home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
A Fény ünnepe
(tv.)
2012.01.04.
LXVII. évf. 1. szám
A Fény ünnepe

A Hunor Íjászegyesület íjászai lángra lobbantják a máglyátDecember 21-e a téli napforduló napja, amely napon a Fény legyőzi a sötétséget, és újjászületve az új élet kezdetévé változik. Az ősmagyarok igazi nagy ünnepei a napjárással összefüggő állandó ünnepek voltak, mint a karácsony. A kará...

A Hunor Íjászegyesület íjászai lángra lobbantják a máglyát

December 21-e a téli napforduló napja, amely napon a Fény legyőzi a sötétséget, és újjászületve az új élet kezdetévé változik. Az ősmagyarok igazi nagy ünnepei a napjárással összefüggő állandó ünnepek voltak, mint a karácsony. A karácsony ünnepe az ősi hitvilág legnagyobb ünnepei közé tartozott, éppúgy, mint a keresztény vallásban az Ige megtestesülésének, földi születésének legszentebb megemlékezése. Tehát a Fény születésének a napja az ősmagyarság legnagyobb ünnepei közé tartozott.

A fény legyőzi a sötétséget

Temerinben a Hunor Íjászegyesület már negyedik éve ezen a napon pogány szokás szerint máglyát gyújt, hogy elűzze a gonoszt, a sötétséget és az ártó szellemeket. Törteli László, az egyesület elnöke lapunknak nyilatkozva elmondja, hogy eleink egyik szokását elevenítik föl, a sólymok röptetésének ünnepét, melyet annak idején Árpád népe is megtartott minden év december 21-én.
- Régen, még mielőtt a magyarok felvették volna a kereszténységet, ezen a napon röptették először az ifjú sólymokat, ezért Kerecsenünnepnek is nevezték a Fény ünnepét. Tulajdonképpen karácsony szavunk is ebből a szóból ered. December 21-étől kezdve már hosszabbodnak a napok, és ezt őseink is jól tudták. Egy szakrális helyen, egy magaslaton, máglyát gyújtottak, ezt a táltos, a sámán megáldotta, körbetáncolta, hogy elűzze a rossz szellemeket - foglalta össze Törteli a népszokás lényegét. A sólyom röptetésének igen fontos jelentése volt, az emberek lelke ugyanis, amely közel volt a sólyoméhoz, annak közvetítésével került közelebb az újjászülető fényhez.
Az ősi magyar szokásnak, a fényünnepnek a Törteli-kertészetben megtartott szertartásán jelen volt Gusztony András polgármester is. Törteli László üdvözlő szavai után a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület dalárdája bordalokat énekelt, majd a Hunor Íjászegyesület tagjai tüzes íjaikkal lángra lobbantották a máglyát. Forralt bor és parasztbab várta az eseményre látogatókat.
A temerini hagyományápolók célja, hogy jövőre ők is szerepeljenek azoknak a magyaroknak a világtérképén, akik a fényláncmozgalomhoz csatlakozva december 21-én pogány kori elődeink emléke előtt tisztelegve tüzet gyújtanak.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..