home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A bolond lány és A kis herceg
Szakáll Laura
2013.03.20.
LXVIII. évf. 12. szám
A bolond lány és A kis herceg

A Népkörben vendégszerepelt a budapesti Körúti Színház — A Népkör Magyar Művelődési Központ meghívására két előadást hoztak el Szabadkára. Marcel Achard: A bolond lány című krimi-vígjátéka teltházas közönséget vonzott a Népkörbe. A népszerű előadásban Pikali Gerda alakítja a kulcsfigurát, a bolond lányt.

A Népkör Magyar Művelődési Központ meghívására két előadást hoztak el Szabadkára. Marcel Achard: A bolond lány című krimi-vígjátéka teltházas közönséget vonzott a Népkörbe. A népszerű előadásban Pikali Gerda alakítja a kulcsfigurát, a bolond lányt. A színésznő azt mondja: ebben a szerepben fantasztikusan érzi magát, mindig nagyon boldog, amikor a bolond lány bőrébe bújhat. Megtisztelőnek érzi azt, hogy korábban Domján Edit játszotta ezt a szerepet, most pedig ő alakíthatja Josefat, a szobalányt, akit gyilkossággal vádolnak. A történet szerint a gazdag párizsi bankár sofőrjét és mindenesét megölik. A hatóságok a szeretőjét, a szobalányt gyanúsítják. Az előadásban felmerülő kérdések, mint például az, hogy vajon kinek állhat érdekében a gyilkossági ügy eltusolása, vagy az igazságszolgáltatás befolyásolása, ezek ma is aktuálissá teszik a nagyszerű humorral megírt szöveget. A történet egyébként egy bírósági teremben játszódik.

— A bolond lány, úgymond, arcon ütött. Tulajdonképpen önmagamat adom ebben az előadásban, nagyon szeretem. Egyébként úgy érzem, éppen a bolond lány a legnormálisabb ebben a történetben. Josefa úgy éli az életét, ahogy neki a legjobb. A gondolataiban és a lelkében szabad. Kissé mindenkit megbabonáz. Minden alkalommal boldog vagyok, amikor ezt az előadást játsszuk, boldog vagyok ebben a szerepben. Persze fokozott koncentrációt igényel. Tulajdonképpen minden szerepemben nagyon szabad vagyok, akár a bolond lány. Szerintem ez a legjobb munka a világon. A színészek számára terápiás kezeléshez hasonló egy-egy előadás, felmegyünk a színpadra, szó szerint játszunk. Én így élem meg a munkámat. Mi színészek közvetítő szerepet játszunk, elgondolkodtatjuk a nézőt — nyilatkozta Pikali Gerda színművésznő.

Az előadásban Udvarias Anna is játszik, ő alakítja az úri asszonyt, aki tulajdonképpen Josefa ellensége. A színésznő azt mondja: a Körúti Színházban családias hangulat uralkodik, valódi örömjátékként éli meg a közös munkát, az előadásokat.

— A bolond lány sikere ebben a családias hangulatban rejlik. Mi mindannyian jó barátságban vagyunk, felhívjuk egymást, a színpadon kívül is sok időt töltünk együtt. Több mint 20 előadás van mögöttünk, mindenhol sikert arattunk. Azt tapasztalom, hogy először az emberek attól tartanak, hogy ez egy nehezebben emészthető darab, majd nagyon kellemes élménnyel távoznak. Nagyszerű a szöveg, nagyon szórakoztató az előadás.

A Körúti Színház gyermekprodukciókat is készít. Az egyik legnépszerűbb előadásukat, A kis herceget is elhozták Szabadkára. Antoine de Saint-Exupery klasszikus regényét könnyed, zenés feldolgozásban készítették el az alkotók. Galambos Zoltán, a Körúti Színház igazgatója, a darab rendezője szerint A kis hercegből mindenki fel tud idézni egy mondatot, ilyen például a „jól csak a szívével lát az ember”, vagy  a „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél”. Galambos Zoltán szerint azonban A kis herceg nem gyermekregény.

— A darabot humorral, zenével tettük könnyedebbé, így szellemes előadást hoztunk létre, amely az általános iskolások igényeihez igazodva készült, ugyanakkor a történet lényege érintetlen maradt. Szabadkára egyébként mindig szívesen jövünk, nagyon jó a közönség. Úgy érzem, valami fontosat és jót teszek azzal, hogy elhozom az előadásainkat Szabadkára.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..