home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
A magyar nóta és csárdás ünnepe
Kónya-Kovács Otília
2023.09.07.
LXXVIII. évf. 36. szám
A magyar nóta és csárdás ünnepe

Megannyiszor megbizonyosodhattunk róla, hogy Torontálvásárhely, vagy ha úgy tetszik, Debellács, a magyar nóta és csárdás bölcsője. Nem véletlenül álmodták meg éppen ott a falubeliek a Vitkay Vetélkedőt, a VIVE fesztivált. Az elődnek, Vitkay Gyulának köszönhetően, aki kántorként dolgozott, nótákat írt, alkotott, nagy hagyománya van e rendezvénynek.

Immár 27. alkalommal szervezték meg a VIVE-t. Horti László, az egyik fő szervező, a helyi József Attila Művelődési Otthon igazgatója, a Fesztiváltanács tagja elmondta, büszkék arra, hogy továbbra is éltetik a fesztivált. A negyed évszázados jubileum alkalmával ugyanis felmerült a kérdés: hogyan tovább, lesz-e erő a további rendezvények megszervezéséhez? Szerencsére talpon maradtak, sőt újabb nótaénekesek is jelentkeztek, és új szerzeményekkel is versenybe szálltak.


Vitkay Kucsera Ágota (Facebook)

— Érződik a hiány mindenfelé, mint az egész társadalomban, úgy itt nálunk is, de még mindig van annyi magyarnóta-kedvelő, hogy tovább tudjuk vinni ezt a mozgalmat — hangsúlyozta az igazgató, aki már előrevetítette, hogy várhatóan jövőre is lesz pályázat, melyet az év elején kiírnak, és továbbra is várják ennek a műfajnak a kedvelőit, szerzőit, nótaénekeseinek a jelentkezését.

Bolyos Miklós, a Fesztiváltanács és a zsűri elnöke kiemelte, az idei pályázatra 25 új szerzeményt küldtek be, és az elbírálás után 11 kerül a közönség elé.

— Kiválogattuk a pályázatra beérkezett munkákat, majd átadtuk őket a zenekarnak. A szerzeményeket a fesztiválon adták elő a nótaénekesek, valamint négy amatőr énekes is bemutatkozik. Ez szép szám, hiszen tavaly csak ketten jelentkeztek, tavalyelőtt pedig nem volt jelentkező. Azt gondolom, fejlődő tendenciát mutat a folyamat, ami igencsak biztató, és reméljük, jövőre még többen csatlakoznak ehhez a fesztiválhoz.


Kovács Elvira

Az eseményt Kovács Elvira szerbiai parlamenti képviselő, a VMSZ alelnöke nyitotta meg, és azt kívánta, hogy az a lendület, amely minden évben jellemzi ezt a rendezvényt, a szórványban példát mutatva mindig maradjon meg.

A fesztivál bevezető nótáját Vitkay Kucsera Ágota adta elő, aki dédnagyapja, Vitkay Gyula Megfordítom kocsim rúdját című dalával kedveskedett a közönségnek.

— Ezt a szerzeményt Magyarországon is nagy szeretettel szokták énekelni. Az egyik fellépésem alkalmával hallottam ezt a nótát, persze egy kicsit másképp énekelték, átdolgozták, és azt mondták rá, hogy ismeretlen szerző munkája. Végül odamentem, és elmondtam, hogy ez a dédnagyapám nótája. Az, hogy mint a dédunokája előadhattam a nótát, nekem nagyon felemelő érzés. Édesanyám énekelt eddig, de én is nagyon szeretem a nótákat. Jómagam Újvidéken születtem, ott nőttem fel, de mindig nagy örömmel jöttem ide, ahol megismerkedhettem azokkal a helyszínekkel, ahol dédnagyapámék éltek, dolgoztak. A templommal, ahol énekre oktatta a tanítványait, és nemcsak orgonistaként, kántorként tevékenykedett, hanem operetteket is tanított, kórust alapított és vezetett, nótákat gyűjtött mint etnomuzikológus — hallottuk Vitkay Kucsera Ágotától.


Muhi Dániel

Az amatőr énekesek közül fellépett a kúlai Fenyvesi Petronella, a magyarkanizsai Ördög Mihály, a horgosi Széll Attila és a muzslyai Muhi Dániel, akik közül az utóbbi fiatalember produkciója volt a legjobb.

— Első alkalommal veszek részt ezen a rendezvényen, egy kicsit izgatott vagyok, egy nótacsokorral készültem. Kijelenthetem, hogy régi álmom vált most valóra azzal, hogy a VIVE részese lehettem. Kicsi korom óta énekelek, eddig főleg népdalokat, népi énekeket adtam elő. Nekem az a fontos, hogy átadjak a közönségnek egy nótaélményt — nyilatkozta Muhi Dániel.


Mezei Szimóna és Mónika

Szúnyog Tibor torontálvásárhelyi fellépő nagy rajongója a szép magyar nótáknak.

— Első naptól itt vagyok, én is a fesztivál alapítójának számítok. Imádom a magyar nótákat, és talán azért is vagyok azon, hogy a fesztivál révén szülessenek új nóták, és új énekesek bukkanjanak fel, mert ezzel is meg lehet tartani az itteni magyarságunkat, habár nagyon nehéz a mai világban. Az idén is jobbnál jobb szerzemények vannak, én is írtam egy nótát. Igencsak erős a mezőny. A fesztiválról elmondhatom, hogy itt, Vajdaságban Torontálvásárhely az a település, ahol a magyar nóta bölcsője ring.

Oszterman Emma Magyarcsernyéről tér vissza évről évre a VIVE-re, ahol eddig huszonöt alkalommal lépett fel.

— A nóta, a dal, az éneklés lelki gyógyír, hiszen általa az ember megtalálja önmagát, kiadja magából a dal szépségét, hat a közönségre, a mosoly oda-vissza működik. Én szeretem a vidám dalokat, de nagyon kedvelem a szép hallgatónótákat is. Az idén is meghívást kaptam ide Debellácsra, és azonnal igent mondtam. Ha az Isten segít, akkor ezután is jövök. Ahogy öregszem, egy kicsit izgulósabb vagyok, viszont nagyon örülök, hogy az idén az új dalok kategóriájában, tehát az első részben, elénekelhettem azt a szívemből jövő dalt, amelynek a szövegét én magam írtam, méghozzá arról, ami az életem értelme nekem és a páromnak is, mert nyugdíjasokként minden reményünk és szeretetünk az unokáink felé irányul. Négy gyönyörű unokánk van. Nekik írtam egy dalt, ezt Mezei Szimóna zenésítette meg. A második részben, a gálaműsoron pedig csárdáscsokorral kedveskedtem a közönségnek — mesélte Osztermann Emma.

Hogy a fiatalokat is be lehet vonzani ebbe a mozgalomba, arra nagyon jó példa Mezeiék esete, hiszen az anyuka, Mónika a lányával, Szimónával már akkor megszerettette a magyar nótákat, amikor várandós volt vele, de később, a leánya születése után, néhány hónaposan elhozta a fellépésre. A mostani VIVE-n egy duettet is előadtak, mely a jelenlévők tetszését is elnyerte.


Szabó Dékány Zsófia

A zsűri döntése értelmében első díjat érdemelt ki a Ha felcsendül egy szép nóta című dal, melynek szövegét Szénási Beretka Eszter írta, Szabó Dékány Zsófia pedig megzenésítette és előadta. A második díj a Palicsi csárdás című szerzeményt illette meg, melynek szövegét és zenéjét is Juhász Gábor írta, énekelte Szabó Dékány Zsófia. Harmadik helyezett lett az Édesapám, úgy hiányzol című nóta, melynek szövegét Tarr István, zenéjét pedig Horváth Lívia írta, Erős Mónika lépett vele színre. A közönségnek a Nyári estén fenn az égen című dal tetszett a legjobban, szövegét Szénási Beretka Eszter írta, Mezei Szimóna zenésítette meg, és édesanyjával, Mezei Mónikával adta elő.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..