home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
„A kosárfonás ősi, természetes ritmusában elmélyülten tudok létezni”
Fehér Márta
2022.01.28.
LXXVII. évf. 4. szám
„A kosárfonás ősi, természetes ritmusában elmélyülten tudok létezni”

Kosárfonó alaptanfolyamra várja a jelentkezőket a Hagyományok Háza vajdasági hálózata és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, illetve természetesen a szakoktató, a magyarországi Kovács Zoltán népi iparművész, akit több mint két évtizede bűvölt el a paraszti kasfonás.

Egy hagyományos paraszti kaskötőtől kezdtem el tanulni a paraszti kosárfonást. Valamiféle vonzódás volt bennem gyerekkorom óta, és egyszer csak eljött az a pillanat, amikor lehetőségem adódott elsajátítani, elmélyülni benne, és szép lassan beszippantott a szakma szeretete — meséli a kertészmérnök-végzettségű, korábban falugazdászként dolgozó kosárfonó, népijátszóház-vezető, a Tarisznyás Műhely létrehozója. Családi vállalkozásukban feleségével, a mérnök-tanár végzettségű, óvónőként dolgozó Krisztinával együtt az alkotás örömét nyújtják kicsiknek és nagyoknak.

— Minden alkalmat megragadtam a tanulásra, táborokban, képzéseken sajátítottam el a kosárfonás tudományát, művészetét, ám igazából még most is tanulom, mint minden mesterember a maga szakmáját. Eleinte hobbiszinten oktattam, majd elkezdtek szinte spontán hívni ide is, meg oda is, hogy mutassam meg a technikai fogásokat, és egyszer csak azon vettem észre magam, hogy itt-ott kisebb szakköröket vezetek. Több lábon állok, ha a vállalkozási részét nézzük a munkámnak, tehát kosárfonó vagyok (most is a műhelyből jöttem be), vesszőfonó termékeket készítek eladásra, mellette tanítom a szakmát, kézműves-foglalkozásokat tartok nyugdíjasoknak, fogyatékkal élőknek, gyermekeknek, fesztiválokra járok, van ugyanis egy Fűz népi játéktérre keresztelt játszóterem kosaras körhintával, fonott és fából készült játékokkal (ezzel már tavaly jártam Zentán). A párom a néphagyomány zenei részét gyakorolja, a néptánc és a népdal területén, mellette pedig baba-mamás gyermekfoglalkozásokat tart. Amikor van lehetőségünk, akkor mindezt fesztiválokon vagy gyermektáborokban együtt is műveljük.

* Az elmondottak alapján úgy érzem, hogy a ti világotok, életetek a réginek és a mai rohanós tempónak az ötvözete.

— Persze, hiszen jövünk-megyünk, van három gyermekünk, akik gimnáziumban, középiskolában tanulnak. Van egy kertünk, néhány tyúkunk. Úgy próbáljuk meg navigálni az életünket, hogy az hagyományos értékeket is hozzon és vigyen magával, s egyúttal éljük a megszokott mindennapokat, mint más családok. Életünket mindenképp meghatározza a természetközelség, mely arra is vonatkozik, hogy természetes anyagokkal, tehát a fűz vesszejével dolgozom, emellett szeretek kertészkedni, bár csak hobbiszinten, sokat kirándulunk, biciklizünk, a természetben vagyunk. Az emberben eleve van egy sok ezer éves kötődés a természetközeli élethez. Lélekben vonz vissza a természetközeli munkavégzés sajátos ősi ritmusa, mely bennünk él.

* Esetedben ez a természetközeliség miben manifesztálódik?

— Elmélyülten tudok benne létezni. A kosárfonásban is ez fogott meg, hiszen a fonás tempóját nem lehet fokozni, van egy ősi, természetes ritmusa, s vélhetően több tízezer évvel ezelőtt is ugyanolyan tempóval, ugyanolyan fogásokkal és ritmussal fonták a vesszőt, akárcsak néhány száz évvel ezelőtt. Ennek az ősi ritmusnak az egyenletes és nem változó lüktetése ugyanúgy benne van az én kezemben is.

* Azt mondják, a kosárfonás nehéz, fizikai erőt is igényel.

— Igen, igénybe veszi az ujjakat, tehát kapaszkodni kell a vesszőbe. Állandó küzdelem az alkotás, az anyaggal való munka.

* Nyilvánvaló, hogy az ember élete végéig folyamatosan tanul, ám ennyi év után mi újat lehet még elsajátítani a kosárfonás területén, hiszen úgy fogalmaztál, hogy te is tanulod még, mint mindenki a maga mesterségét.

— A harmonikus és egyre szebb munkát, az apró, pici fogásokat. Maga a formavilág végtelen — lehet kerek, ovális, szögletes, íves, szűkülő, táguló, párhuzamos falú kosarakat készíteni —, megtanulható a különböző fonási technikák ötvözése, az egymással szegés, a fülezés. A különféle, közösségi oldalakon látható fotóknak köszönhetően az ember olyan külföldi technikákkal kísérletezik, amelyeknek nálunk esetleg nem volt hagyományuk. A technikákon túl pedig különféle anyagokkal is, hiszen nagyon sokféle fűzfajta van, azoknak pedig sokféle színezett változatuk — tanulható a természetes formában elfont változat, a hántolt fűz fonása, ezeknek a kombinációja, vagyis a kosárfonás végtelen lehetőséget ad az embernek. Persze ettől függetlenül megvan a saját kedvenc technikám és formavilágom, mely főleg a magyar hagyományban értendő, ám az ember kíváncsi, és új dolgokkal kísérletezik.

* Milyen a hagyományos magyar kosár?

— Nem hagyományos magyar kosárról, hanem magyar kosárfonó hagyományról beszélhetünk, hiszen a kosárfonás két külön úton járt. Az egyik volt a paraszti kaskötés, melyet az ember általában apáról fiúra szálló tudományként űzött a tanyákon, otthoni környezetben, vagyis a határban gyűjtött vadvesszőből megfonta a saját gazdasági kosarait. Ebből fejlődött ki a kosárfonó iparosság, mely ugyan tartalmaz népművészeti elemeket, ám művelői főállásban készítették a kosarakat, fonott tárgyakat, bútorokat, mindig az aktuális igényeknek megfelelően, a polgárság és a parasztság számára egyaránt. Hozzám a paraszti kaskötés áll a legközelebb, tehát a hagyományos gazdaságban használt kosártípusoknak a fonása. Egy gazdasági kosár még most sem veszített aktualitásából, egy kertes házban sok esetben szükség lehet rá, ha pedig az emberben van kellő kreativitás és merészség, akkor a hagyományos gazdasági kaskötésnek az elemeit felhasználva olyan modern, a lakáskultúrában is használatos tárgyakat tud fonni, amelyek megragadják a modern ember szemét és esztétikumát. Hiszen a lakáskultúra igényei állandóan változnak, és egy modern lakásban ugyan szénahordó kosárra nincs szükség, de ruháskosárra, fonott bútorokra, bevásárlókosárra, egy kis válltáskára, fali- vagy függesztett lámpára igen.

* Kik jelentkezhetnek a meghirdetett vajdasági kosárfonó képzésedre?

— Felnőtteket tanítok majd a kosárfonás alapjaira. A hagyományos kerek gazdasági kosár fonását fogom oktatni, melynek az elsajátításához igazából nem kell extra nagy kézügyesség. Ha az ember nyugodt munkavégzéssel el tud tölteni néhány órát egy széken ülve, van benne némi vonzódás az alkotás és a kreativitás iránt, esetleg a növényi anyagoknak a hajlíthatósága, fonhatósága izgatja a fantáziáját, vagy érez magában vágyat erre, akkor örömmel látom. Próbálja ki, hogy ez a világ vajon az övé-e. A két hosszú hétvégét és egy ötnapos nyári tábort magában foglaló képzés során már az első alkalom után, kellő merészséggel, egy-két kisebb kosarat el lehet készíteni otthon, a második hétvégi fonással pedig, megfelelő lelkesedéssel, bárki képes lesz önállóan legyártani egy egyszerű kis kosárkát, míg a teljes kurzuson részt vevők a táborban már egynéhány kisebb bevásárlókosarat is elkészíthetnek velem.

A Hagyományok Háza vajdasági hálózata és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kosárfonó tanfolyamot hirdet, melyet Kovács Zoltán kosárfonó, népi iparművész, szakoktató vezet. A képzésre zöld vesszős kosárfonást terveznek, a cél az egyszerű, hagyományos, kerek kosár fonásának elsajátítása. A 64 órás tanfolyam három alkalomból tevődik össze: február 18-a és 20-a között, valamint március 4-e és 6-a között Zentán folyik a képzés, a tanfolyamzárás pedig Horgoson lesz, augusztus 9-étől 13-áig a kézművestáborban. Az alapanyagról és a szükséges szerszámról a mester gondoskodik. A hallgatók minimális hozzájárulást fizetnek: 500 din/alkalom, illetve a tábori ellátás egy részét: 1000 din/nap. Bővebb információ a nadi.karolina@hagyomanyokhaza.hu e-mail-címen vagy a 063/563-115-ös telefonszámon kérhető.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..