home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
138 660 név
(-ya)
2010.06.02.
LXV. évf. 22. szám

A magyar választói névjegyzék szerint 138 660 polgár szavazhat a vasárnapi MNT-választáson19 NEMZETI KÖZÖSSÉG VÁLASZT. Június 6-án Szerbiában 19 nemzeti közösség választhat nemzeti tanácsot: 16 közvetlen választások formájában, 3 pedig (a horvát, a macedón és a szlovén) elektori közgyűlés útján. A 1...

A magyar választói névjegyzék szerint 138 660 polgár szavazhat a vasárnapi MNT-választáson
19 NEMZETI KÖZÖSSÉG VÁLASZT. Június 6-án Szerbiában 19 nemzeti közösség választhat nemzeti tanácsot: 16 közvetlen választások formájában, 3 pedig (a horvát, a macedón és a szlovén) elektori közgyűlés útján. A 16 nemzeti közösség, mely az urnák előtt szavazva választja meg nemzeti tanácsát a következő: az albán, askáli, bosnyák, bunyevác, bolgár, cseh, egyiptomi, görög, magyar, német, roma, román, ruszin, szlovák, ukrán és a vlah. Svetozar Čiplić szerbiai kisebbségügyi miniszter ezzel kapcsolatban a múlt hétfőn elmondta: a 16 nemzeti közösség, mely közvetlen választás útján választja meg nemzeti tanácsát összesen 81 listát adott át, ebből 70-et elfogadott az illetékes bizottság, 2-t elutasított, 9-et pedig visszaküldött a hiányzó dokumentumok pótlása végett. A szavazás összesen 833 szavazóhelyen zajlik majd le, és a 19 szerbiai nemzeti közösségnek összesen 436 336 tagja adhatja le voksát. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a kisebbségek élnek a lehetőséggel, és elmennek szavazni, a megválasztott nemzeti tanácsok pedig felelősségteljesen végzik majd munkájukat -- kiállnak nemzeti közösségük identitásának a megőrzéséért. Fontos nap lesz június 6-a, hiszen a nemzeti tanácsok megalakulása lehetővé teszi majd, hogy a kisebbségek ne csak helyi, önkormányzati szinten érvényesíthessék jogaikat, hanem vertikálisan, köztársasági és tartományi szinten is.
A magyar választói névjegyzékre összesen 138 660 polgár iratkozott fel. Fontos tudnivaló: aki május 31-éig nem kapott értesítést a szavazásról, jelentse ezt a Központi Választási Bizottságnál (KVB) a 011/311-25-37-es telefonszámon.
,,ILYEN MÉG A MILOŠEVIĆI IDåKBEN SEM VOLT!' Ezt Pásztor István, a VMSZ elnöke mondta kedden megtartott sajtótájékoztatóján, melyen arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetitanács-választások lebonyolítása kapcsán nagy bajok vannak Szabadkán. Szavai szerint a Magyar Összefogásnak nem lesz egyetlen képviselője sem a község szavazatszedő bizottságaiban. Az önkormányzat pedig ahelyett, hogy a szokásos módon postán küldené ki a polgároknak a választási értesítéseket, ezt a munkát DP pártaktivistáira akarja bízni! Másnap, szerdán három bunyevác tömörülés képviselői is sajtótájékoztatón tiltakoztak a szabadkai önkormányzat példátlan viszonyulása miatt, a Magyar Remény Mozgalom pedig közleményben emelte fel szavát ,,a DP egyértelmű szándéka ellen, hogy Szabadkán a nemzetitanács-választások szavazatszedő bizottságaiba kizárólag saját tagokat ültessen, és meghamisítsa a választási eredményeket'. Az MRM felszólította az illetékes köztársasági bizottságot, hogy akadályozza meg ,,ezt a világra szóló botrányt', ellenkező esetben a mozgalom értesíti a nemzetközi közvéleményt, a jogvédő szervezeteket... Ágoston András, a VMDP elnöke viszont egészen másként reagált: azt javasolta Pásztor Istvánnak, hogy ,,a DS elfogadhatatlan, erőfölényt fitogtató politikája miatt vonják vissza a Magyar Összefogás listáját!'
MÉGIS A POSTÁSOK! ,,Ami miatt két nappal ezelőtt sajtótájékoztatót tartottam, az fontossága tekintetében beigazolódott. Maga a sajtótájékoztató pedig azt eredményezte, hogy hatására olyan szavazóbizottságok alakultak meg, melyekben
a Magyar Koalíció tagjai is jelen lesznek. Másrészt sikerült elérni, hogy postai úton kézbesítsék az értesítéseket' -- nyilatkozta csütörtökön Pásztor István, a VMSZ elnöke. S valóban: a szabadkai városi közigazgatás aznap közölte, hogy azon a napon, május 27-én 38 210 nemzetitanács-választásról szóló értesítést kézbesítettek a posta révén. A döntést azért hozta meg az önkormányzat, hogy ,,elkerülje az eljárás túlpolitizálását', habár a Központi Választási Bizottság döntése alapján ezeket a kiértesítéseket az önkormányzatok saját futárszolgálatuk révén is kézbesíthetik.
SEPSEY CSABA ÉS A TURUL. Ágoston András, a VMDP elnöke fogalmazott úgy, hogy Szabadka polgármestere ,,optimista fiú'. Nos, bebizonyosodott: Saša Vučinić okkal volt optimista, hiszen szabadkai önkormányzati szinten a múlt csütörtökön a VMDP hivatalosan is koalícióra lépett a DP-vel. Dr. Sepsey Csaba, a VMDP alelnöke ugyanis elfogadta Szabadka városi képviselő-testületében az elnökhelyettesi posztot. A vkt ülésének szünetében megtartott rövid sajtótájékoztatón dr. Sepsey cáfolta, hogy ,,eladták magukat a demokratáknak' mivel semmilyen koalíciós szerződést nem írtak alá velük, élnek viszont a lehetőséggel. ,,Tény, hogy a VMSZ egyes tagjait kitették a városi tanácsból, a többiek viszont durcás kisgyerekként kivonultak utánuk, és feladtak minden megmaradt pozíciót. Mi erről azt gondoljuk, hogy ez egyáltalán nem szolgálja a szabadkai magyarság érdekeit, és igenis szerepet kell vállalnunk a városvezetésben, mert mi annak idején esküt tettünk, hogy Szabadka város polgárait és saját választópolgárainkat szolgáljuk'... Elmondta, bizonyos feltételei voltak a kinevezésének, egy ,,csomag, melynek csak egy része ez a pozíció'. A többi között ígéretet kapott arra, hogy pozíciójáért cserébe a város visszaállítja a Turul-szobrot.
RENDSZÁM ZENTÁNAK ÉS ADÁNAK? A VMSZ és az SZSZP pártelnökeinek -- Pásztor István tartományi kormányalelnöknek és Ivica Dačić szerbiai belügyminiszternek -- az első találkozóján az egyik konkrét napirendi pont ez volt: a belügyminisztérium tegye lehetővé, hogy Zentának és Adának külön rendszáma, azaz nyilvántartási jelzése legyen. Ehhez ugyanis parlamenti vagy kormánydöntés sem kell, hiszen a kérdés a mindenkori belügyminiszter hatáskörébe tartozik. Erről Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője nyilatkozott a Magyar Szónak: ,,Reális esélyt látok arra, hogy külön rendszámuk legyen. Számunkra az lenne a legideálisabb, ha mindkét község külön jelzést kapna. Ha ez nem lehetséges, akkor azt javasoljuk, hogy Zentának és Adának közös rendszáma legyen, melynek SA lenne a betűjele'.
TISZTÚJÍTÓ KÖZGYëLÉS. A Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) a minap Zentán megtartott tisztújító közgyűlésén ismét Rácz Szabó Lászlót választotta meg a párt elnökének, s az MPSZ eddigi alelnöke, Sass Tamás is újabb mandátumra kapott bizalmat.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..