home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A mágikus levendula
Szakáll Laura
2023.06.16.
LXXVIII. évf. 24. szám
A mágikus levendula

Elegáns, tartós, pompás, dekoratív és illatos — ez a levendula. A lila virágú növény világszerte közkedvelt, a belőle kinyert illóolaj ugyanis sokoldalúan felhasználható. Nyugtató, relaxáló hatással bír, így teaként fogyasztva, fürdővízben áztatva vagy a párnára fújva is kifejti jótékony hatását. Antidepresszáns, fertőtlenítő hatású, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antimikrobális. Sok levendularajongó nemcsak a növényt kedveli, hanem a nyár elején levendulamotívumos tárgyakkal is díszíti az otthonát.

A levendula az árvacsalánfélék családjába tartozik. Harminckilenc faj és több hibrid faj alkotja a növénynemzetséget. Az Európában őshonos növény a világ számos pontján megtalálható. Az angolkertekből elmaradhatatlan, de a mediterrán irányzatok kedvelői is alkalmazzák. Illatát a porzó rovarok is kedvelik, így a méhlegelőkön is jó szolgálatot tesz. A kert napos részeit kedveli, évente metszést igényel. Tőosztással, dugványozással könnyen szaporítható. Késő tavasszal, nyár elején virágzik. Sok helyen az illóolaja miatt termesztik. Kozmetikumok alapanyagaként használják.

Már az ókori Egyiptomban is alkalmazták a levendulát, elsősorban a mumifikáláshoz. Később az ókori Rómában, Perzsiában és Görögországban a fürdők vizét illatosították vele. Úgy tartották, a levendula a testet és a lelket is megtisztítja. A rómaiak luxuscikként tartották számon.

Aromaterápia

A levendula virágából kinyert olajat elsősorban aromaterápiához használják. Az illata megnyugtat, ellazít, felfrissít. Több kutatás eredménye szerint a stressz és a szorongás oldásában is segít egy levendulás fürdő. A fürdővízbe levendulaolajat vagy kis tasakban tárolt szárított virágot is tehetünk. Megkönnyíti az elalvást, a pihenést.

Szépségápolás

Bőrre, hajra is alkalmazható. Külsőleg pattanások vagy ekcéma tüneteinek enyhítésére alkalmas. Egyes kutatások szerint gombás fertőzések kezelésére is megfelelő.

Levendula a konyhában

Amíg sokan csak a kozmetikumokban, illatszerekben és olajokban kedvelik a levendulát, addig mások ételízesítőként is alkalmazzák. A levendula kiváló kiegészítője a gyümölcsös desszerteknek, lekvároknak, dzsemeknek, fagylaltoknak. Húsételekhez is használható egy-egy friss levendulaág, más fűszerekkel kombinálva. A dörzsölt és apróra vágott levendulalevél sajtok ízesítésére is jó.

Nem árt azonban óvatosan adagolni az ételekhez, mert intenzív aromájú. A levendulaméz, a benne található ásványi anyagoknak köszönhetően, nagyon egészséges.

Szörpök, szirupok

Édeskés, kellemes ízt kölcsönöz a frissítő italoknak. Koktélokhoz is hozzáadható a szirup. Egyszerűen elkészíthető, akár a bodzaszörp. A virágokat forró vízbe tesszük a cukorral együtt. Állni hagyjuk, majd leszűrjük. Hűtőben tartva hetekig eláll.

Tea

Friss és szárított szirommal is elkészíthető. Egy csésze teához egy kanálnyi virágszirom szükséges. A késő esti órákban kamillával kiegészítve segíthet azoknak, akik alvásproblémákkal küzdenek, vagy pihentetőbb alvásra vágynak. Napközben élénkítő mentával kombinálható, reggel pedig zöldteával is fogyasztható. Jegesteák készítésére is alkalmas.

Háztartás

Kis textilzsákokban tárolva a szárított levendula a ruháknak is jót tesz, és a molyokat is távol tartja. A szekrényben elhelyezve kellemes illatot áraszt. Légfrissítőként is használható a lakásban.

Kézművesség

A levendula mint motívum is közkedvelt. A dekupázs technikával díszített tárgyakhoz kiválóan illik, de a lakástextíliákon is közkedvelt. Sokan szinte rajonganak a lila virágokért.

 

Szabadkán július 1-jén és 2-án rendezik meg a X. Jótékonysági Levendulanapokat. A Vasutastelepülés üzletközpontjánál töves levendulát, vágott virágot, illóolajjal gazdagított természetes kozmetikumokat és más kézművestermékeket is vásárolhatnak az érdeklődők, illetve levendulával ízesített ínyencségeket is kóstolhatnak. A Lavandemagie Egyesület és a Vajdasági Magyar Szövetség Női Fórumának szabadkai vasutastelepülési tagozata a nehéz körülmények között élő gyermekek számára vásárol tanszercsomagot a bevételből.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..