home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A harmadik mandátum
(T.L.)
2014.05.14.
LXIX. évf. 20. szám
A harmadik mandátum

Orbán Viktort újra miniszterelnöknek választották — Lovász László a Magyar Tudományos Akadémia élén — Magyarország leggazdagabb emberei — Európa esélyei egy orosz invázió esetén — Monica Lewinsky megbánta — Eurovízió

Orbán Viktort újra miniszterelnöknek választották

Orbán Viktort immár harmadszor választották újra magyar kormányfőnek. Ilyesmire 1956 óta nem volt példa Magyarországon. 1917 és 1956 után ugyanis most történt meg harmadszor, hogy egy magyar miniszterelnök a harmadik kormányát alakíthatja meg. Orbán Viktor ezáltal Nagy Imrével és Wekerle Sándorral került egy névsorba. A Fidesz elnökét egyébként 130 igen szavazattal, 57 nem ellenében választotta ismét kormányfővé az Országgyűlés. A szavazás után Kövér László, Áder János, Rogán Antal, a Fidesz, Vona Gábor, a Jobbik, Harrach Péter, a KDNP és Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, továbbá Paczolay Péter és Darák Péter gratulált az újonnan kinevezett miniszterelnöknek. Orbán Viktor a kinevezése után köszönetet mondott azoknak a választópolgároknak, akik április 6-án bizalmat szavaztak neki. Hangsúlyozta, hogy nem fog elfeledkezni kötelességéről, és a teljes országot képviselni fogja. Úgy fogalmazott: „a kétharmados győzelem ellenére a háromharmad”, azaz minden magyar szolgálatára törekszik.

Lovász László a Magyar Tudományos Akadémia élén

Leköszönt tisztségéről Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Az Akadémia új elnökének Lovász László matematikust választották. Pálinkás József leköszönő beszédében arra emlékeztetett, hogy a 2008. évi elnökké választása után számtalan kérdést kellett rendezni ahhoz, hogy az Akadémia és a kutatóhálózata professzionálisan működjön. Ennek köszönhetően az elmúlt hat évben átalakult a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata, fontos infrastrukturális beruházások mentek végbe, megkezdődött a műszerállomány fejlesztése, és sikeresnek bizonyult a Lendület program is. Az újonnan megválasztott Lovász László 1971-ben matematikusként végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán, 2006 és 2011 között az ELTE TTK Matematikai Intézetének igazgatója volt, azóta pedig az intézet professzoraként tanít. Az MTA közgyűlése az elnöki tisztségen kívül más pozíciókról is döntött. Főtitkár lett Török Ádám közgazdász, főtitkárhelyettesnek pedig Barnabás Beáta Mária növénybiológust választották. Az élettudományi alelnök Freund Tamás neurobiológus lett, a társadalomtudományi alelnök Vékás Lajos jogtudós, a természettudományi alelnök pedig Szász Domokos matematikus.

Magyarország leggazdagabb emberei

Magyarországon minden évben megjelenik a 100 leggazdagabb című kiadvány. Ez az idei esztendőben sem történt máshogyan. A 100-as elitklubba az idén legalább 5,3 milliárd forinttal lehetett bekerülni, ez 400 millió forinttal haladja meg a múlt évi összeget. A lista élén ezúttal is — akárcsak az előző években — Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója áll, a második helyen Bige László, a Péti Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa, a harmadikon pedig az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán György található. Az idén kilenc új név szerepel a százas listán, közülük a legelőkelőbb helyen Polony István, az Olajterv-csoportban tavaly 47 százalékos tulajdonrészt szerzett üzletember végzett. A lista egyetlen női szereplője továbbra is Kósa Erika. A leggazdagabbak lajstromán szereplők összvagyona 2460 milliárd forint. Ez az összeg 180 milliárddal haladja meg az előző évit.

Európa esélyei egy orosz invázió esetén

Érdekes esélylatolgatásba bocsátkozott egy cseh katonai szakértő. Martin Koller a cseh közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy Európa voltaképpen esélytelen, illetve védtelen lenne egy orosz invázió esetén. Az európai emberek többsége ugyanis abba a hamis illúzióba ringatja magát, hogy a NATO-tagságnak köszönhetően biztonságuk garantálva van. Koller az ukrán válság kapcsán arról beszélt, hogy Európa katonailag egyáltalán nincs felkészülve egy támadásra. Bár a NATO irányelvei szerint minden tagállamnak önállóan is tudnia kell védekezni, egyetlen európai állam sem képes ellátni saját védelmét, mivel az elmúlt évtizedekben minden ország leépítette a hadseregét. Ennek ellenére a tagállamok azt állítják, hogy közösen fognak védekezni, ám ez kétséges, hiszen a hadseregek nem kompatibilisek egymással sem műszaki, sem katonai szempontból. „Milyen érdeke lenne egy portugálnak egy esetleges szlovákiai háborúban harcolni?” — tette fel a kérdést Koller.

Monica Lewinsky megbánta

Monica Lewinsky hosszú évek után megtörte a hallgatását, és egy internetes magazinnak arról írt, hogy megbánta a Bill Clinton amerikai elnökkel folytatott viszonyát. „Ideje elégetni a svájcisapkát, és eltemetni a kék ruhát” — írta az egykori fehér házi gyakornok az amerikai köztudatban mélyen rögzült két ruhadarabjáról. A sapka gyakran tűnt fel a Monicáról készített fotókon, a ruhán pedig egy titkos találkozójuk után rajta maradt az elnök ondója, amelyből DNS-mintát vettek. Clinton ellen a kormányhivatallal való visszaélés miatti felelősségre vonási eljárás indult. Az Egyesült Államok első emberének 1998 augusztusában esküdtszék előtt kellett elismernie, hogy „nem helyénvaló viszonyt” folytatott a gyakornoklánnyal. „Én magam mélyen sajnálom azt, ami köztem és Clinton elnök között történt” — áll a most negyvenéves Lewinsky cikkében, amelyből egyelőre csak szemelvényeket közölt a magazin.

Eurovízió

Konfettiesővel, osztrák és szivárványszínű zászlókkal, transzparensekkel, szakállt festve köszöntötte rajongóinak hada vasárnap a bécsi repülőtéren Conchita Wurstot, az Eurovíziós Dalfesztivál osztrák nyertesét, akinek győzelmét a tolerancia és a tisztelet jeleként értékelték az osztrák politikai paletta szinte minden oldaláról.

Heinz Fischer köztársasági elnök az APA osztrák hírügynökséghez eljuttatott közleményében Wurstnak gratulálva annak a véleményének adott hangot, hogy a végeredmény nemcsak „Ausztria győzelmét jelenti, hanem a sokféleség és a tolerancia győzelmét Európában”.

Werner Faymann kancellár az énekes nagy hatású előadását méltatva örvendetesnek nevezte, hogy a zenei teljesítmény képes volt felülkerekedni az előítéleteken és az intolerancián. A férfiként Tom Neuwirth néven született, női külsővel, ám szakállal fellépő Conchita Wurst a döntő utáni koppenhágai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a győzelemmel valóra vált az álma. Európa megmutatta, hogy toleráns, tiszteletben tartja mindenki jogát ahhoz, hogy megválassza, miként kíván élni.

Kállay–Saunders András az ötödik helyen végzett az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..