53 magyar film Szabadkán is

53 magyar film Szabadkán is

A magyar film történetének alkotásai közül 53 filmet kiválasztani nem könnyű, de nem is nagyon nehéz feladat. Nem könnyű, hiszen egy akkora halomból, mint amekkora a magyar filmeké, nem egyszerű eldönteni, melyik is az a bizonyos 53, az évek folyamán ugyanis rengeteg olyan mozgóképes remekmű született, amely a magyar és az egyetemes filmtörténet kiemelkedő, sokat emlegetett alkotása.

Filmek, melyek az egyetemes kultúra részei, és filmek, melyeknek mondatait, szereplőit mindmáig idézzük. Törőcsik Mari, Latinovits Zoltán, Jancsó Miklós, Szabó István, Tarr Béla (de sorolhatnánk még sokáig) mind-mind olyan nevek, amelyeket a világ minden táján ismernek a filmrajongók. A fiatalabb generáció, a mai középiskolások azonban nem sok helyen találkozhatnak ezekkel a filmekkel, sőt talán sehol, illetve valószínűleg önszántukból soha nem néznék meg a Sátántangót vagy a Mephistót, esetleg csak azokat a filmeket töltik le, amelyek megnézésével kikerülhetik egy-egy házi olvasmány elolvasását.

De nem is olyan nehéz válogatni, mivel ebben a halomban jobbnál jobb filmeket, szereplőket és rendezőket találunk.

Az 53 magyar film keretében a vajdasági közönség szeptember 22-e és 26-a között 16 településen 53 filmet láthatott. A listát a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) állította össze, filmklubokon mutatta be az Uránia Nemzeti Filmszínházban, majd a Duna Televízió is megkezdte e filmek vetítését. A program ezeket az alkotásokat hozta el a MANDA hozzájárulásával Vajdaságba. A vetítések után a mozizók több alkalommal beszélgetéseken vehettek részt.

Szabadkán a Lifka Sándor Art moziban a közönség hat filmet tekinthetett meg: Szabó István: Mephisto, Fábri Zoltán: Édes Anna, Gyarmathy Lívia: Ismeri a szandi mandit?, Bódy Gábor: Psyché, Jancsó Miklós: Oldás és kötés, valamint Tarr Béla: Sátántangó című alkotását. A hat film között találhattunk szatírát, drámát, illetve a több mint hétórás Tarr-filmet, mely egyedülálló alkotás a filmtörténetben. A közönség legnagyobb része középiskolásokból állt. A programban szereplő vendégek közül sajnos nem mindenki tudott eljönni elfoglaltsága miatt, így például Bodrogi Gyula sem, a vetített filmek azonban mindenkit kárpótoltak.

A programsorozatot a Magyar Művészeti Akadémia, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság és a Magyar Nemzeti Tanács támogatta, illetve a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet jóvoltából valósulhatott meg. Társszervezők voltak: a Regionális Kreatív Műhely és a Cnesa OMI. Reméljük, lesz még ilyen!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

53 magyar film Szabadkán is
Múzsaidéző
53 magyar film Szabadkán is
Múzsaidéző
  • 2020.05.29.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Facebook

Támogatóink