home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A diszlexiáról
(re)
2013.10.30.
LXVIII. évf. 44. szám
A diszlexiáról

Meglehetősen nagyszámú pedagógus kísérte figyelemmel a budapesti Meixner Alapítvány és a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola közös projektuma keretében megtartott szaktanácskozást

A diszlexia fogalmával, tüneteivel és kezelési módszereivel ismerkedhettek meg azok a pedagógusok, akik október 25-én részt vettek a Majsai Úti Általános Iskolában megtartott Sok kis lépés című szaktanácskozáson. Elsőként Sípos Zsóka gyógypedagógus ismertette a diszlexia tüneteit, s tárta fel a szülők és a pedagógusok számára a beszédkészségzavar kiküszöbölésére alkalmas módszereket. Elmondta: a diszlexia kizárólag iskoláskorú gyermekek körében üti fel a fejét, elsősorban olvasási nehézség formájában.
A konferencián megtudhattuk, hogy ez a fajta fejlődési rendellenesség lehet veleszületett és szerzett is. A tudósok felfedezték azt a három gént, amelynek mutációja diszlexiát okozhat.
Hodicska Tiborné gyógypedagógus előadásában ismertette a Meixner-módszert, mellyel manapság már igen sikeresen kezelhető a diszlexia. Ez tulajdonképpen egy redukáló módszer, mely játékosan, de igen hatékonyan fejleszti a gyermek képességeit, megelőzi a diszlexiás tünetek kialakulását, illetve kezeli őket. A dr. Meixner Ildikó
(1928—2000) által létrehozott alapítvány e módszer alkalmazását és továbbfejlesztését szorgalmazza.
A szabadkai Majsai Úti Általános Iskola és a budapesti Meixner Alapítvány e téren történő közös fellépése nagymértékű és hathatós segítséget nyújt az érintett gyermekeknek, szülőknek, iskoláknak az írási, olvasási, számolási és szövegértési nehézségek okozta problémák felismerésében és a különféle tanulási nehézségek kiküszöböléséért folytatott munkában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..