home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
A közösség összefogásának ereje
Tóth Tibor
2024.05.17.
LXXIX.. évf. 20. szám
A közösség összefogásának ereje

A magyarkanizsai József Attila Könyvtár horgosi fiókkönyvtára a közösség példás összefogásának köszönhetően megnyerte az Online Antikvárium Zenta által meghirdetett nyereményjátékot, és több mint 1000 euró értékű könyvcsomaggal gazdagodott.

A lehetőséget egy olvasó ajánlotta a könyvtár figyelmébe, ezután pedig a fiókkönyvtár a Horgosi Művelődési Házzal közösen benevezett a pályázatra. Egy szabadon választott fotót kellett küldeni a megadott címre — a művelődési ház előtt lévő Horgos feliratra esett a választás —, és a legtöbb lájkot gyűjtő könyvtár nyerte meg a 220 kötetet — regényeket, verses- és tanulmányköteteket, gyerekeknek és felnőtteknek szóló kiadványokat, történelmi, ismeretterjesztő, zenéről és sportról szóló könyveket — tartalmazó csomagot. A versenyfutás néhány órával a szavazás lezárta előtt dőlt el, amikor az addig 4. helyen álló horgosiak remek hajrával törtek az 1. helyre, melyet már nem engedtek ki a kezükből. A megszerzett 2263 lájk a helyiek és a világ különböző tájain élő horgosiak példás összefogásáról tett tanúbizonyságot. Ezzel a könyvcsomaggal együtt az 500 tagot számláló horgosi fiókkönyvtár már több mint 20 000, többségében magyar nyelvű könyvvel büszkélkedhet.


Horvát Hilda (jobbról) és Sós Nóra

A negyedik osztályos Csábrádi Dávid négy éve jár könyvtárba. Leginkább képregényeket vagy videójátékokkal és számítógépekkel kapcsolatos könyveket kölcsönöz, de előfordul, hogy valamely mesekönyvre esik a választása.

— Nagyon szeretek olvasni, hiszen az olvasásnak köszönhetően új ismeretekre teszek szert. A könyvek izgalmasak, néha viccesek, de szomorúak is tudnak lenni. Anyukámmal a karácsonyi olvasási kihívásban vásárlási utalványt nyertünk — mondta Dávid.

A közgazdásznak tanuló Szögi Fanni egy könyvet lapozgatott, amikor megszólítottam. A harmadik osztályos középiskolás lány már az általános iskola első osztálya óta látogatja az intézményt. Az utóbbi években a sok tanulnivaló miatt a megszokottnál ritkábban tér be, de hacsak teheti, kölcsönöz egy-egy jó könyvet.

— Általában klasszikusokat olvasok, de igazából bármelyik műfajt szeretem, ha megfog, akkor szívesen elolvasom. Több kedvenc íróm is van, ha egyet meg kell neveznem, akkor az Stephanie Garber lenne. Az olvasás fejleszti a szókincset, és olvasás közben az ember egy teljesen más világba kerül, melyet a film nem tud átadni, hiszen a könyvben részletesebben ki van fejtve minden — mesélte Fanni.


Az új könyvek már várják az olvasókat

Szőke Eszter a polcok között nézelődött, majd három könyvvel a kezében ült le, hogy az olvasási szokásairól beszélgessünk. Nyugdíjasként nagyon sok könyvet „fogyaszt”, és a témákban sem válogat.

— Az utóbbi időben nagyon sok, pszichológiával kapcsolatos könyvet olvastam. Egyébként nagyon szeretem az erdélyi magyar írókat, Wass Albert szinte minden könyvét elolvastam, Nyírő József köteteit is előszeretettel forgatom, a kortárs írók közül pedig Grecsó Krisztiánt emelném ki. Nem vagyok válogatós, de időszakosan változtatom, mikor milyen könyvet veszek a kezembe. A családom gyakran megajándékoz egy-egy könyvvel, a gyerekeimtől pedig nemrég e-könyv-olvasót kaptam. Jelenleg Náray Tamás Barbara című sorozatának utolsó kötetét, A találkozás címűt olvasom, előtte viszont elolvastam Szabó Frigyes A királydinnyés homokban című, Kishomokról szóló könyvét, mely azért kedves a szívemnek, mert ebből a pici faluból származom. A könyvben nagyon szeretem, hogy megfogható, lapozható, jellegzetes illata és tapintása van. Tapasztalataim szerint a gyerekek mostanában nem nagyon olvasnak, ma már ugyanis nem az a világ van, mint amikor mi voltunk gyerekek. Még mindig bennem van az a gyerekkori élmény, amikor a tanító néni az iskolai könyvtár polcáról levett egy könyvet, és a kezembe adta. Ott és akkor kezdődött az olvasás iránti szeretetem. Az unokámnak mindig más témájú könyvet viszek, és az elejére beírom, hogy: Olvasni jó! Bízom benne, hogy ezzel én is hozzájárulok ahhoz, hogy még inkább megszeresse az olvasást — mondta Szőke Eszter.


Az óvodások szeretettel forgatták a könyveket

A könyvtár dolgozói a lehető legfiatalabb korban igyekeznek a gyerekeket bevezetni a könyvek csodálatos világába. Ottjártamkor a horgosi Napraforgó óvoda Napocska csoportja látogatta meg az intézményt Dognár Mónika és Nagy Melinda óvónők vezetésével. A gyerekek csendben lapozgatták a könyveket, látszott rajtuk, mennyire lekötik őket a különféle fotók, ábrák, illusztrációk.

— Nagy örömünkre az óvodások gyakran betérnek hozzánk, nézegetik a könyveket, megtanulják, hogyan kell viselkedni a könyvtárban. Ha ebben a korban megszeretik a könyveket, akkor később állandó olvasókká válnak, és az általános iskolában, sőt, még később is visszajárnak hozzánk. Igyekszünk minél több érdekes programot szervezni számukra. Egyik ilyen a nyári olvasónapló, amikor az iskolásoknak öt szabadon választott könyvet kell elolvasniuk és feldolgozniuk. A végén a gyerekek jutalmat, oklevelet és magyar nyelvből egy 5-öst kapnak. Népszerű programunk még a karácsonyi olvasási kihívás, a karácsonyi és a húsvéti könyvvásár, a nyáron a játszótéren szervezett mesés családi délután, és a művelődési ház előtti téren verseket is szoktunk teregetni megfelelő alkalom esetén — mondta Horvát Hilda, a fiókkönyvtár könyvtárosa, majd hozzáfűzte, hogy a könyvállományt tartományi, községi és a tagsági díjból származó forrásokból bővítik, a szerb nyelvű köteteket pedig a minisztériumtól kapják.

A fiatalok leginkább a nekik szóló ifjúsági regényeket keresik, főleg a vámpírokkal kapcsolatos, valamint a romantikus történeteket részesítik előnyben, ahol modern közegben, több szálon fut a történet, és az események gyorsan pörögnek. A régi típusú regények, ahol a cselekmény lassan bontakozik ki, már nem keltik fel a figyelmüket. A klasszikus műveket csak akkor olvassák el, ha házi olvasmányként kapják feladatként.

A rendezvényekről szólva a könyvtáros és a beszélgetésbe bekapcsolódó Sós Nóra, a művelődési ház koordinátora elmondta, hogy május 16-án Pap Éva negyedik kötetét mutatják be, június 4-én a horgosi származású Károly Adrienn könyvével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, közben pedig készítik a Homokháti receptes gyűjteményt, melynek bemutatója a Szüreti Napokon lesz.

— A 100-120 oldalra tervezett kiadványban a térségünkre jellemző receptek, helyi anekdoták, történetek, helyi vállalkozók borajánlói és egyéb portékái kapnak helyet. A Süssünk, süssünk… rendezvényünk negyedik állomásán vagyunk túl, a nagy érdeklődésre való tekintettel az ősszel folytatjuk. Hamarosan élőszavas mesemondó estet szervezünk, a nyár pedig a gyerektáboroké, melyeket már nagyon várnak a kisebbek és a nagyobbak egyaránt — számolt be a tervezett rendezvényekről Sós Nóra, majd hozzátette, hogy A Szakkör program munkáiból összeállított kiállítás jelenleg is megtekinthető a művelődési ház előterében.

A horgosi fiókkönyvtár hétfőn, kedden, szerdán és pénteken 8 és 13, csütörtökön 15 és 18 óra között várja a látogatókat. Az egy évre szóló tagsági díj felnőtteknek 700, diákoknak és nyugdíjasoknak 500 dinár.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..