home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A bánáti körzetben is megalakult az MNT közoktatási konzultatív testülete
Kónya-Kovács Otília
2015.07.20.
LXX. évf. 28. szám
A bánáti körzetben is megalakult az MNT közoktatási konzultatív testülete

A bánáti körzetben Muzslyán, a Szervó Mihály Általános Iskolában tartották meg a Magyar Nemzeti Tanács közoktatási konzultatív testületének első, alakuló ülését. Az üléssorozat június végén Zentán kezdődött, ahol a Tisza menti pedagógusok voltak jelen.

Szabadkán a helybeli tanerőhöz csatlakoztak a nyugat- és a közép-bácskai tanárok, tanítók, Újvidékre pedig a szenttamási, a temerini, az óbecsei pedagógusok érkeztek, de ezen a helyszínen a szerémségi oktatásról is szó volt.

Muzslyán Hajnal Jenő, az MNT elnöke elmondta, céljuk, hogy a 2010-ben elfogadott közoktatási stratégiát áttekintsék és felülvizsgálják. Meg kell állapítaniuk, hogy a tervezetet hogyan lehet újragondolni ebben a változó világban, az elvándorlás időszakában, amikor a külföldre távozó szülők sok gyermeket kiíratnak az iskolából. Egyszersmind a szerbiai oktatás is reformra, átalakításra vár.

Az MNT fontosnak tartja, hogy a legkiválóbb szakemberekkel vitassák meg a helyzetet, és az ő visszajelzéseik alapján alakíthassák ki a cselekvési tervet az elkövetkező négy évre.

Mint az ülésen elhangzott, szeretnének humánerőforrás-adatbázist kialakítani, hogy a pedagógusok minden tudása közös akarattá szerveződjön. Másrészt a tudásukat akár a tankönyvírásban, -fordításban, fejlesztő- vagy gyógypedagógiában is hasznosíthatják.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke kiemelte: minden területen más és más nehézségek merülnek fel. A legnagyobb a tankönyvhiány, illetve a szerb nyelv oktatásának gondja, melynek megoldásával folyamatosan foglalkoztak a szakemberek.

Salamon Géza, az MNT Oktatási Bizottságának alelnöke, a székelykevei iskola igazgatója három helyszínen volt jelen. Véleménye szerint vannak egyedi esetek meg közös gondok is. A legégetőbb a diákok létszámának csökkenése. Székelykevén például a 2014/2015-ös tanévben összesen 134 diák járt iskolába, az ősztől pedig hússzal kevesebben lesznek, noha az elsősök száma növekszik.

Tóth Hajnalka, a nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola osztálytanítója elmondta: az óvodában nincs magyar nyelvű bölcsődei csoport, így sok magyar gyermek „elveszik”, ám abban bíznak, hogy ezt a gondot hamarosan sikerül megoldani. 

Zombori Csaba, a tiszaszentmiklósi iskola tanára szerint, ha a diákok éreznek motivációt az angol nyelv elsajátítására — és meg is tanulják —, akkor a szerb nyelv esetében is meg kell találni az ösztönzést.

A tervek szerint az ősztől már külön-külön foglalkoznának a témákkal. Külső szakembereket is bevonnak a munkába annak érdekében, hogy az MNT által is elfogadható anyag alapja lehessen egy hatékony, eredményes stratégiának.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..