságát, szakmailag megalapozott kereteinek meghatározását illeti. 

A Magyar Mozgalom Közoktatási Szaktestülete

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..