home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A fiataloknak is részt kell venniük a döntéshozatali folyamatokban
Kartali Róbert
2020.12.18.
LXXV. évf. 51. szám
A fiataloknak is részt kell venniük a döntéshozatali folyamatokban

Kiss Nándor fiatal kora ellenére rövid idő alatt jelentős sikereket ért el. A június 21-ei választások után köztársasági parlamenti képviselő lett, huszonhét évesen ő a Vajdasági Magyar Szövetség frakciójának legfiatalabb tagja. 2019-től tölti be a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnöki tisztségét, de már egyetemi tanulmányai alatt is nagy érdeklődéssel követte a politikai folyamatokat, egy hónapon át gyakornok volt Brüsszelben, Deli Andor európai parlamenti képviselő irodájában.

* A VMSZ köztársasági frakciójának legfiatalabb tagjaként hogyan sikerült feltalálnia magát a parlament padsoraiban?

— Ez hatalmas felelősség, és megtiszteltetésként élem meg, hogy képviselhetem a saját nemzeti közösségemet a köztársasági parlamentben. Mivel egy nagyon komplex rendszerről van szó, kezdetben fel kellett térképeznem, mi hogyan működik, és mikor mit kell csinálni. Úgy érzem, az eltelt néhány hónap alatt sikerült beilleszkednem, és felvennem a ritmust a képviselőtársaimmal.

* Mennyiben segítette a munkáját, hogy egy olyan képviselői csoportba került, amelyben igen tapasztalt szakpolitikusok tevékenykednek, többek között dr. Pásztor Bálint, Kovács Elvira vagy Fremond Árpád?

— Ők nem csupán nagy tapasztalattal bírnak, hanem hatalmas tekintély is övezi őket a parlamenten belül, hiszen ők valóban olyan politikusok, akik aktívan részt vesznek a munkában. A felszólalásaik alkalmával, a különféle megbeszéléseken, illetve bárhol, ahol megjelennek, látszik, hogy olyan tekintélyük van, amely tiszteletet parancsol a többségi nemzethez tartozó képviselők körében is. Ezek alapján külön öröm számomra, hogy egy ilyen képviselői csoport tagja lehetek. Hozzáteszem, a mi frakciónk tíz fő alatti, így könnyebb az egymás közötti kommunikáció is, míg a több mint száz képviselőt számláló párt emberei közül lehet, hogy nem is ismeri mindenki a másikat. A mi frakciónkon belül valóban bárkihez tudok segítségért fordulni, vagy akár ötletekért, tippekért folyamodni, ez jelentősen megkönnyítette a beilleszkedésemet. 

* Mely témakörök tartoznak a hatáskörébe?

— Minden képviselőnek van egy fő területe, mely a hatáskörébe tartozik, én az oktatással lettem megbízva, az előző munkám során ugyanis betekinthettem abba, hogy Vajdaságban hogyan működik az oktatási rendszer. Erre a tudásomra építve igyekszem a lehető legjobban képviselni a magyarság érdekeit. Itt rögtön hozzátenném, hogy szoros együttműködésben dolgozom majd Vicsek Annamáriával, a VMSZ oktatási államtitkárával. Továbbá azt is ki kell emelni, hogy a köztársasági parlamentbe a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnökeként kerültem be, így az ifjúságot érintő témákkal is foglalkozom az oktatási kérdéseken túl.

* Hogyan lesz valakiből parlamenti képviselő?

— Adán fejeztem be az általános iskolát, Zentán pedig a középiskolát. Egyetemi tanulmányaimat 2012-ben kezdtem Szabadkán, agroökonómia és agrobiznisz szakon. Itt négy év alatt sikerült oklevelet szereznem az alapképzésen, majd ezután Újvidéken befejeztem a mesterképzést 2016 és 2017 között. Már az egyetemi éveim alatt elkezdtem politikával foglalkozni, akkor még csak megfigyelőként. Megismertem az itthoni politikai környezetet, hogy kik képviselik az érdekeinket, mit csinálnak, mivel foglalkoznak, milyen területekkel, és mik azok a sarkalatos pontok, amelyek beletartoznak a programjukba. Közben a szerbiai nagypolitika főbb résztvevőit is követtem. A mesterképzésem idején csatlakoztam a Vajdasági Magyar Szövetséghez, majd 2018-ban, amikor visszakerültem Adára, megalapítottuk az ifjúsági fórum helyi szervezetét. Így kerültem be a VMSZ Ifjúsági Fórumának az elnökségébe. Amikor munkát kaptam a Magyar Nemzeti Tanácsban, akkor Szabadkára költöztem. Két évig dolgoztam az MNT-ben, előbb oktatási referensként, majd pedig átkerültem a kultúra területére. Ebben az időszakban kezdtem el elmélyültebben foglalkozni politikával, és a VMSZ Ifjúsági Fórumának akkoriban megtartott tisztújításán engem választottak meg elnöknek.

* Néhány héttel ezelőtt részt vett a Robert Schuman Intézet által fiatal politikusok számára szervezett képzésen Tiranában. Milyen témákat dolgoztak fel?

— A Robert Schuman Intézet hosszú évek óta foglalkozik azzal, hogy a fiatal politikusoknak képzéseket szervez Közép- és újabban Délkelet-Európában. A képzéssorozat három modulból áll, az első állomása Tiranában volt, erre a nyugat-balkáni országokból hívtak fiatal politikusokat, illetve a politika iránt érdeklődő fiatalokat. A képzésen Turza Szabolcs, a VMSZ Ifjúsági Fóruma kúlai szervezetének elnöke is részt vett, de összesen tizennégy résztvevő volt, érkeztek Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Észak-Macedóniából, Albániából és Koszovóból is. A képzés fő témája a politika volt, a demokrácia fogalmába nagyon mély betekintést nyújtottak az előadók, továbbá a „rule of law”, tehát a jogrend és a joguralom is napirenden volt, de szó esett a média és a politika viszonyáról is, illetve előadást hallhattunk a civil szervezetek és a politika közötti kapcsolatról. Emellett készségfejlesztő tréningeket is tartottak, melyek a politikai beszédre irányultak, hogy az miként épül fel, miket tartalmaz, milyen elemekkel operál, és mire kell odafigyelni, amikor beszédet tartunk, valamint a politikai viták kérdése is szóba került. Egyébként ezek az előadások angolul folytak, és már a pályázati felhívásban is kikötötték, hogy a részvételhez magas szintű angolnyelv-ismeret szükséges. A tiranai képzés öt napig tartott, a következő modulokat Bécsben és Budapesten szervezik meg, de a járványhelyzettől függ, hogy pontosan mikor és hogyan.

* 2019-től tölti be a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnöki tisztségét. Milyen célok mentén működik ez a szervezet?

— Aktivitásaink egyrészt egyértelműen magukban foglalják a politika népszerűsítését, másrészt pedig a közösségünket érintő problémák megoldását, illetve a helyzet javítását. Az ifjúsági fórumnak tizenkilenc helyi szervezete van, ezek szinte egész Vajdaságot behálózzák. Terveink között szerepel, hogy ezt a számot úgy bővítsük, hogy minden olyan önkormányzatban jelen legyünk, ahol vannak magyar fiatalok. A gondok értelemszerűen önkormányzatonként változnak, ezért a tizenkilenc helyi szervezet önállóan határozza meg, hogy az önkormányzatában mire kell helyezni a legnagyobb hangsúlyt. Nem mi akarjuk megmondani, mi a jó valakinek Újvidéken vagy Temerinben, azt a helyiek tudják, hogy mire van leginkább szükségük, így érdemben intézhetik a közösségük ügyeit. A helyi szervezetek viszont egymással kommunikálva ötletekkel és tanácsokkal is segítik egymást.

* Milyen üzenetet fogalmazna meg a fiataloknak?

— A politika mindannyiunk életében fontos szerepet tölt be, ha tetszik, ha nem. Ezért mindenképp érdemesebb részese lenni annak a döntéshozatali folyamatnak, amely közvetlen hatással lesz a mi életünkre is. Én minden vajdasági magyar fiatalt arra buzdítok, hogy kövesse a politikát, és ha úgy érzi, hogy szeretné kivenni a részét a közösségformálásból, akkor mindenhol találhat olyan helyet, ahol ezt a szándékát jelezni tudja, és mindenképp éljen ezzel a lehetőséggel, mert minél nagyobb számban vagyunk jelen, annál több — és jobb — ötletet gyűjthetünk össze azért, hogy élhetőbbé tegyük a mindennapjainkat.

* A jövőt illetően melyek azok a célok, amelyeket szeretne elérni?

— Így, hogy bekerültem a politikai vérkeringésbe, mindenképp érdekképviselettel szeretném folytatni a pályámat. Hogy merre vezet az út, azt majd mindig az aktuális helyzet mutatja meg, mert úgy tartom, hogy mindig azt az embert érdemes pozícióba hozni, aki azt a bizonyos feladatot a legjobban tudja elvégezni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..