home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A kétnyelvű bán
Szerda Zsófia
2022.06.19.
LXXVII. évf. 24. szám
A kétnyelvű bán

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata is elérkezett az évad utolsó bemutatójához, a híres szerb epikus költeményt, a Banović Strahinját vitte színre Mirko Radonjić. A történetnek, bár igen rég íródott, több témája (sajnos) ma is aktuális. Egy hagyományos erkölcsöket képviselő család, egy lázadó bán és felesége áll a középpontban. Az előadás kétnyelvű, hiszen a magyar mellett több szöveg és dal szerbül hangzik el. A Banović Strahinja egyik fő eleme Starac Milija hőskölteménye, melyet Vuk Stefanović Karadžić jegyzett le, de Borislav Mihajlović Mihiz drámáját is felhasználták.

Mit is fejez ki számunkra, magyar színészek, magyar közönség számára ez a szöveg, ez a történet, mi közünk van hozzá, miért érdekes? Egy próbán találjuk magunkat, ahol a többi közt ezt is taglalják a színészek-szereplők, de mindezt nem a klasszikus dokumentarista formában láttatja velünk a rendező, ez is stilizált. Mintegy bevezetésként bemutatják a szereplőket, megismerjük, ki kicsoda, ki kinek a kije, milyen viszonyban állnak egymással, ezt pedig többször megtöri valamiféle hanyagul félbeszakított kommentár, egy-egy odavetett szó.


Fotók: Igor Preradović

A színpadon álló zongora előlapját leszedik, sokszor annak húrjain játszanak. Az előadás zenéje, melyet Pálfi Ervin szerzett, néhol szinte már a karikírozás határát súrolja, máskor pedig mélyre szúró, balkáni hangulatot áraszt, mindent a színészek maguk játszanak és énekelnek. A bán felesége egy ponton a zongorán ülve guszlázik, de mielőtt ezt tenné, felhangolja az egyhúros hangszert, fölötte pedig megjelenik a felirat: Első alkalommal láthatjuk a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színpadán, ahogy egy guszlát hangolnak. Hasonlóan ironikus momentumokkal több alkalommal is találkozhatunk az előadás során, mígnem eljutunk a darab talán legfontosabb pillanatáig, a háborúig, amikor is Hajdú Tamás a színpad közepén két mikrofont maga mellett pörgetve mesél gyilkolásról, háborúról. Erős jelenet, közben hozzá is teszi: ne aggódjunk, teljesen biztonságos a művelet. A mikrofonok suhognak a forgatástól, nem kis hatást keltve.

A színpadon félkörben bent ülő közönség aktív résztvevőként létezik, többször szólnak hozzánk, néznek a szemünkbe.

A történet a nemes lovagról, Strahinja bánról (Pálfi Ervin) és feleségéről, Anđelijáról szól, akit Dedovity Tomity Dina alakít, s aki az előadás feléig meg sem szólal (egyúttal ő a „csendellenőr” is a játékban). Róla azt beszélik, hogy megcsalta férjét Vlah Alijával (akit szintén Pálfi Ervin alakít), s ezért a tettéért — akár szándékosan követte el, akár elrabolták és megerőszakolták — halál jár büntetésül, amivel még a saját családja is egyetért, Banović Strahinja azonban végül megbocsát feleségének, elítélve az ítélet durvaságát.

Egy központi momentum, mint említettem, a csata, a háború. Háborúk (sajnos) voltak, vannak és lesznek is, sokszor egészen közel az emberhez. Nagyon szép jelenettel ér véget a darab, hiszen a színészek mindannyian a feliratot mutató vászonra néznek, s olvassák az ott megjelenő szöveget: „Veszélyes hazugság azt hangoztatni és bizonygatni, hogy a háború csak pokol és semmi más. Bármilyen kegyetlennek is tűnik, nem feledkezhetünk meg arról, hogy a háború valóban pokol, de szép. Az embereket időtlen idők óta úgy vonzza, mint a pillangókat a tűz végzetes lángja. Ezért ma az igazi pacifizmus feladata nem a háború szélsőséges démonizálása, hanem annak felismerése, hogy képesnek kell lennünk egy másmilyen szépségre, és csak ekkor tudunk lemondani arról, amit a háború kínál nekünk.”

Az előadás dramaturgja Brestyánszki B. Rozi volt, a díszlet és a fényterv Mirko Radonjić munkája, a kiváló jelmezeket Lina Leković tervezte. A rendezőasszisztens Kocsis Valéria, az ügyelő és az előadás aktív résztvevője Kulhanek Edina. Az előadásban szereplő színészek: Pálfi Ervin, G. Erdélyi Hermina, Dedovity Tomity Dina, Hajdú Tamás, Csernik Árpád, Ralbovszki Csaba és Nyári Ákos. A produkcióban elhangzik egy részlet Alessandro Baricco Homérosz, Iliász című könyvének utószavából.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..