home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
A legjobb focis filmek
Brasnyó Zoltán
2024.07.11.
LXXIX. évf. 27. szám
A legjobb focis filmek

Focilázban ég a világ, ez pedig arra is jó alkalom, hogy sorra vegyük, melyek azok a filmek, amelyek a leginkább visszaadják a szurkolás, a gólok, a lenyűgöző végjátékok és a hihetetlen izgalmak hangulatát. Nem meglepő módon kevés egyesült államokbeli film készült ebben a témában, a futball ugyanis szinte csak ott nem a legnépszerűbb csapatsport a világon. Mi, magyarok, a dél-amerikaiak, sőt számos európai rendező is kiváló focis filmeket készített, legyenek ezek életrajzi alkotások, a szurkolói lélekről vagy magáról a játék szépségéről szóló történetek. Következzen tehát néhány olyan film — a teljesség igénye nélkül —, amely a világ legszebb játékáról szól, más-más megközelítésben.

Pelé (2016)

Jeff és Michael Zimbalist filmje a sport talán legnagyobb legendájáról szól. Hogyan lett az utcákon élő nincstelen, brazil fiúból minden idők legnagyobb játékosa? Pelének is köszönhető, hogy Brazília mára külön kategóriát képvisel a fociban, a Pelé című film pedig azt az utat, a küzdelmes, de reményekkel teli gyerekkort és a sztárság éveit mutatja be, amelynek köszönhetően nemcsak magát és a brazil focit, de magát Brazíliát is megváltoztatta. Nyolcévesen figyeltek fel rá, tizenhat évesen pedig már a válogatottban volt. A Pelé legnagyobb erénye, hogy azok számára is élvezetes, akiket egyébként nem mozgat meg a futball.

 

Régi idők focija (1973)

Minarik Ede (Garas Dezső) élete a foci. Mosodásként dolgozik, és arról álmodik, hogy bejusson az első osztályba a csapata, a Csabagyöngye. Mindent hajlandó lenne odaadni ezért — még úgy is, hogy semmije sincs. A Sándor Pál által rendezett filmszatíra Mándy Iván A pálya szélén című regénye alapján készült. Kiváló színészek és szállóigék, mint a kell egy csapat!, teszik felejthetetlenné ezt a filmet.

 

Menekülés a győzelembe (1981)

A valódi sztárparádét felvonultató amerikai—brit—olasz koprodukcióban láthatjuk mások mellett Sylvester Stallonét, Max von Sydow-t és Michael Caine-t is. John Huston alkotása érdekes ötvözete a sportfilmnek és a háborús drámának: Steiner hadnagy a szövetséges foglyok között híres játékosokat fedez fel, akikből csapatot toboroz. Célja, hogy megszervezzen egy mérkőzést a náci fogvatartók és a rabok között. Amíg számára mindez a lazításról és a reményről szól, addig a háttérben valami más is készül: a táborlakók a francia ellenállókkal lepaktálva a meccs idején akarnak megszökni.

Huligánok (2005)

Matt Bucknert kizárják a Harvardról, így Londonba utazik. Összebarátkozik Pete Dunhammel, aki bevezeti a futballhuliganizmus erőszakos világába. A West Ham United rajongóinak kemény magja a Green Street Elite, ennek válik részévé Matt, akit nemcsak a foci izgalmai, de a testvériség, a tagok közötti összetartás is megbabonáz. Nemsokára azonban rájön, hogy sokkal többet kockáztat, mint amennyit nyerhet. Elijah Wood, akit eddig Frodóként ismertünk A gyűrűk urából, végre másban is megcsillogtatta tehetségét. Egy kiváló film, mely kellően autentikus, ami a focihuligánok kegyetlen világát illeti.

Nyitókép: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..