home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A Fehér Tó tervei
Kónya-Kovács Otília
2006.12.06.
LXI. évf. 49. szám
A Fehér Tó tervei

Mezei AntalA közelmúltban megjelent cikk címét (Újjáéledt a Fehér Tó) igazolja a lukácsfalvi Fehér Tó Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület tagjainak tevékenysége. Nemrégiben azzal a céllal látogattak el az écskai templomba és annak kriptájába, ahol a falu névadójának, Lukács Lázárnak a...

Mezei Antal

A közelmúltban megjelent cikk címét (Újjáéledt a Fehér Tó) igazolja a lukácsfalvi Fehér Tó Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület tagjainak tevékenysége. Nemrégiben azzal a céllal látogattak el az écskai templomba és annak kriptájába, ahol a falu névadójának, Lukács Lázárnak a családtagjai nyugszanak, hogy a kezdet kezdetéről ,,induljanak” a munkával. Mezei Antal, az écskai egyházközség elnöke fogadta őket, akinek előadásában történelmi visszapillantást is hallhattak a jelenlevők például arról, hogy elsőként egy kis templom készült el, ami köré később építették a ma is létező, nagy templomot. Amíg a munkálatok folytak, addig a kisebb épületben tartották a szentmiséket. A templom főbejáratánál, a jobbra levő kis folyosó végében a Jézus sírját jelképező, barlangszerű alkotásra is véletlenszerűen bukkantak rá, hiszen mindenféle építőanyaggal volt eltorlaszolva. Mezei Antal bemutatta, hogy az oltár bal oldalán egy leválasztott, üvegezett helyiségből hallgatta a nagyasszony a misét, de ide is külön bejáraton érkezett, csakúgy, mint az összekötő úton a kastélytól a templomig. A visszaemlékezés keretében néhány szégyenletes eseményre is fény derült, hiszen többször betörtek a templomba, a két világháború idejéről nem is beszélve. Az elnök és a jelenlévők megállapították, sok pénzre lenne szükség, hogy rendbe hozzák, és megmentsék az utókornak ezt a szép épületet.
A Fehér Tó egyesület első ülését a lukácsfalvi plébánia hittantermében tartottak meg. Balanyi Sándor elnök beszámolt a bejegyzés folyamatáról, továbbá szó esett a tagsági díjakról, valamint az egyesület védjegyéről, amelynek a kidolgozása a közeljövőben várható. Elfogadták az idei év végéig kijelölt célokat, ugyanakkor a 2007-re vonatkozó tervek közül is leszögeztek néhányat. Abban minden tag egyetértett, hogy a fő esemény a jövő évi Paradicsomnap megrendezése lesz, amelyet nemzetközi szintűre szeretnének emelni. Hamarosan számba veszik azokat a környékbeli egyesületeket, intézményeket, amelyekkel már van kapcsolatuk, és mielőbb aláírják velük az együttműködési megállapodást.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..