home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Vékony jég vagy reális elképzelés?
DÉVAVÁRI Zoltán
2013.08.21.
LXVIII. évf. 34. szám
Vékony jég vagy reális elképzelés?

Lazar Krstić leendő szerb pénzügyminiszter ismeretlen tervei és a valóság

Eldőlt: a menesztett Mlađan Dinkić helyett a nagy hírű Yale egyetemen végzett, még csak huszonkilenc éves, niši származású Lazar Krstić veszi át augusztus 26-án Szerbia pénzügyi irányítását. Ezt maga az érintett erősítette meg az állami televíziónak, kijelentve: konkrét elképzelése van arról, hogyan fog festeni Szerbia öt év múlva. Konkrétumokat a többnyire meg nem valósult elképzelések országában a pénzügyminiszter-jelölt ugyan nem mondott, s általánosságban beszélt Milenko Dželetović, a Szerb Haladó Párt Gazdasági Tanácsának a koordinátora is, aki a sajtónak nyilatkozva a közigazgatás reformján kívül az adózási fegyelmet, a külföldi beruházásokat és a gazdaságot sújtó terhek csökkentését emelte ki.
A közvélemény számára pedig jól jöttek volna a konkrétumok. A sokat sejtető, ám rendszerszintű elemeket nem tartalmazó kijelentéssekkel ellentétben a szerbiai realitás jelenleg az, hogy Krstić egy olyan helyzetet örököl majd Dinkićtől, amikor a szerb költségvetésnek hárommilliárd euróra van szüksége csak arra, hogy a kamatok növekedését megállítandó idő előtt visszafizesse a drága hiteleket. A helyzet egyébként ennél is rosszabb, mert időközben fizetni kell az állami tisztségviselőket, a nyugdíjakat, vagyis valamiből működtetni kell magát az államot is. Minderre pedig további egymilliárd eurót kell valahonnan sürgősen előteremteni, merthogy  az államkassza üres. Az idő sürget, s mint általában ilyenkor, most sincs túl nagy mozgástér a hiányzó pénz előteremtésére. A jelenlegi helyzetben az egyetlen járható út az államkötvények szeptemberi kibocsátása, csakhogy ezzel meg az a baj, hogy a tavalyi 4,8 százalékos kamat az idei évre tarthatatlan, így az államnak — ha a piacról akar pénzt bevonzani — vélhetőleg 6,1—7,5 százalékos felárat kell majd fizetni, ami pedig az ország további eladósodásának gyorsulásához vezet.
A nagy kérdés ebben a helyzetben az, hogy a társadalom nagy tömegei számára komoly érdeksérelmet okozó intézkedéseket egy, a politikai partvonalon kívülről érkező, így megfelelő politikai autoritással és támogatottsággal nem rendelkező személy képes lesz-e véghezvinni. A véleményformáló Danas napilapnak nyilatkozó gazdasági szakemberek ezt kizártnak tartják, s úgy vélik, hogy az ifjú közgazdász, reális politikai hatalom és háttértámogatás nélkül bizony könnyen elbukhat a napi csatározásokban. Ljubodrag Savić, a Belgrádi Közgazdasági Egyetem tanára ezzel kapcsolatban rámutatott a közelmúlt példáinak tapasztalataira. Szerbia ugyanis nem először kísérletezik már azzal, hogy a közgazdaságban jártas, külföldön, a nyugati világban sikeres, ugyanakkor a szerb belpolitikai mocsarat nem ismerő személyeket kérjen fel gazdaságának és pénzügyeinek a szanálására. Nem is kell olyan messzire mennünk a múltba, elég csak a mindenki számára ismerős Dragoslav Avramovićra és Milan Panićra utalnunk. Az ő példájuk pontosan a fenti aggodalmakat támasztja alá: a Kristićnél már a koruknál fogva is jóval tapasztaltabb Avramovićnak és Panićnak éppen a politikai ellenérdekeltségek miatt nem sikerült véghezvinniük a szükséges reformokat. De nem járt sokkal jobban a nagy gazdasági rendszerek átalakítása terén a közelmúlt két gazdasági emblematikus alakja, Radovan Jelašić és Božidar Đelić sem. Akárcsak akkor, most is az a veszély fenyeget, hogy egyes fájó és népszerűtlen lépések megtételekor a politika ismét be fog avatkozni, s ez zsákutcába vezetheti a reformokat. A szerbiai politikai útvesztőket jól ismerők ezzel kapcsolatban már meg is nevezték az egyik akadályt, utalva arra, hogy szinte egészen bizonyos: ha más nem, akkor Jovan Krkobabić, a nyugdíjasok pártjának, a PUPS-nak az elnöke, a jelenlegi kormány miniszterelnök-helyettese és munkaügyi miniszter fogja az egyik legfontosabb átalakítási folyamatot, a nyugdíjreformot megtorpedózni.
Hogy Krstićnek nemcsak a belpolitikában kell szembesülnie hatalmas kihívásokkal, arra a múlt héten már a nemzetközi pénzvilág is egyértelmű jelzéseket küldött. Yale-i végzettség ide vagy oda, Dinkić távozásának hírére ugyanis a Világbank indoklás nélkül visszavonta a szerb költségvetés támogatására tett kétszázmillió dolláros ajánlatát, ami további fejtörést fog okozni az idő sürgetésében vergődő költségvetés szanálásakor a még hivatalába se lépett új pénzügyminiszternek.
Hogy Kristić programja vékony jég vagy reális elképzelés, az rövidesen kiderül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..