home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
A gazdagok B terve
Apró József
2024.01.20.
LXXIX. évf. 3. szám
A gazdagok B terve

A világ tele van bizonytalansággal, és vannak, akik nem szeretnének semmit a véletlenre bízni. Ha háború, természeti csapás, járvány vagy társadalmi zavargás törne ki, a gazdagok már tudják, hova meneküljenek.

A világ és a Szilícium-völgy milliárdosai közül sokan titkos, föld alatti bunkereket építtetnek — melyek nemcsak biztonságot, hanem mindenféle luxust is nyújtanak —, olyan helyeken, mint Új-Zéland, Hawaii, Texas vagy Svájc, és akár több száz millió dollárba is kerülhetnek.

A föld alatti bunkerek nem új keletűek, már a hidegháború idején is rengeteget létrehoztak, a maiak viszont sokkal fejlettebbek és kényelmesebbek. Nemcsak szűk, sötét lyukak, hanem olyan luxuslétesítmények, amelyek akár több szint mélyen is elterülhetnek, és teljesen önfenntartóak — elektromos árammal, vízzel, levegővel, élelmiszerrel, orvosi ellátással, kommunikációs eszközökkel, szórakozási lehetőségekkel és még sok mással. A bunkerek tulajdonosai saját ízlésükre alakítják ki a belső teret, és olyan extrákat is beszereltetnek, mint a medence, mozi, edzőterem, biliárdasztal, borospince vagy műfüves golfpálya.

A legújabb bunkertulajdonos Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, aki, ha beüt a ménkű, Hawaiira tervez menekülni, felvásárolta ugyanis a Kauai sziget egy 1400 hektáros részét. Nem meglepő módon a neve sehol sem szerepel a kormányzati nyilvántartásokban, az egész terület a Kahuaina Holdingé (melynek ő a tulajdonosa — derült ki a Wired terjedelmes oknyomozó beszámolójából). Egyre nagyobb a botrány az építkezés körül, hiszen Zuckerberg nem túl tisztességes trükkökkel szerezte meg a terület némely részét. Például mivel a helyiek nem akarták eladni neki a földjüket, különféle cégek által vásárolta fel őket. Egyes gazdák földjei körül az összes telket megvette, majd miután a saját részét bekeríttette legalább 2 méter magas kőfallal, a helyi tulajdonost nem engedte eljutni a saját földjére. Ez nem is csoda, hiszen példátlan, katonai szintű titkolózás övezi az egész építkezést. Az ott dolgozó csapatok egymás közt sem beszélgethetnek a projektumról, mindenkinek csak a saját területére van rálátása. Ha egy munkás bármilyen információt kiszivárogtat, azonnal elbocsátják. Az egyik volt alkalmazott mondta: „mint a harcosok klubja, a klubról pedig nem beszélünk.” A helybéliek meg sem lepődnek, mennyire felerősödött a megfigyelésük, például kikapcsolt telefon mellett elhangzott dolgokról is kapnak hirdetést.

A birtok a Koolau Ranch nevet kapta, egy gyönyörű, buja terület, mely magában foglal egy tengerparti szakaszt (quadokon járőröző biztonságiakkal), egy farmot, egy vízesést és egy ősi hawaii templomot. A birtok központi eleme két hatalmas, alagúttal összekötött kastély, melyekben liftek, irodák, konferenciatermek és ipari méretű konyha is helyet kap. Az épületegyüttes több mint egy tucat objektumból áll majd, melyek legalább 30 hálószobát és 30 fürdőszobát foglalnak magukban. A közeli erdős területen pedig 11, kötélhidakkal összekötött faház szolgál menedékül.

Zuckerberg nem az egyetlen milliárdos, aki Hawaiin vásárolt földet: Larry Ellison, az Oracle alapítója, Lanai szigetének 98%-át birtokolja. Jeff Bezos pedig 147 millió dollárt költött két kastélyra a floridai Indian Creek szigeten.

Persze Európában is építenek föld alatti bunkereket. Svájcban például egy volt katonai bázist alakítottak át luxusóvóhellyé, mely 76 hektáron terül el, és 300 embert képes befogadni. Van itt víztisztító, levegőszűrő, atomerőmű, orvosi központ, étterem, bár, mozi, edzőterem, medence, könyvtár, zenei stúdió, művészeti galéria, játékterem, biliárdasztal, borospince és templom. A föld alatti bunkerek tehát a gazdagok új kedvencei, melyekkel arra készülnek, hogy elmeneküljenek a világ elől, miután már teljesen kiszipolyozták, és rosszra fordult a helyzet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..