home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
A borok világában
Tóth Tibor
2024.06.06.
LXXIX. évf. 23. szám
A borok világában

„Minden bor társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha a közösségben isszák” — ezt a Hamvas Béla-idézetet választották a szervezők a XI. Magyarkanizsai Bornapok mottójául, mely rendezvényt a hétvégén, pénteken és szombaton a délutáni óráktól késő estig tartották meg a városháza előtti parkban.

Az idén nyolc, főleg környékbeli borászat (Amstadt Vineyard Escape, Brindza Borászat, Podrum Bálint Pincészet, Dukay Winery, Sagmeister Borászat, Maurer Borászat, Tonković Borászat és a magyarországi borokat kínáló Tisacoop — Hungarikum) mutatkozott be a kellemes időben a bornapokra látogatóknak. A nedűket meg is kóstolhatták az érdeklődők, poharat 200 dinárért lehetett vásárolni, 1 deci bor pedig 100 dinárba került. Akinek nem kedvence a bor, az kézművessört kortyolgathatott, ha pedig sörözés közben megéhezett, akkor finom sajtot, valamint többféle, rostélyon sült ételt vásárolhatott. A rendezvény péntek délutáni kezdetén még nem volt túl nagy tömeg a városháza előtt, ám DJ Adwell modern zenéjére csakhamar benépesült a tér, és a már összeszokott vagy a borozás közben ismerkedő társaságok jókedvűen kortyolgatták a nedűt, eszmecserét folytatva egymással.


Magyarországi nedűket is lehetett vásárolni 

A horgosi Bálint Pincészet standján nyolcféle bor sorakozott. A pincészet tulajdonosa, Bálint Ákos a tavalyi év terméséről szólva elmondta, Horgos környékén nagy szárazság uralkodott, ami a bor minőségére is kihatott.

— Habár azt mondják, a jó borhoz sok napsütés kell, de eső nélkül nincs semmi, anélkül nem lehet kiemelkedő minőségű szőlőt termelni és kiváló bort készíteni. Nagyon hiányzott az eső, de nem panaszkodunk, szép évet zártunk, hiszen a kora nyáron hullott csapadék segített annyira, hogy be tudott érni a szőlő. A fehérborok nagyon finomak, frissek, üdék, a vörösekről majd később mondhatunk véleményt, hiszen még érnek a pincében. Többfajta nedűt hoztunk ki a rendezvényre. A fehérek közül könnyű kövidinkát, chardonnay-t, cserszegi fűszerest, mely nagyon finom, szép, illatos fehérbor, és a Homoki Hajnal névre hallgató házasításunkat, mely többféle borból van összeállítva, kínáljuk az érdeklődőknek, de van rozénk, valamint háromféle vöröset is kihoztunk az előző évjáratokból. A már elvirágzott szőlőnél láthatóak a fürtkezdemények, a kis bogyók. Egyelőre szép és egészséges a szőlő, csak nagyon hiányzik a csapadék. Az észak-bácskai homokvidék, főleg Horgos környéke, nagyon szűkölködik csapadékban. Tapasztalataim szerint egyre népszerűbbé válnak a helyi borok. Mi is igyekszünk minél jobbakat készíteni, és bízom benne, hogy a tavalyi is elnyeri a borkedvelők tetszését. Az ilyen fesztiválokat nagyon hasznosnak tartom, hiszen az emberek megismerhetik, milyen borok vannak a környéken. A törzsvásárlóim elégedettek, de sok új is van. Mindig azt mondtam, el kell menni a másik pincészetbe is, ott is meg kell kóstolni a termékeket, és akkor egészséges verseny fog kialakulni a borászok között.


Bálint Ákos

A királyhalmi Amstadt Borászat négyféle tavalyi fehérborral (olasz rizling, chardonnay, fűszeres tramini, szürkebarát), valamint kékfrankos rozéval, cabernet sauvignonnal és merlot-val jelent meg a bornapokon.

— Elégedettek voltunk a terméssel mind a minőséget, mind a mennyiséget illetően. Mivel szőlőültetvényünket öntözni tudjuk, így nem volt kitéve stresszhelyzetnek a szeptemberi szárazság miatt, úgyhogy elégedettek vagyunk a 2023. évi borok minőségével. Nagyon változó, hogy mikor mi kelendő. Minden bornak megvan a saját közönsége, de ha ki kellene emelni valamit, akkor az a rozé lenne, mely továbbra is népszerű, és mindig divatban van, továbbá az olasz rizling, melyet tisztán és fröccsben is nagyon kedvelnek, illetve a chardonnay, abból is több fogy, mint más fajtából. A bornapok egy kapcsolatteremtés a közösséggel, a vevőkkel, jelen kell lenni, és építeni a borászatunk hírnevét. Az idén nagyon meleg februárunk volt, ami korán megindította a tőkéket, és erre jött a fagykár. Szerbiában elég sok helyen súlyosan sérültek az ültetvények, a miénket részben károsította a fagy. Látszik bizonyos terméskiesés, melyet pontosan még nem tudunk felbecsülni, de olyan 20-25%-ra gondolunk. Az idén előbb szüretelünk, akár húsz nappal is hamarabb, mint tavaly. Úgy kezdjük a nyarat, hogy hiányzik a nedvesség a talajból, de az öntözőrendszerek sokat segítenek a szőlőn, hogy átvészelje a nyári szárazságot — mondta Amstadt Tamás.


Az Amstadt Borászat kínálata és a tulajdonos, Amstadt Tamás

Bodnár Ivett, Magyarkanizsa Önkormányzatának idegenforgalommal megbízott munkatársa elmondta, a már ismert borászatok mellett a Tonković Borászat első alkalommal vett részt a bornapokon.

— A nyári, magyarkanizsai rendezvények sorát a bornapokkal indítjuk, mely mindenki számára közkedvelt esemény, hiszen egy kicsit kulturális, egy kicsit gasztronómiai, tehát elég színes kínálatot nyújt az idelátogatóknak.

A kiváló borok mellett sokszínű zenei kínálat várta a bornapok vendégeit, fellépett a nagybecskereki Roy zenekar, a Romeos & Juli, az óbecsei Les Filles együttes és a The Cultists, a koncertek előtt és után pedig lemezlovasok, DJ Adwell és DJ Kid Drummer szórakoztatták a közönséget.


A bornapokat nagy érdeklődés övezte

A fellépők sorát a Roy zenekar nyitotta 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..