home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A célegyenesbe fordulva
Összeállította: Talpai Lóránt
2014.01.15.
LXIX. évf. 3. szám
A célegyenesbe fordulva

Toronymagasan vezet a Fidesz Magyarországon — Mintegy hétmillió embert érdekeltek a Stasi iratai — Mark Obama emlékiratai — Kosárlabda-diplomácia Észak-Koreában — Kapós lett a legalizált marihuána — A Qantas a legbiztonságosabb légitársaság — Egyre erősebb a Sinabung vulkán kitörése —

Toronymagasan vezet a Fidesz Magyarországon

Ilyenkor, az év elején és néhány hónappal a magyarországi parlamenti választások előtt egyre inkább érdemes figyelmet fordítani a különféle pártok, illetve pártszövetségek választási esélyeire. A jelenlegi helyzet alapján, csaknem négyévnyi kormányzás után szinte behozhatatlannak tűnik a Fidesz előnye. Attól függetlenül, hogy a legnagyobb kormánypártnak az előző időszakban voltak kisebb-nagyobb megingásai, elmondható, hogy újra sikerült stabilizálnia választói bázisát, s még növelte is a szavazótáborát. Ez főleg azért nagy fegyvertény, mert az ellenzéki pártok évek óta képtelenek jelentős mértékben erősödni, a legjobb esetben is csak stagnálnak. A legújabb adatok alapján a Fidesz toronymagasan vezet, mintegy 37 százalékos támogatottsággal. Az MSZP támogatottsága 13-14 százalékon, a Jobbiké 9-10 százalékon, az Együtt 2014–PM szövetségé 5 százalékon, a Demokratikus Koalíció 4 százalék körül, az LMP-é pedig körülbelül 2 százalékon rögzült. A biztos szavazók adatai még nagyobb kormánypárti fölényt mutatnak, azaz 50 százalék feletti Fidesz-támogatottságot.

Mintegy hétmillió embert érdekeltek a Stasi iratai

Az elmúlt húsz esztendő folyamán rengeteg német intézmény, hivatalos személy, polgár kereste fel az egykori keletnémet állambiztonsági hatóság, más néven Stasi iratanyagát kezelő hivatalt. Az intézmény legújabb adatai szerint 1992-től 2013 végéig összesen
6 876 003 kérelmet és hivatalos megkeresést jegyeztek be. Ezek közül 2,98 milliót magánszemélyek nyújtottak be, akik a róluk vagy közeli rokonaikról készült titkosszolgálati anyagokat kívánták megismerni. Az érdeklődés a Stasi iratai iránt több mint két évtizeddel a keletnémet állampárti diktatúra bukása után is jelentős, de az utóbbi években csökken. Ez azzal magyarázható, hogy egyre kevesebben vannak, akik még nem kérték ki a rájuk vagy családjukra vonatkozó adatokat. A Stasi iratanyagával foglalkozó hivatalnál egyébként 2003-ban még 2397-en dolgoztak, 2014 elején viszont már csak 1594-en. A munkatársak csaknem 111 folyókilométer Stasi-aktát kezelnek.

Mark Obama emlékiratai

Barack Obama féltestvére, Mark Obama emlékiratot jelentet meg A Cultures: My Odyssey of Self-Discovery, azaz a Kultúrák: Önmagam felfedezésének Odüsszeiája címmel. A könyv 2014 februárjában kerül a boltok polcaira. A jelenleg Kínában élő Mark Obamának 2009-ben már megjelent egy önéletrajzi ihletésű kötete.

Az új könyvben jóval többet tudhatunk meg a szerzőnek a féltestvéréhez, Barack Obamához fűződő kapcsolatáról, valamint arról is, hogy néhai apjuk rendszeresen bántalmazta a családot. Az emlékirat néhány ponton Obama elnök Dreams My Father című memoárjához is kapcsolódik. Mark Obama elmondta: akárcsak az első könyvével, ezúttal is a családon belüli erőszakra akarja felhívni a figyelmet. Hozzátette, az elnök rokonai nem támogatták egyöntetűen, hogy kiteregesse a családi szennyest.

Kosárlabda-diplomácia Észak-Koreában

Nagy port kavart Dennis Rodman, az egykori világhírű kosárlabdázó CNN-ben való fellépése. A kosaras élő adásban, részegen osztotta ki Chris Cuomót, a hírtelevízió műsorvezetőjét. A konfliktus oka Észak-Korea volt.

Mint ismeretes, Rodman az utóbbi időben egyre közelibb viszonyt alakított ki Kim Dzsong Un koreai diktátorral. Chris Cuomo az Észak-Koreában bebörtönzött Kenneth Bae amerikai misszionáriusról kérdezte a profi kosarast. Reakcióként Rodman trágár szavakkal magyarázta, hogy mennyire nem érdekli a CNN véleménye.

Az észak-koreai vezetőnek szintén kapóra jön az úgynevezett „kosárlabda-diplomácia”, egy olyan személyre talált ugyanis, akinek a hírneve nagyon hasonló az övéhez. Rodman ráadásul amerikai, ami külön bosszanthatja az amerikai politikusokat.

Kapós lett a legalizált marihuána

Uruguayban nemrég legalizálták a marihuána árusítását. Azóta az ország nem győzi fogadni a külföldi rendeléseket, a világ számos országa ugyanis orvosi célokra szeretné beszerezni a növényt. A megrendelések több esetben nemcsak magánszemélyektől vagy cégektől érkeznek, hanem kormányoktól is. A többi közt Kanada és Izrael is rendelt marihuánát Uruguaytól.

A legalizációs törvény hivatalosan csak áprilisban lép életbe, addigra a latin-amerikai országnak ki kell építenie, avagy fel kell állítania a kereskedelmi célú felhasználás intézményes szervezeteit. Az elképzelések szerint egy úgynevezett Cannabis Ellenőrző Intézetet foglalkozik majd a szer kereskedelmi mennyiségű értékesítésével, mind nemzetközi, mind pedig helyi szinten. Jelenleg azonban az országban még nem létezik ipari mértékű marihuána-termelő hely, továbbá nincsenek kialakítva azok a feltételek és eszközök, amelyek a legalizált növény nagybani árusítását tennék lehetővé.

A Qantas a legbiztonságosabb légitársaság

Az ausztrál Qantast választotta a tavalyi esztendő legbiztonságosabb légitársaságának az Airline Ratings repülésszakmai honlap. A 93 éve működő Qantasnak a repüléskorszak 1951. évi beköszönte óta egyetlen repülőgépe sem zuhant le, továbbá az első olyan nemzetközi légitársaság volt, amely világkörüli szolgáltatást nyújtott, úttörő volt a két hajtóműves gépek hosszú távú üzemelésének kidolgozásában, valamint 1962-ben elsőként kezdte el a fekete dobozként ismertté vált repülési adatrögzítő használatát. A Qantason kívül a többi közt az Air New Zealand, az Emirates, a hongkongi Cathay Pacific, a japán All Nippon Airways és az angol Virgin Atlantic tartozik a legbiztonságosabb légitársaságok közé. A 2013. év egyébként a legbiztonságosabb esztendő volt a repülésben 1945 óta. 29 balesetben 269-en vesztették életüket, a tízéves átlag pedig évi 32 baleset és 719 halott.

Egyre erősebb a Sinabung vulkán kitörése

December óta egyre aktívabb az indonéziai Sinabung vulkán Észak-Szumátrán. Naponta több mint ötven izzófelhő rohan le az oldalán, a kilövellt hamu több kilométeres körzetben mindent beborít. A kitelepítettek száma meghaladja a 22 ezret. A több mint 7 ezer család ideiglenes táborhelyen várja a katasztrófa végét.

A Sinabung az 1600-as évek elejétől 2010-ig alvó állapotban volt, az utóbbi 3 évben viszont szinte folyamatosan háborgott. A mostani események még szeptemberben kezdődtek, amikor váratlanul ismét működni kezdett a vulkán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..