home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
A lepkeház lakói
Csanádi Bertalan
2024.06.08.
LXXIX. évf. 23. szám
A lepkeház lakói

A magyarkanizsai Rekecki Csabával évekkel ezelőtt hozott össze a sors, amikor még nem voltak lepkéi. Tavaly figyeltem fel a közösségi médiában megjelenő képeire, melyeket a készülő lepkeházról tett fel. Akkor éreztem, hogy ennek a folytatása egy beszélgetés lesz.

* Mikor kezdődött a rovarok/lepkék/pillangók iránti vonzalom, érdeklődés?

— Gyerekkoromban kezdett érdekelni a rovarok gyűjtése, akkor felhalmoztam mindenféle tücsköt-bogarat, mely az utamba került, és lassúbb volt nálam. Szépen kipreparáltam mindegyiket, „felgombostűztem”, és rendszereztem egy hungarocelltáblán. Később ezt az érdeklődést más, kamaszos dolgok „hígították” fel, a gyűjtemény felkerült a padlásra, és néhány évvel ezelőttig nem is nagyon jutott eszembe. Akkor egy-két nappal a nyaralásunk előtt Dániel fiam felfedezte a gyűjteményt, és a kérdésére elmagyaráztam, honnan van, és mit lehet vele kezdeni. Venni kellett neki egy lepkehálót, és a nyaralás nagy részét „vadászattal” töltötte. Miután hazajöttünk, itthon is folytatta: szerintem az összes ízeltlábút összefogdosta az utcánkban… Megmutattam neki, hogyan kell velük kíméletesen végezni, és kipreparálni őket. Akkor nálam is újjáéledt az érdeklődés.

* Valójában lepkék vagy pillangók?

— A lepkék (Lepidoptera) az ízeltlábúak törzsében a rovarok osztályának utolsóként kifejlődött rendje. A pillangók (Papilionidae) pedig a lepkék rendjének egyik családja. Vajdaságban mindössze négy pillangófaj van: a fecskefarkú lepke (Papilio machaon), a kardoslepke (Iphiclides podalirius), kis Apolló-lepke (Parnassius mnemosyne) és a farkasalmalepke (Zerynthia polyxena). Ezek mind védettek, nem is szabad tartani őket. Nálunk csak trópusi lepkék vannak, melyek a mi vidékünkön nem is tudnának megélni, ha szabadon engednénk őket: elsősorban a megfelelő táplálék hiánya miatt. Ha valami csoda folytán találnának tápnövényt és megfelelő növényt, melyre lepetéznének, akkor pedig a telet nem élnék túl. Május elején, amikor volt az a néhány fokos lehűlés, egy lepkepárunk nem élte túl. Egy kicsit bosszankodtunk miatta, de néhány nap múlva úgyis elpusztult volna, ideális körülmények között is. A kifejlett példányok általában hét—tíz napot élnek, van, amelyik még ennél is kevesebbet. Ez alatt az idő alatt kell nekik párt találniuk, bepárzani, és petét rakni a megfelelő növényekre. Az azúrlepke (Morpho helenor) lóherére rakja a petéit, de nagy szerencse kell hozzá, hogy fogságban a rövid felnőttélete folyamán megfelelő párt találjon. A királylepke (Danaus plexippus) csak kínai leanderre rakja a petéket, mely a mi vidékünkön szabadon sehol nincs. Észak-Amerikában él, és onnan vándorol délre, Kalifornia és Mexikó melegebb részeire, ahol egy bizonyos fenyőfajtán csüngve vészeli át a telet. Egyszerre több millió lepke egy vajdaságnyi területen, mintegy 1500 fán várja a tavaszt. Útközben sokukat elsodorja a szél, akár egészen Spanyolországig és Afrikáig, de ott éhen pusztulnak, mert nincs megfelelő táplálék számukra.


Danaus Chrysippus (Csipak Viktor felvétele)

* Mi alapján szoktad eldönteni, hogy melyiket szerzed be, és honnan rendeled a petéket, bábokat?

— Amilyet találok! Persze a megfelelő életkörülményeknek is meg kell lenniük nálunk, vagy ha nincsenek, akkor előtte kialakítjuk őket, és csak azután rendelek. Természetesen az ár sem mellékes, mert nagyon szép hobbi ez, de a költségek magasak is tudnak lenni. Leginkább külföldről, Magyarországról, de kedvezőbb áron Hollandiából szerzem be. Hollandiába az egész világról szállítanak, ott van az európai elosztóközpont. Van egy weboldal, ahol rendelni lehet. Péntekenként frissítik a kínálatot 10-11 óra körül, de könnyen előfordul, hogy már délben nincs választék. Egész Európába szállítanak, ezért gyorsan elkapkodják. Hamarosan érkezik Amerikából az almafaselyemmoly (Antheraea polyphemus), a cecropia selyemlepke (Hyalophora cecropia) pete formában és az amerikai holdlepke (Actias luna) hernyó formájában. Afrikában nem olyan régen létesítettek két nagy lepkefarmot, ahol a helyiek lepketenyésztésből meg tudnak élni, és nem kell kivágni az őserdőt, hogy újabb mezőgazdasági területekhez, megélhetéshez jussanak. Ez egy nagyon jó alternatív megoldás az őserdők védelmében. Vannak még lepkefarmok Dél-Amerikában és a Fülöp-szigeteken is. Ott az idén nagy volt a meleg, és hatalmas pusztítást végzett a tenyészetekben. Nagyon körültekintően vannak a bábok becsomagolva, de így is előfordul, hogy sérülnek útközben. Volt olyan, hogy Magyarországról tartottunk hazafelé, és útközben az autóban megindult a kelés. Nem volt mit tenni, fellógattuk a benti visszapillantó tükörre, és megvártuk, hogy felpumpálja a szárnyait.

Ebből a bábból egy hím afrikai holdlepke lesz (Csanádi Bertalan felvétele)

* Mi volt az első lepke, és van-e olyan, amely után már régóta vágyódsz, vagy esetleg csak hosszú idő után tudtad beszerezni?

— A legelső lepkénk egy madagaszkári holdasszövő lepke (Argema mittrei) volt, melyet a húgoméktól kaptunk születésnapomra négy évvel ezelőtt. Azt mondta az eladó, hogy kb. két hét van a kikelésig, de három hónap késéssel bújt elő a bábból. Már lemondtunk róla, amikor egyszer hajnali 4 körül valami halk, vibrálásszerű neszezésre keltem fel. Először azt hittem, valamilyen rágcsáló próbálkozik, de hatalmas volt a boldogság, amikor a kézi lámpa fényénél megláttam, hogy a nagy lepke törekszik kifelé a bábból! El nem mondható élmény volt látni, amint előjön, és szép lassan felpumpálja a szárnyait. Ne feledjük, mintegy 20 cm-es fesztávú példányról beszélünk, melynek a szárnyfarka is legalább ugyanannyi. Nem tartott sokáig az öröm, három nap múlva ugyanis a lepke szőrén-szálán eltűnt. Felforgattuk az egész házat, azóta festés is volt, de nem találtuk meg. Ötletünk sincs, hova tűnhetett… Pótlásul rendeltem másik két bábot, melyből az egyik nem kelt ki, a másikból pedig egy egészen más lepke lett. Megreklamáltuk, és a beszállító kárpótlást ígért a következő szállításkor. Időközben Madagaszkáron hoztak egy kiviteli tilalmat, mely a lepkebábokra is vonatkozott, úgyhogy legálisan nem lehetséges hozzájutni, ami nagyon rosszul érintett. Mégsem maradtunk madagaszkári holdasszövő lepke nélkül, mert vettünk egy preparátumot Budapesten. Hogy csökkentsük a csalódottságunkat, beszereztünk két afrikai holdlepke (Argema mimosae) bábot tavaly augusztusban. Az első az idén május 9-én, a születésnapomon kelt ki, a párja pedig még vár a „kikeletre”.


Egy nőstény ablakos selyemlepke Dani kezén (Csanádi Bertalan felvétele)

* Mennyi volt a rekordidő, melyet egy báb kikelésére vártatok?

— Két év. Magyarországon kaptunk négy bábot, azzal a kikötéssel, hogy a kikelés után szabadon engedjük őket, hiszen hazai védett fajról van szó. Ez a kis pávaszem (Saturnia pavonia), melyről nem tudtam, hogy nálunk is van. Egy év után kikelt két hím, melyet el is engedtünk. Értekeztem a magyarországi forrással, hogy mit tegyek a másik két bábbal, amire a válasz az volt, van rá esély, hogy még egy évet kell várni. Hittem is, meg nem is, de valóban két évvel a beszerzés után kelt ki egy lepke a harmadik bábból is. Igaz, hogy hibásan, gyűrött szárnnyal, de kikelt. Elengedtük, de nem tudott elrepülni, itt maradt a teraszon. Másnap reggel az udvarunkon megjelent egy hím példány is, onnan vagyunk biztosak benne, hogy a mi vidékünkön is van ilyen faj. Nagy volt a boldogság részemről! A nőstény feromonja idevonzotta egy védett faj példányát az udvarunkba.


Siproeta Stelenes (Csipak Viktor felvétele)

* Eddig hány lepkefaj fordult meg nálatok, és mi történik a felnőtt példányokkal?

— Pillanatnyilag 5 faj kifejlett példányai találhatók meg, de az elmúlt négy évben mintegy 35-40 faj egyedeivel büszkélkedhettünk. Ha minden megfelelő, akkor bepároznak, petét raknak, és tovább élik az életüket, amíg el nem pusztulnak. Ha szerencsénk van, akkor jó állapotban maradnak meg, és ki tudom őket preparálni. De azért jobb érzés élve látni őket, ahogy könnyedén libbennek egyik virágról a másikra…

* Ha minden körülmény ideális, minden lepkét lehet szaporítani fogságban?

— Valójában igen. A legnehezebben a madagaszkári holdasszövő lepkét, mert a hím és a nőstény kelése között csupán néhány órának szabad eltelnie. Ezt nagyon nehéz beütemezni egy olyan lepkefajnál, amely hónapokat tölt bebábozódva. Ideális körülmények között is kilences nehézségűnek sorolják be a szaporítását a tízes skálán. Ha túl nagy a szaporulat, akkor tudunk cserélni más lepketartókkal Magyarországon vagy Európán belül. Szerbiában nem tudok más lepketenyésztőről. Érdeklődők vannak, sokan kérnek tanácsot a jövőbeli tenyésztéshez, de tudomásunk szerint egyelőre mi vagyunk az egyetlenek.

* Az udvaron van egy lepkeházatok. Erről is mesélj egy kicsit!

— A nálunk lévő trópusi lepkéknek különleges életkörülményeket kell teremteni megfelelő (magas) páratartalom, hőmérséklet, táplálék formájában. Ezt egy házon belül nagyon nehéz elérni, habár két éven át az egyik szoba sarkában lévő baldachin alatt próbálkoztunk vele, de már nagyon szűkösen voltak meg. Ezért is építettünk tavaly júniusban a nagybátyámmal egy faszerkezetű lepkeházat zsilipes ajtóval, műanyag borítással, rovarhálóval. Mostanra már azt is elég jól „belaktuk”, hiszen a sok virágzó növénynek is kell a hely. Vannak olyan lepkék, amelyek nektárt, és vannak olyanok, amelyek a gyümölcs levét fogyasztják. Most nálunk azúrlepke van, mely a narancs levét szereti. Hazájában kártevőnek számít, ezért sincs tiltva a vele való kereskedelem. A terv az, hogy folyamatosan legyen felnőtt lepkénk, mindig lebegjen valami a lepkeházban, ahol most már a feleségem is egyre többet van velük, kezdi megszeretni őket. Az ő javaslatára lett ekkora a lepkeházunk, én kisebbel is beértem volna. Neki lett igaza, most még ez is majdnem szűk… Ha jönnek látogatók, két-három embernél több nem fér el kényelmesen, a lepkék számára biztonságosan. Amikor Dani fiam óvodás volt, bemutatót tartottunk a két csoportnak: vittünk felnőtt példányokat, petéket, bábokat. A gyerekek a kezükbe vették, nézegették őket, nagyon élvezték. A fiam mostani osztályában is tervezünk jövőre előadást tartani. Mi szívesen fogadunk minden látogatót, de nem igazán tudnak az emberek róla.


Párzás közben az azúrlepkék (Csanádi Bertalan felvétele)

* Mit tanácsolsz annak, aki most kezdene lepketartásba?

— Először el kell dönteni, hogy milyen lepkét szeretne tartani, majd utána kell olvasni, mik az igényei. Ezt lehetőleg ne a Wikipédián tegye, hanem inkább megbízható szakkönyvekből tájékozódjon. Meg kell teremteni az ideális körülményeket, és csak azután beszerezni a bábokat, petéket. Sok türelem kell hozzá, a kezdeti nehézségeknek pedig nem szabad elkedvetleníteniük az embert. Ez egy nagyon érdekes és stresszoldó hobbi. Ajánlani tudom a mai rohanó, túlpörgött világban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..