home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A divatos kabrió
Lábadi Loránd
2018.06.21.
LXXIII. évf. 24. szám
A divatos kabrió

A kabriók (nyitott tetős autók) a külalakjuk tekintetében divatosak, sportosak.

Ezeket a különleges járgányokat szinte minden korosztály szívesen választja, van, aki másodikként tart ilyet, és sokan ezekkel közlekednek a mindennapjaik során. Legyen fő vagy második autó, hátrányai is vannak, például nagy hidegben egy kicsit kellemetlen benne ülni, habár a fűtés elég jól ellensúlyozza ezt az gondot. A nyári hónapokban viszont igen kellemes benne utazni. A fiatalok csajozós autónak is hívják, mivel a szebbik nemet könnyebb levenni a lábáról egy ilyen járművel.

A kabriók teteje vászon, ám az újabb modelleké több részből áll, merev, és egy elektromotor mozgatja. A vászontető egy vázszerkezetre van kifeszítve, mely úgy összecsukható, mint egy harmonika, ezután pedig kézzel kell rögzíteni a szélvédő keretéhez. Hátránya a sérülékenység. Újabban a merev tető elterjedtebb (és biztonságosabb is), viszont több helyet igényel, így a csomagtérből kevesebb marad a poggyásznak. A vászontetős modellek valamivel drágábbak, mert speciális anyagból készülnek, ám megéri a pluszpénzt, mert eredeti hatása van.

A kabrió valamennyi autógyár termékpalettáján megtalálható, hiszen ezek a kocsik az utóbbi időben igen kelendőek, az áruk szinte minden vásárló pénztárcájának megfelel. Az alacsonyabb ár nem fejez ki minőségbeli különbséget, csak kisebb a motor teljesítménye. A modern kabriók úttörője a Peugeot 206 CC (2 + 2 üléssel), előnye az alacsony vételár, mivel nagy számban gyártották, benzin- vagy dízelmotorral is kínálják. Az árkategória felső fokán a Volvo és a Mercedes áll a legmodernebb technikával és a legmegbízhatóbb szerkezettel. Sokak szerint a legszebb kis autó a Volkswagen Bogár vászontetővel, és ha tüzetesebben megnézzük, valóban ez a járgány viszi a pálmát, messze lekörözi a többi riválist.

Akik a nagy autókat kedvelik, azoknak is van bőven miből választaniuk, például ilyen a Volvo C70 2.0T vagy a BMW, illetve a Rolls-Royce. Ha egy kicsi és csinos kocsit szeretnénk, akkor nem kérdés, a Fiat 500-as a nyerő, teljesen hátranyitható vászontetős változatban, viszont az E4Z nem igazi kabrió, mivel a tető oszlopai és a keretek is láthatóak. Itt nagyon kevés hely marad az utasoknak, inkább csak két személynek való, a rendeltetése pedig a magamutogatás. Érdekesség, hogy az ilyen modellek esetén a benzinmotorosak keresettebbek, mint a dízelesek, és a különbség elég nagy. A dzsipek kategóriájában is képviseli magát a nyitott tető, és itt a Suzuki Samurai vezeti a listát a kis méretű terepjárók kategóriájában. Az üzemanyag-fogyasztása 8,4 liter/100 km, és ez kevésnek mondható, ezért nem véletlen, hogy nagyon sokan városi autóként is használják.

A nyitott tetős kocsik elterjedése egy érdekes jelenség, hiszen egy ideig a kereslet nagyon gyér volt, a kínálat pedig bőséges. Manapság viszont már megváltozott a helyzet, és csak az a kérdés, hogy akarunk-e ilyen autót, vagy sem. A hátrányokhoz írjuk még hozzá azt is, hogy nem egy leányálom a városi dugóban ücsörögni a benzingőzben, ráadásul mindeközben a tűző napon perzselődni. Ezt egy zárt tetős, klimatizált kocsiban könnyebben elviseljük, és még a hangzavart is kiküszöböljük. Autópályán, 130 km/h-s sebességgel, kellemetlen lehet tető nélküli járműben ülni, hát akkor mire jó a kabrió?

Kabrióban utazni élmény — függetlenül attól, hogy ez milyen kellemetlenségekkel jár. Aki egyszer megtapasztalhatta ezt, az mindig szép emlékként tekint rá vissza.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..