A Kristálygömb Díj idei nyertese Oláh Tamás
VMTDK
2019.11.05.
LXXIV. évf. 44. szám
A Kristálygömb Díj idei nyertese Oláh Tamás

A Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia 2019. évi Kristálygömb Díját a kuratórium (Kastori Rudolf akadémikus, dr. Csányi Erzsébet egyetemi tanár és dr. Gábrity Molnár Irén egyetemi tanár) egyhangúlag Oláh Tamásnak ítélte oda a színháztudomány, az irodalomtudomány és a dramaturgia terén elért kiváló eredményeiért és a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciákon való kiemelkedő szerepléseiért.

Oláh Tamás 1990-ben született, magyarkanizsai lakos. A kanizsai általános iskola után a Zentai Gimnáziumot járta ki, majd az újvidéki Magyar Tanszéken szerzett először filológus-hungarológus, majd mesterfokozatú nyelv- és irodalomtanár címet. 2015-ben a budapesti Károli Gáspár Református Egyetemen okleveles színháztudomány szakos bölcsésszé vált, jelenleg művészettudományi doktoranduszi tanulmányokat folytat a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Anyanyelve a magyar, beszéli a szerb nyelvet és B2-es angol nyelvvizsgával rendelkezik.

Tanulmányaival párhuzamosan folyamatosan foglalkozik színházzal, 2011-től saját társulata van Kanizsán, ahol vezető, rendező, dramaturg. A Gondolat-Jel Társulattal hét darabot vitt színre, amatőr fesztiválokon helyezéseket értek el.

Dramaturgként, szövegkönyvíróként, rendezőként azonban más színházakban is dolgozott, eddig 14 előadás, illetve játékfilm elkészítésében vett részt, pl. a Kosztolányi Dezső Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Színház, a magyarkanizsai Mázlisták, a Szabadkai Gyermekszínház, a szentendrei Laboratorium Animae keretében.

Oláh Tamás rendkívüli céltudatossággal és kitartóan keresi azokat a képzési, önfejlesztési lehetőségeket, amelyek a színházteremtés és a filmalkotás világához tartoznak, így igen fiatalon már egész sor művésszel, társulattal, közeggel, munkaformával találkozott, ami rendkívüli tapasztalatforrást jelent.

Útját ösztöndíjak segítették: elnyerte a Collegium Talentum ösztöndíját, majd a Nemzeti Kiválóság Ösztöndíjat, ezután a Miniszteri ösztöndíjat.

Díjakat is kapott: Kiváló Tehetség Díjat Szabadkán a Vajdasági Tehetségsegítő Tanácstól 2014-ben, első díjat a Szabadkai Népszínház drámapályázatán Szabadkán 2016-ban, első díjat a Vajdasági Magyar Drámaíróversenyen Újvidéken 2017-ben, Juventus Pro Urbe Érdemérmet Magyarkanizsán 2019-ben.

Oláh Tamás fokozatosan nemcsak a rendezői/szövegkönyvírói gyakorlatot, hanem az értekező próza, a tanulmányírás mikéntjét is elsajátította, 19 konferencián szerepelt.

Társulatvezetői, rendezői, dramaturgi, forgatókönyvírói, tanulmányírói érdeklődésének középpontjában egyaránt a posztdramatikus színházi világkép áll.

Egy 2012-es VMTDK-rezümében írja: „A XX. század hetvenes éveitől kezdve a világ egyes posztmodern színpadairól eltűnik a narráció, elenyésznek a figurák, az előadás egyszeri, megismételhetetlen eseménnyé válik, melyet teljességében egyetlen repríz alkalmával sem lehet újból létrehozni. Aztán lassan eltűnik a színpad is, és feloldódik a határ játszó és néző között. Szeánszszerű, rituális »előadások« születnek, ahol minden jelenlévő a »szertartás« részesévé válik. Aztán a szó ereje, érvényessége is megkérdőjeleződik...”

Elemzéseit, színházkritikáit, dolgozatait, tanulmányait 2013 óta a Tanulmányok, a Létünk, a Philos, a Híd folyóiratokban, a Kilátó mellékletben és gyűjteményes kötetekben jelentette meg. Írásaiban elsősorban a posztmodern, posztdramatikus színház elméletével és vajdasági megvalósulásaival, a Tanyaszínház első öt évadának színházi formakeresésével, Ljubiša Ristić, Urbán András, Nagy József rendezéseivel, vizuális jelrendszereivel, filmekkel foglalkozott.

Egyetemi hallgatóként korán bekapcsolódott a VMTDK munkájába.

A VMTDK honlapján Oláh Tamás profilján azt látjuk, hogy 2009 óta TDK-zik, nyolcszor lépett fel 10 munkával. Kezdetben performanszokkal kísérletezett, később tanulmányokkal szerepelt.

Háromszor nyert szekcióelső díjat: a 12. (2013), a 14. (2015) és a 17. VMTDK-án (2018).

2013-ban az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián különdíjat nyert, 2014-ben ismét fellépett az ETDK-n. 2015-ben az OTDK-ra is eljutott.

 

VMTDK-szereplései:
2010 – 9. VMTDK – Blue (performansz)
2011 – 10. VMTDK – Elefántcsont éden (performansz)
2012 – 11. VMTDK – FLESH (performansz), A kora újkori önarckép, Meddig tart a színház
2013 – 12. VMTDK – Közösségi rítusok
2015 – 14. VMTDK – A rózsa testamentuma - Urbán András két Tolnai Ottó-rendezése mint a létmegértés univerzumai
2018 – 17. VMTDK – Kollektív identitásképzés Ljubiša Ristić Madách-kommentárok (1985) című rendezésében
2019 – 18. VMTDK – Egy profán passiójáték mint az identitás színrevitelének médiuma

 

Örömmel tölt el bennünket, hogy a tízéves VMTDK-zás ösztönző, tudatosító és felhajtó erőként hatott egy vajdasági magyar fiatal tudóssá és művésszé érlelődésében. Gratulálunk!
 


A Kristálygömb Díjat a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián 2006-tól kezdődően ítélik oda a tudományok és művészetek minden ágát egyenrangúan szem előtt tartva és értékelve. A díj oklevélből, egy feliratozott kristálygömbből és pénzjutalomból áll.

A Kristálygömb Díj eddigi nyertesei dr. Samu János Vilmos, dr. Simon Vilmos, mgr. Lázár Tibor, dr. Telek Tamás, dr. Holló Berta, Beke Ottó, dr. Novák Anikó, dr. Kiss Ferenc, Beretka Sándor, dr. Harmathy Norbert, Pápista Zsolt, Lendák-Kabók Karolina, Vass Szabolcs.               

A díjat 2019. november 23-án, a 18. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián, Újvidéken, a Technológiai Kar amfiteátrumában adja át a kuratórium nevében dr. Csányi Erzsébet, a VMTDK tudományos bizottságának elnöke.

A Kristálygömb Díj kuratóriuma

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Fiatalok Fiataloknak rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..