home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Csütörtök, 2016. Augusztus 25.
19:00
Táncpanoráma és Cimbaliband Zentán
Fesztivál
Táncpanoráma és Cimbaliband Zentán

A találkozót a helybeli Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ Ispiláng gyermektánccsoportja és Stevan Sremac Helyismereti Alapítvány népi tánccsoportja nyitja meg.



Az est vendég együttesei Oroszországból, Costa Ricából és Észak-Ciprusról érkeznek. 

Az oroszországi ISZKORKA Együttest 1975-ben alapította a Szovjetunió Népművészeti Bizottsága. A csoport az Alexandra Prokosina Állami Nagydíj büszke tulajdonosa.

Az Iszkorka Együttes nemzeti hagyományokkal kötelezte el magát, a dal szoros kapcsolatban áll a játékkal, körtánccal, mozgással, tánccal, mindenki egyidőben énekel és táncol, bemutatva a népművészet óriási, tájjellegeken alapuló tarkaságát. Repertoárjuk Oroszország gazdag hagyományát öleli fel: népdalokat, néptáncokat, szólóénekeket.

Együttesük több külföldi országban vendégszerepelt: Németországban (háromszor is), Csehszlovákiában, Norvégiában (kétszer), Cipruson (kétszer), Japánban, Legyengyelországban, Dániában és Olaszországban.

Az ISZKORKA Együttes fellépését díjazták a spanyolországi Nemzetközi Népművészeti Fesztiválon (1991), Cipruson (2006), Izraelben (2008), Magyarországon és Szerbiában (2009), Ukrajnában (2010), Bulgáriában, (2011), Olaszországban (2012), Görögországban (2013), Portugáliában (2014), Boszniában és Hercegovinában és Szlovéniában (2015).

A Costa Rica-i Néptáncműhely 1997-ben alakult a szülők és a jelenlegi igazgató kezdeményezésére.  Alakulásakor 45 táncosa volt, jelenleg pedig 80 táncosa van (gyerekek és serdülők).  A táncegyüttes célja, hogy bemutassa a Costa Rica-i kultúrát, szokásokat, hagyományokat és népi ünnepeket néptánc formájában.  Mindennapi feladatuknak tekintik a történelmi örökségek népszerűsítését. A csoport számos nagyhírű, nemzeti és külföldi fesztiválon fellépett Panamában, Nikaraguában, Kolumbiában and Brazilíában.



Az észak-ciprusi művelődési egyesület a ciprusi török néptánc ápolásával, klasszikus tánccal, színművészettel, zenével és cserkészettel foglalkozik 2006 óta. 

Az egyesület öt különböző korcsoporttal dolgozik a néptánc területén, illetve kisebb dráma- és zenecsoportjai is vannak. Több fesztiválon is bemutatkoztak Törökországban, illetve vendégszerepeltek a Bosna-Hersek Fesztiválon 2015-ben. Az egyesület tagjai nyitottak a világ más kultúráinak megismerésére és különböző tevékenységek formájában örömmel ismertetik meg saját népi kultúrájukat másokkal.

A rendezvény ideje alatt kézműves vásár is várja az érdeklődőket. A program ingyenes, rossz idő esetén a műsort a Sportcsarnokban tartják meg.

A zentai Táncpanoráma fő szervezői a Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ, a Pro Cultura Polgári Egyesület és a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ. 

Cimbalom rock’n’roll!

Szintén augusztus 25-én, csütörtökön, 19 órai kezdettel a magyarországi Cimbaliband mutatkozik be a zentai közönségnek a város Fő terén.
A Cimbaliband zenéjében a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével és a közönség által kedvelt modern zenei stílusokkal. A banda tagjainak jelentős népzenész múltja van, így a Cimbaliband „boszorkány konyhájában”  a gyökerektől merített autentikus zenéből kiindulva készülnek a fogások. A zenei csemegéket pedig  úgy tálalják fel, hogy a dalok alapját egy igen különleges hangszer, a cimbalom alkotja, fűszerezve egy kis jazz-el, latin zenével, balkáni ritmusokkal és egy sejtelmes női énekhanggal.. Nem véletlenül emlegetik a zenei szaklapok a gödöllői születésű Unger Balázst a „cimbalom Chuck Berry-je” ként! Gyors „riffjeivel” változatos stílusban mozgatja, irányítja a zenekart az igazi magyar akusztikus „keverőpult” mögül. A fentieket egyesítve válik teljessé a hallgató számára az eredeti kelet- európai cimbalom rock’n’roll!

Az együttes tagjai:
Szita Eszter - ének, vokál
Unger Balázs - cimbalom, ének, vokál
Boda Gellért - hegedű, kontra
Nagy Norbert - nagybőgő, basszusgitár
Horváth Dániel - dobok, cajon, derbuka, konga, kanna
Unger Gergő - gitár, ének, vokál

Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..