home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
A Magyar Menyasszony
Martinek Imre
2024.01.04.
LXXIX. évf. 1. szám
A Magyar Menyasszony

A kiállítás, mely nőkről szól, viszont korántsem csak nőknek! 2023. december 14-e és 2024. augusztus 25-e között várja és fogadja a látogatókat. Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM).


Györffi Réka Sarolta fotója

Hosszas rákészülés után a tárlatra személyesen az első magyar opera-énekesnő, Déryné Széppataki Róza (1793—1872) születésének napján, álom havának negyedik szombatján jutottunk el. Odakünn vastag pelyhekben hullt a hó, mintha áldott fehérségével ő maga is részese akart volna lenni annak a megidézett miliőnek, amely kemény évszázadokon keresztül egyszerre vala megannyi hajadon számára életének legszebb pillanata. Pontosabban: az is!

A Magyar Menyasszony című új időszaki kiállítás 500 évre visszamenően irányítja a figyelmet a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra — olvasható az ajánlóban, illetve érhető tetten odabenn, a kiállítótermekben. A szinte észrevétlenül elröpülő percek valójában órák, lévén mindegyik közszemlére tett exponátusnak van közlendője. Élettörténete, mely sokkal, de sokkal több, mint egy elképzelt idővonalra pedánsan felhelyezett pontocska Magyarország történelméből! Konkrétan az időszámításunk szerinti 1000. esztendő előtti kortól indítva (midőn együtt élt a pogány házasságkötés, a lányrablás, majd a feleségvásárlás gyakorlata), egészen a mögöttünk hagyott legutóbbi esztendőig, benne az első magyar női Nobel-díjassal. A kiállítás anyaga múzeumi gyűjteményekből — az impozáns névsorban a Szabadkai Városi Múzeum is megtalálható —, egy nagy része pedig közösségi felajánlásokból, adományokból állt össze.

„Ebben a kiállításban a közösségé a főszerep, a Múzeum közös gondolkodásra invitál mindenkit a nők társadalomban betöltött szerepéről múltban és jelenkorban. A kiállítás attól is egyedi, hogy a történelmi személyek mellett megjelennek a jelenkor emberei és az ő történeteik is. Mindenkit megszólít és bárki személyesen is a részévé válhat.”

Betekintést kaphat(t)unk továbbá a fehér és a színes menyasszonyi ruhák, a menyecskeruhák, a féltve őrzött esküvői emlékek — menyasszonyi párták és koszorúk „utóéletébe”, a magyar népi kultúra vonatkozó viseletbeli hagyományaiba… A sor végén pedig (de korántsem utolsósorban!) egy tematikus, határokon átívelő gyermekrajzpályázat eredményhirdetésébe. Mint megtudtuk, a vonatkozó projektum keretében az MNM 2023 januárjában kiírt Én, a menyasszony. Az én menyasszonyom című pályázatára 1515 alkotás érkezett. Három—tizenkét éves, vagyis óvodás és kisiskolás korú gyerekek munkái. A szakzsűri által legjobbnak ítélt csaknem háromszáz alkotás egy hatalmas, ábécérendbe szedett mesekönyvben tekinthető meg. A ludasi és a szabadkai leánykák munkáit (fotónkon) ez utóbbi óriáskönyvben leltük.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..