home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A Than Emlékház születésnapján
Koncz Erzsébet
2014.05.07.
LXIX. évf. 19. szám
A Than Emlékház születésnapján

Lépésről lépésre a tehetséggondozás útján — A Than Emlékház méltó emléket állít Óbecse két, Európában is elismert szülöttjének, Than Károlynak és Than Mórnak. Ez elsősorban azért fontos, mert Vajdaság-szerte alig tudnak valamit erről a két példaértékű személyiségről, aki Magyarországon és egész Európában azonban igen nagy hírnévnek örvend.

Than Károly 1834–ben született, a bécsi egyetemen tanult, s igen hamar a kémiai tudományok doktora lett. Than Mór 1828-ban látta meg a napvilágot. Pesten jogot tanult, közben festőnövendék is volt. Az 1848—49–es forradalom és szabadságharc alatt hadifestő volt.

A szépen fölújított Than-ház falait kettejük műveinek reprodukciói díszítik.

Az emlékszobákon kívül egy másik fontos része is van az emlékháznak, mégpedig az Interaktív Tudományos Park.

A Than Emlékház fennállásának első születésnapját ünnepeltük április 12–én. Az adai tanulókon kívül ott voltak a tanáraik és az előadók is.

Mivel az emlékház január óta Tehetségpont-épület, a szervezők a Tehetségpont-iskolákat is meghívták a rendezvényre.

Itt április 2-án tartották meg első alkalommal a tehetséggondozó műhelymunkát, amelyen az óbecsei Sever Đurkić Általános Iskola tanulói a fizikával és a csillagászattal kapcsolatosan mélyíthették el tudásukat. Dr. Vince István belgrádi csillagász, egyetemi tanár tartott előadást a Napról, majd a gyerekek Andruskó Adorján óbecsei amatőr csillagász udvarában végezhettek teleszkópos vizsgálatot a Jupiterről és négy holdjáról. Másnap a tanulók Dobó László horgosi fizikatanárnak a bolygókról és a csillagokról szóló színes előadását hallgathatták meg, majd Muhi Béla újvidéki fizikussal, a vajdasági tehetséggondozás meghatározó személyiségével végezhettek izgalmas kísérleteket. A nap Apró Bakai Magdolna pszichológus által összeállított képesség- és kreativitásmérő tesztek kitöltésével ért véget.

 

Április 9–én a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola tanulói a biológia és a matematika területén szereztek hasznos ismereteket. A 22 kishegyesi diákot mgr. Csikós Pajor Gizella matematikus a valószínűség-számítás rejtelmeibe avatta be, dr. Borsos Éva biológussal pedig a banán DNS-ét izolálták. Az emlékházban található Matematika és természet című kiállítás közös témával is várta a két műhely részvevőit, az illusztrációk ugyanis a természetben fellelhető szimmetriát ábrázolják.

Április 12–én az adai Cseh Károly Általános Iskola tanulói voltak a vendégek. Előbb a Városi Múzeumba látogattak el — ott Korhecz Papp Zsuzsanna tartott előadást a restaurálásról és az ókori cserépedényekről, majd a tanulók a Than Emlékházban id. Lengyel László felügyeletével agyagoztak. No, nehogy azt higgyétek, hogy korongoztak! Kézzel formálták meg az agyagot, mint valamikor az ókorban. Ügyesek voltak: vázát, szívet, tálat készítettek, melyre ráírták a nevüket, s az ott is maradt az emlékházban emlékül.

Than Károly tiszteletére kémiai kísérleteket végeztek a diákok. Szórád Endre, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanára kísérleteinek azt a címet is adhatnánk, hogy Az irodalom és a tűz. Kísérleteit ugyanis egy-egy irodalmi alkotáshoz kötötte. Prométheusszal kezdett. Tudjátok, a monda szerint Prométheusz ellopta Zeusztól a tüzet, hogy az emberiségnek jót tegyen. A tanár úr első kísérletében bebizonyította, hogy tüzet gyújtani nem csak gyufával lehet. A fehér köpenybe öltözött diákok igazi vegyészként dolgoztak. Az előttük álló tálcán minden szükséges eszköz ott volt. A nyolc kísérlet közül talán a „pénzégetés” és a „vihar a kémcsőben” bizonyult a leglátványosabbnak. A kémcsőben igazi mennydörgést, villámlást lehetett hallani, látni.

 

E nagy napon a szülinapi torta sem maradt el.

Kollár Karolina programszervező és analitikus vegyészmérnök, valamint Sulc Barta Szilvia programfelelős igazi házigazdának bizonyult.

A Lépésről lépésre a tehetséggondozás útján című program a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány Nemzeti Tehetség Program keretében megvalósuló pályázatának köszönhetően jött létre.

Aki még többet szeretne tudni a Than Emlékházról, keressen rá az interneten. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..