home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A fogfájásról általában
Rencsényi Elvira
2015.02.25.
LXX. évf. 8. szám
A fogfájásról általában

Az egyik legkínzóbb fájdalom, mely gyötörhet bennünket, a fogfájás. Fogaink egészségének megóvását már egész korai gyermekkorban el kell kezdeni. A kisgyermekek helyes fog- és szájápolási szokásainak kialakításáért a szülő a felelős. Nem is hinnénk, hogy ezzel mennyi gyötrelemtől menthetjük meg gyermekünket.

A tejfogakról

A csecsemők tejfogai a 6.-tól a 24. hónapig bújnak ki. Ezeknek nincs gyökerük, így aránylag hamar és könnyen el is romlanak. Főleg akkor, ha gyermekünk sok édességet eszik, nem ápolja kellőképpen a száját és a fogait, vagy ha folyamatosan pépes ételeket fogyaszt, és nem eddzi a fogakat, a fogínyt keményebb, tömörebb ételek rágásával.

Sokan úgy gondolják, hogy a tejfogakat nem szükséges olyan mértékben ápolni, mint a csontfogakat. Ez téves hozzáállás. A szájápolás során ugyanis nemcsak a fogainkat mossuk, hanem az egész szájüreget megtisztítjuk a baktériumoktól, egyszersmind eddzük a fogínyt is, ami a későbbiekben nagy hasznunkra lesz. A felnőttek körében tapasztalható, egyre korábbi fogvesztés ugyanis többnyire a fogíny valamilyen megbetegedésének a következménye.

A csontfogak

A tejfogakat folyamatosan leváltják a csontfogak. Ezek, akárcsak a tejfogak, mindig szimmetrikusan nőnek, vagyis egyidejűleg kettő fenn, kettő lenn stb. A csontfogak már erősebbek, egy- vagy kétágú gyökerük van. A rendszeres és helyes szájápoláson kívül nagyon fontos a rendszeres fogorvosi vizsgálat is, melynek során az orvos még idejében — a súlyos következmények kialakulása előtt — tud cselekedni. Szintén fontos a fogak lepedéktől és fogkőtől való „megszabadítása”, melynek elmulasztása egyébként a fog elvesztésének az egyik okozója.

Otthoni fortélyok fogfájásra, szájápolásra

A szájüregben levő baktériumok elpusztítására kiválóan alkalmas néhány fűszer. Ilyen például a szegfűszeg, a petrezslyemzöldje és a gyömbér. Ezeknek nemcsak baktériumölő, hanem fájdalomcsillapító hatásuk is van. Hasznos továbbá a borsmentatea, illetve a meleg vízben elkevert konyhasóval való öblögetés is. A fűszereket apróra vágva vagy rágva helyezzük a fájó fogra, és a teával, illetve a szegfűszegolajjal öblögessünk. A tinktúrába áztassunk bele egy vattacsomót, és azt helyezzük a beteg fogra.

Borogatás

Tévhit, hogy a fájó fogra meleg borogatás kell. Ellenkezőleg! Egy tiszta kendőbe csomagolt jégkockát 15 percig a fájó fog tájékára helyezve sokkal előbb megszüntethető a kínzó érzés, mivel a hidegnek érszűkítő hatása van. A fájó foggal természetesen nem szabad sokáig várnunk, legfeljebb néhány órát vagy egy-két napot, azután pedig forduljunk szakemberhez, aki megszabadít bennünket a fájdalmaktól. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..