home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A PHP-include parancs
Erdsoft
2019.03.12.
LXXIV. évf. 10. szám
A PHP-include parancs

A kezdő PHP-programozók rengeteg időt takaríthatnak meg maguknak az include parancs használatával.

Ez a parancs egyszerűen felismeri a fájl nevét, és a fájl tartalmát abba a scriptbe helyezi, amelyik kiadta az include parancsot. Nem hangzik bonyolultan, nem igaz? Mai leckénk éppen ezzel a hasznos PHP-paranccsal fog részletesen foglalkozni.

Miért olyan menő az include parancs? Nos, azért, mert jelentősen gyorsíthatja a munkát — egy programozó számára pedig ez nagy előnynek számít. Megírhatunk egy gyakori fejlécet vagy menüt, melyet minden oldalunkon alkalmazni szeretnénk. Ha új oldalt adunk hozzá a honlaphoz, nem kell minden linket minden oldalon frissíteni — elég, ha megváltoztatjuk a menü vagy a fejléc fájlt.

Ez az elméletben egyáltalán nem hangzik bonyolultnak, nekünk azonban az a fontos, hogy gyakorlatban is alkalmazni tudd a parancsot. Nézzünk hát egy egyszerű példát az include alkalmazására. Tegyük fel, a fenti gondolatmenetet követve, hogy létre akarunk hozni egy menü fájlt, mely minden oldalunkon jelen lesz. Gyakorlatban azokat a fájlokat, amelyekre az include parancs vonatkozik, úgy szokás elnevezni, hogy tartalmazzák a “.php” kiterjesztést. Példánkban a gyakran használt menüt elmenthetjük, mint “menu.php”.

Lássuk, milyen a menu.php kódja:
<a href="http://www.example.com/index.php">Kezdőlap</a> -
<a href="http://www.example.com/about.php">Rólunk</a> -
<a href="http://www.example.com/links.php">Linkek</a> -
<a href="http://www.example.com/contact.php">Kapcsolat</a> <br />

 

Mentsük el a fenti fájlt mint “menu.php”. Ezután hozzunk létre egy új fájlt, mely az “index.php” nevet kapja majd. Az “index.php” fájl a “menu.php” fájllal azonos mappában kell hogy legyen.

Miután végeztünk az előkészületekkel, elérkeztünk a lényeghez — az include parancs alkalmazásához. Lássuk, hogyan fest a dolog a gyakorlatban:

<html>
<body>
<?php include("menu.php"); ?>
<p>Ez az én weboldalam, mely segítségével gyakorlom az include parancs használatát!</p>
</body>
</html>

 

Nézzük, mi az, ami a böngészőben megjelenik:

 

Kezdőlap      Rólunk            Linkek            Kapcsolat

 

Ez az én weboldalam, mely segítségével gyakorlom az include parancs használatát!

 

Ugyanezt elvégezzük az “about.php”, “links.php”, “contact.php” fájlokkal is. Képzeld el, hogy a weboldalad tizenöt vagy több oldalból áll, melyek mindegyikén megjelenik a menü, te pedig NEM alkalmaztad az include parancsot. Gondolj csak bele, mennyire fárasztó lenne, ha egy új oldal hozzáadása után minden egyes fájl esetében egyenként kellene hozzáadnod az új oldalt a menühöz. Ha azonban nem akarod feleslegesen elfecsérelni az idődet, a “menu.php” fájl alkalmazásával elkerülheted a problémát. Ugye milyen hasznos az include?

 

Mi kerül a látogatók elé?

Ha a menüt az include parancs segítségével szúrtad be a weboldaladra, felmerülhet benned a kérdés, hogy mit látnak a netezők, ha esetleg eszükbe jut megnézni az “index.php” forrást. Nos, mivel az include parancs valójában ugyanazt csinálja, mint egy copy/paste, a látogatók elé a következő kerülne ki:

<html>
<body>
<a href="index.php">Kezdőlap</a> -
<a href="about.php">Rólunk</a> -
<a href="links.php">Linkek</a> -
<a href="contact.php">Kapcsolat</a> <br />
<p>Ez az én weboldalam, mely segítségével gyakorlom az include parancs használatát!</p>
</body>
</html>
 

Az include_once parancs

Ha véletlenül ugyanazt a fájlt többször is behívtad a kódban az include parancs segítségével, az konfliktusokat okozhat, melyek következtében nem fog működni a kód (vagy nem úgy fog működni, ahogy szeretnéd). Ennek a kellemetlen helyzetnek az elkerülése érdekében használhatod az include_once parancsot. Mivel a hosszú kódok esetében ez egy gyakran előforduló hiba, érdemes ismerni és használni az include_once parancsot. Ugyanúgy működik, mint az include, egy kivétellel: az include_once csak egyszer fogja behívni a fájlt, akkor is, ha más helyeken is alkalmaztuk az include parancsot. Ezzel megakadályozhatjuk a hibákat, akkor is, ha véletlenül több helyen kértük ugyanannak a fájlnak a lehívását.

Összegzés

Az include parancs a szöveget, mely egy meghatározott fájlban található, bemásolja abba a fájlba, amely az include parancsot használja. Az include különösen hasznos, amikor ugyanazt a PHP-, HTML- vagy szöveges szegmenst szeretnénk több oldalra is beilleszteni. Az include parancs igen kedvelt a PHP-fejlesztők körében, és gyakran találkozhatsz majd vele a gyakorlatban. Az echo parancshoz hasonlóan az include sem egy funkció, hanem egy nyelvi elem.

Következő leckénkben az include parancshoz sokban hasonlító require lesz a témánk. Vannak olyan esetek, amelyekben az include helyett érdemesebb a require parancsot alkalmazni. Hogy miért? Olvasd el következő cikkünket is, és megtudod!


 

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Rovatunk elsődleges célja, hogy közelebbről is bemutassa a legismertebb webtechnológiákat. Azok között az olvasók között, akik minden héten követik rovatunkat, azaz velünk tanulják a programozás alapjait és kitöltik a feladatsort, a sorozat végén egy laptopot sorsolunk ki.

A játék heti kérdése:

Melyik paranccsal tudjuk elkerülni egy fájl többszöri véletlenszerű behúzását?

1. include
2. require
3. include_once

 
A választ a tanulok@erdsoft.com e-mail-címre kell elküldeni, a tárgysorba pedig
a következőt kell beírni: HÉTNAP-TANULOK. Sok szerencsét!

 


 

Néhány szó rólunk:

Az ErdSoft (www.erdsoft.com) 2011-ben alakult meg. Csapatunkat a fiatalos lendület, a szakértelem, a folyamatos tanulás és tapasztalatgyűjtés jellemzi. Ügyfeleinknek igyekszünk teljes körű szolgáltatást nyújtani — bátran fordulhatnak hozzánk, legyen szó webfejlesztésről, alkalmazásokról, SEO-optimalizálásról, grafikai tervezésről, marketingről vagy szövegírásról. Csapatunk sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a több száz elkészült weboldal és a számos elégedett ügyfél Szerbiában, Magyarországon és az Egyesült Királyságban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..